Nieuws uit Friesland van 17 december | 'Grutte earen' verdwijnen uit Burum en Súdwest stopt met papieren archief

De satellietschotels bij Burum. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De satellietschotels in Burum zaten lange tijd de uitrol van 5G in Friesland in de weg. Maar de schotels verdwijnen, zo meldde Economische Zaken donderdag. Wat ook verdwijnt is het papieren archief van de gemeente Súdwest-Fryslân. Alle documenten worden in het vervolg alleen digitaal bewaard. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

40 strekkende meter aan papier. En dat is dan alleen nog maar de administratie van de afdeling sociale zaken van de gemeente Súdwest-Fryslân. Het bekijken, verwerken, archiveren en digitaliseren van al dat papier kost heel veel tijd, geld en ruimte. En wat is het nut er eigenlijk nog van? In Súdwest gaat het papier daarom in het vervolg in de versnipperaar.

Ruim baan voor 5G met vertrek van ‘Grutte earen’

Het is een iconisch beeld in het landschap: de satellietschotels bij Burum. Maar vanaf 2022 wordt er geen gebruik meer van gemaakt. Niet alleen de inlichtingendiensten, ook de commerciële satellietdiensten van Inmarsat verdwijnen uit Burum naar het buitenland.

Ze maken plaats voor de aanleg van het 5G-netwerk. Dat maakt gebruik van dezelfde golflengte als de satellietdiensten en dus zaten de twee elkaar in de weg. Het ministerie van Economische Zaken heeft toegezegd de diensten te helpen bij het zoeken en vinden van een nieuwe locatie.

Werkstraf voor leveren vuurwerkbom die Nutte Cuperus uit Morra het leven kostte

De 32-jarige Anjumer die de vuurwerkbom heeft geleverd die op 31 december 2018 het leven heeft gekost van de 41-jarige Nutte Cuperus uit Morra, is donderdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden met een proeftijd van twee jaar.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden 20 maanden cel, plus 10 maanden voorwaardelijk. Het OM hield de man als verkoper van de zware vuurwerkbom, een zogeheten ‘shell’ of mortierbom, verantwoordelijk voor het fatale ongeval. In tegenstelling tot het OM ging de rechtbank er vanuit dat de Anjumer niet wist dat de mortierbom die door het slachtoffer was afgestoken een zogeheten snellont had – een snel brandend lont waardoor het explosief vrijwel meteen nadat het is aangestoken ontploft.

Gerbrandy (68) stopt als Eerste Kamerlid OSF

Gerben Gerbrandy stopt als Eerste Kamerlid namens de OSF, de Onafhankelijke Senaats Fractie. Hij vindt het werk als eenmansfractie te zwaar. Gerbrandy, oud-burgemeester van Achtkarspelen, wordt opgevolgd door Ton Raven uit Geleen, wethouder namens de Stadspartij. ,,It kostet tefolle enerzjy’’, verklaart Gerbrandy. ,,Ik bin in kwartslach foar it brekken ophalden.’’ Hij stopt half januari en heeft er dan een periode van krap twee jaar opzitten.

Enkele operatiekamers MCL dicht vanwege covid-zorg

De reguliere zorg in de negen noordelijke ziekenhuizen wordt verder afgeschaald. Dit is nodig om ruimte te scheppen voor de zorg voor Covid-patiënten. De situatie in de ziekenhuizen moet op dit moment als zorgelijk worden getypeerd, meldt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. Dit betreft vooral de situatie in Groningen en Drenthe en minder in Friesland.

In Friesland kwamen er vandaag 259 vastgestelde besmettingen van het coronavirus bij. In totaal is nu het virus bij 11329 Friezen gevonden. Het aantal Friezen dat is overleden aan het virus steeg met 1 naar 148 sinds het begin van de pandemie in maart.

Verder in het nieuws:

* Het aantal WW-uitkeringen is in Friesland in november nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van oktober. Na de corona-uitbraak nam het aantal WW-uitkeringen flink toe, vervolgens daalde dat aantal en nu is het gestabiliseerd.

* Het is nog steeds mogelijk online een aanvraag te doen voor de eenmalige bezorging van de papieren versie van de met de Dr. Denker puzzel. Die krant wordt vanwege de overweldigende belangstelling dan echter niet op zaterdag, maar na het weekend bezorgd.

* Tientallen Friese molens worden van donderdag 24 tot en met maandag 28 december ‘s avonds in het licht gezet. Dit doet stichting De Fryske Mole in aanloop naar haar vijftigjarig jubileum.


Tip van de redactie:

* De Friese chef Jeroen Achtien sluit het jaar af met een vuistdik boek vol inspiratie uit de Zwitserse Alpen . De lezer krijgt een kijkje in de keuken van zijn sterrenrestaurant Sens.

* Hoe gaan we de lockdown, die ook samenvalt met de feestdagen, goed doorkomen? In LC Live ging psycholoog Irma van Steijn donderdag in op die vraag. Ze legde uit wat mensen voor zichzelf kunnen doen en probeerde een verklaring te geven voor het gedrag van mensen. Waarom houdt de een zich wel aan de coronaregels en de ander niet (of minder)?

* ‘Wy dogge der net ta’, dat was het motto waarmee Wiebe Wieling thuis opgroeide. Het leverde hem z’n levenslange drive op. Als onderwijsman weet hij dat school een cruciale plek is om het beste uit een kind te halen. Nu hij met pensioen gaat, blikt hij terug op zijn carrière.

Nieuws

menu