Nieuws uit Friesland van 16 september | Man (73) uit Nes wilde met eigengemaakt vlot de Waddenzee over en hoe erg is krapte op de arbeidsmarkt?

Bron: Lieuwe Klabbers

Een 73-jarige man die alleen met een vlot de Waddenzee wil bevaren. Het klinkt volkomen geschift, maar Hessel Hoornveld uit Nes (Noardeast Fryslân) ziet het anders. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Hij ging afgelopen weekend het avontuur aan en blikt terug . Vanuit de vuurtoren van Schiermonnikoog zagen medewerkers van Rijkswaterstaat zondagochtend een opmerkelijk gevaarte richting het Noordzeestrand drijven. Meteen werden de politie en de kuswacht ingeschakeld, maar vanwege verder informatie bleef een zoekactie uit. De foto ging ondertussen in rap tempo het internet over.

Hoe erg is krapte op de arbeidsmarkt?

In vrijwel alle beroepsgroepen in Friesland is de arbeidsmarkt momenteel krap. Dat is best uniek, zegt uitkeringsinstantie UWV . Heel Nederland kleurt rood op de spanningsindicator van uitkeringsinstantie UWV, die aangeeft in welke regio de arbeidsmarkt als krap te boek staat. Bij krapte is er meer vraag naar werkgelegenheid dan aanbod. Dat komt er dus op neer dat er veel vacatures zijn, maar weinig werkloosheid. Momenteel zit 2,2 procent van de Friese beroepsbevolking met een uitkering thuis. Het gaat in totaal om 7.536 uitkeringen.

Volgens Schram is krapte op de arbeidsmarkt tweeledig op te vatten. Het heeft een negatieve klank, maar dat is vooral aan de kant van werkgevers voelbaar. ,,Zij zitten met de handen in het haar en kunnen geen personeel vinden. Als de vacatures niet worden vervuld, lopen ze inkomsten mis en dat is voor de economie slecht. Voor werkzoekenden is krapte goed omdat het veel kansen biedt voor mensen die een andere baan willen of zich laten omscholen.’’

Wanneer mag de politie schieten?

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag in Boelenslaan een 28-jarige automobilist neergeschoten die op agenten was ingereden. Hij overleed aan zijn verwondingen. Wanneer mag de politie eigenlijk het vuurwapen gebruiken? Het incident gebeurde aan De Fjouwer Roeden. Op de plaats delict werd onderzoek verricht door de rijksrecherche, zoals gebruikelijk is als er door de politie geschoten is.

Het vuurwapen is het laatste waar een agent naar grijpt en dan kan eerst nog een waarschuwingsschot volgen. Wanneer de politie zelf in gevaar is, is er sprake van noodweer en mogen agenten schieten. Normaliter schieten agenten op het been van een verdachte. Omdat deze persoon in de auto zat, is dat waarschijnlijk geen optie geweest. Bij noodweer mag een agent op de romp van een verdachte schieten.

 

Noord-Nederland wil spoedzorg beter verdelen in strijd tegen time outs

Ook huisartsen in Groningen, Drenthe en Friesland kampen met langere wachttijden doordat acute patiënten niet meer op tijd in ziekenhuizen terecht kunnen. Dat laat het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland (AZNN) weten . De gezamenlijke zorginstellingen hebben afgesproken de spoedzorg beter onderling te verdelen en nog nauwgezetter in de gaten te houden waar de zorg vastloopt en waar nog plek is.

De ziekenhuizen en ambulancediensten lieten deze week en afgelopen weekeinde weten dat er steeds vaker time-outs zijn bij spoedeisende hulp-afdelingen van ziekenhuizen. De ambulances moeten daardoor verder rijden naar ziekenhuizen die nog wél open zijn. Daardoor zijn er minder ambulances beschikbaar en lukt het niet meer om in 95 procent van de gevallen de wettelijk verplichte aanrijtijd van 15 minuten te halen.

Werkstraffen voor inbraak bij jongerencentrum in Bolsward en ‘enorme hoeveelheden’ illegaal vuurwerk op slaapkamer

Twee mannen van 20 en 21 jaar oud uit Bolsward zijn donderdag door de politierechter veroordeeld tot werkstraffen voor een inbraak in jongerencentrum Afslag 18 in Bolsward. De oudste verdachte had ook nog eens een hoop zwaar vuurwerk op de slaapkamer .

De inbrekers waren in de nacht van 19 op 20 januari binnengekomen door aan de achterkant van het jongerencentrum een raam te forceren. Aan de braaksporen was te zien dat dat met een blauw werktuig was gebeurd. Onder het bed van de 21-jarige verdachte vond de politie een blauwe koevoet.

Heerenveen zet streep door schulden van gedupeerden toeslagenaffaire

Heerenveen gaat de schulden kwijtschelden die gedupeerden van de landelijke kinderopvangtoeslagaffaire hebben bij de gemeente.

Met deze maatregel loopt Heerenveen vooruit op nationale regels en wetgeving. De nieuwe wet gaat pas per 1 januari 2022 in. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft alle gemeenten gevraagd de kwijtschelding nu al te regelen.

Wel of geen coronapaspoort? GGD-arts Everhard Hofstra en horecaondernemer Ton Eijer zijn te gast bij LC Live

Waarom is het coronapaspoort wenselijk? En waarom juist niet? In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen LC Live gaan de Leeuwarder horecaondernemer Ton Eijer en GGD-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Infectieziektebestrijding Everhard Hofstra met elkaar in gesprek. Bekijk de aflevering hier terug .

En verder in het nieuws:

* Omdat het aantal werkzoekenden telkens afneemt en er meer vacatures komen, hebben werkgevers moeite personeel te vinden.

* De straatstenen van Chinees graniet op de Nieuwestad in Leeuwarden zijn omstreden vanaf het moment dat ze in 1999 werden neergelegd. Nu zijn er ‘wensen’ om ze te vervangen.

* Toezien op het toezien. Dat is eigenlijk de taak die met de coronapas straks bij de gemeentes ligt. Hoe ze dat gaan aanpakken? Dat weten ze zelf ook nog niet precies.

Tip van de redactie:

* In dierenpark AquaZoo in Leeuwarden kunnen bezoekers naast de echte dieren deze herfst ook grote dinosauriërs zien. De LC nam alvast een kijkje. Bekijk de video .

* WadWeten | Een nieuwe brakke soort in Friesland : de brakwetterstrânskulp

* De vraagtekens worden groter, de kritiek zwelt aan. Hoelang is Cees Roozemond nog algemeen directeur van SC Heerenveen?

Nieuws

Meest gelezen