Nieuws uit Friesland van 17 en 18 juli | Regenboog van stoepkrijt bij Achmeatoren in Leeuwarden en Dokkumer duo beleeft hels avontuur in de Eifel

FOTO LC

Zaterdagochtend om elf uur stonden bakken vol met krijt klaar op het stationsplein in Leeuwarden. Iedereen mocht komen helpen met het maken van een enorme regenboog van krijt. „We moesten terugslaan met een grotere actie.” Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Al snel ligt het hele stationsplein vol met vrolijke kleuren. „We hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan”, zegt initiatiefnemer Jamila Faber. „We wilden eigenlijk alleen het stuk bij de fontein inkleuren, maar dat was vanochtend al klaar.” Mensen van jong tot oud zitten op de grond bij de Achmeatoren. Ze zijn druk aan het kleuren met een krijtje in hun hand.

Het idee ontstond nadat stadskunstenaar Cote.Create werd belaagd toen ze meewerkte aan het kunstproject op de Voorstreek. Ze maakte een grote regenboog op de stoep. Een paar voorbijgangers vonden dat ze homopropaganda maakte. Cote.Create: „I stand for diversity. Respect is connected with diversity in every sprectrum. Now everybody is here and painting, so we see that we stand more for love than for hate in this city.”

Dokkumer duo beleeft hels avontuur in de Eifel

Een midweek ontspannen in de Eifel was het idee. Dat pakte net wat anders uit . Titia Boersma (66) en Yfke Linthof (70) uit Dokkum beleefden deze week een hels avontuur in het - door overstromingen - zwaar getroffen gebied. „De film staat nog op mijn netvlies.”

Linthof doet haar verhaal telefonisch vanaf de camping in Drenthe. Eindelijk kan ze een beetje bijkomen van haar ‘vakantie’ in de Eifel. In een spraakwaterval vertelt ze het bizarre avontuur dat zij en haar vriendin Titia Boersma deze week meemaakten.

Kinderen hangen spandoek op voor behoud zwemtrapje Dokkumer Ee

Kinderen uit de wijk Bilgaard hebben een spandoek opgehangen om ‘hun’ zwemtrapje te mogen houden.

Vrijdag hing het bericht van de gemeente Leeuwarden op het zwemtrapje bij het Havankpark, een deel van de Leeuwarder wijk Bilgaard. Het trapje, dat er al enige jaren staat, moet weg, het zou voor een onverzorgde indruk van de buurt zorgen.

SC Heerenveen ploetert zich in slotfase langs TOP Oss

SC Heerenveen was in het vierde oefenduel van de voorbereiding te sterk voor TOP Oss. In Langezwaag werd het 3-2 tegen de Brabanders.

De ploeg van Johnny Jansen speelde zowel voor als na rust met een combinatieteam van basis- en reservespelers. Na een paar minuten was het a 1-0 in Langezwaag: een vlotte aanval werd afgerond door Stanislav Shopov.

Cambuur jaagt op nieuwelingen, maar wel mét geduld

Het kan verkeren in het voetbal en zeg nooit ‘nooit’. Maar het is niet de verwachting dat er de komende dagen al versterking komt bij Cambuur. Dat bleek zaterdag na een rondje langs betrokkenen.

Zonder enige onderbouwing linkten enkele zogenaamde nieuwsaccounts op Twitter bijvoor Cambuur de afgelopen dagen aan Mohamed Hamdaoui (ex-De Graafschap, vertrok naar een nieuwe club in Azerbeidzjan). Het zijn gefabriceerde geruchten waar ze in Leeuwarden verbaasd over zijn en ze dus maar de schouders over ophalen. ,,Niet aan de orde geweest”, klonk het stellig uit meerdere monden.

RIVM meldt zondag 231 nieuwe besmettingen in Friesland

Na een rustige periode gaat het in Friesland weer hard met de coronabesmettingen. Het RIVM meldde zondag dat er 231 nieuwe coronabesmettingen zijn geconstateerd. Dit is een lichte daling vergeleken met het cijfer van zaterdag. Toen ging het om 286 gevallen. Wel liggen er weer meer mensen met corona in het ziekenhuis .

Bekijk hier het aantal positieve tests per dag .

En verder in het nieuws:

* Nard Bransma slaagde er zaterdag in Burgum net niet in om 21 meter te springen. De Workumer won de Eelke Scherjon-memorial wel, met 20,99.

* De politie Noord-Nederland verhuist kantoren en laboratoria van de Forensische Opsporing (FO) uit Assen naar Drachten.

* Vrijdag verrees een 30 meter hoge boortoren bij de Dairy Campus in Leeuwarden. Die boort binnenkort naar gloeiend heet water op 2,7 kilometer diepte.

Tip van de redactie:

* De vijftigste editie van kunstroute Open Stal in Oldeberkoop bevat een flink aantal speciale jubileumactiviteiten. Van reünies met oud-deelnemers tot futuristische augmented reality.

* Het worden zijn vierde Olympische Spelen. En in Tokio gaat Epke Zonderland zijn laatste sportdag beleven uit zijn roemrijke carrière.

* Natuurlijk werd schaatser Mark Tuitert in 2010 olympisch kampioen door zijn benen, maar tegelijk gaven Epictetus, Seneca en Marcus Aurelius hem vleugels.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht