Nieuws uit Friesland van 16 mei | Race tussen Bolsward en Wommels eindigt in mishandeling en politie houdt vrouw aan die hond los liet lopen op zeedijk bij Moddergat

Schapen op de zeedijk. FOTO LC Foto: Jan de Boer

Een wegrace op de N359 tussen Bolsward en Wommels eindigde op 25 augustus vorig jaar in een mishandeling met vier afgebroken tanden. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,Twee mannetjes die allebei op de alfarots zitten en aan elkaar willen laten zien wie de grootste heeft”, zo typeerde rechter Tom Wolters het gedrag van twee jeugdige automobilisten die met hun snelle bolides spontaan gingen racen op de N359 tussen Bolsward en Wommels. De wegrace eindigde in een mishandeling.

De bestuurder van een grijze BMW zou zijn mishandeld door twee Boazumers, tweelingbroers van 21 jaar, en een 22-jarige inwoner van Makkum. Tussen Bolsward en Wommels kwam het haantjesgedrag van de twee automobilisten op de avond van 25 augustus vorig jaar tot een climax. De grijze BMW had de groene Golf van een van de broers – die al harder dan de toegestane 100 kilometer per uur reed – ingehaald.

Vrouw aangehouden die hond los liet lopen tussen de schapen op de zeedijk bij Moddergat

Tussen de schapen op de zeedijk bij Moddergat is zondagmiddag een 59-jarige inwoonster van de gemeente Noardeast-Fryslân aangehouden.

De politie kwam ter plaatse na een melding dat de loslopende hond van de vrouw achter de schapen aan zat. De vrouw kon de politiebemoeienis niet waarderen en weigerde alle medewerking. Omdat ze zich niet wilde identificeren en weigerde om haar naam op te geven, werd ze aangehouden.

Nyck de Vries uit Uitwellingerga krijgt officiële F1-debuut in vrije training bij Williams

Hij testte de afgelopen jaren als eens de F1-auto van Mercedes, maar vrijdag volgt dan ook echt het officiële Formule 1-debuut van Nyck de Vries. De 27-jarige coureur uit Uitwellingerga komt tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Spanje in actie namens Williams. Over hoe en waarom én wat het zegt over de nabije toekomst.

Als hij vrijdag op het circuit nabij Barcelona in de blauwe bolide de pitbox van Williams uitrijdt, schrijft De Vries historie. Nog nooit kwam een Friese coureur tot een optreden in de koningsklasse van de autosport. Maar belangrijker voor hem is dat zijn eerste officiële meters de beloning vormen van een leven lang najagen van de Formule 1-droom. De cirkel is bijna rond door deze nieuwe stap.

Geen water, geen stroom, geen gas. Koperdieven breken drie keer in één week in bij HSC Lions '66 uit Leeuwarden

Geen water, geen stroom en nu ook geen gas. Voor de derde keer in één week tijd is voetbalclub HSC Lions ‘66 in Leeuwarden doelwit van koperdiefstal.

Eerder deze week hadden koperdieven zich al vergrepen aan de waterleiding en vervolgens de stroomkabels. „En vanochtend kwamen we erachter dat ze ook de gasleidingen hadden weggeknipt.”

De brandweer moest er maandagmorgen aan te pas komen om het lek te dichten. Sindsdien is de vraag: hoe nu verder? „We kunnen zaterdag kampioen worden. Maar dan moet het team wel kunnen trainen.”

De nieuwe stadsdichter van Leeuwarden komt uit... Veghel. Rick Terwindt heeft er zin in

Leeuwarden is City of Literature, met een poëzieroute. Maar een stadsdichter is er niet meer. Omdat de stad er niks aan doet, is er zondag eentje aangewezen: Rick Terwindt uit Veghel.

Pieter Stroop van Renen, organisator van het jaarlijkse Groot Gouds Stadsdichtersgala, waarschuwde Leeuwarden twee jaar geleden al: ,,Als Leeuwarden niet snel een stadsdichter benoemt, doen wij het wel.’’ Een stad die City of Literature is en een veel geprezen poëzieroute heeft, kan niet zonder, vindt hij.

Bekijk de maansverduistering boven de Brandaris op Terschelling

In delen van Nederland was maandag in alle vroegte een totale maansverduistering te zien. In de Randstad en het zuiden van het land werd het zicht belemmerd door bewolking. Op Terschelling was de verduistering wel goed zichtbaar.

 

En verder in het nieuws:

* Kat Kittler zat sinds zondagmiddag opgesloten in een steeg aan de Kruisstraat in Leeuwarden. Maandagochtend bevrijdde de brandweer hem.

* Politie zoekt getuigen van schietincident op woning Robinsonstraat Leeuwarden .* Heerenveen houdt miljoenen over, maar waarschuwt: ‘Vooral te danken aan eenmalige extra inkomsten’ .

Tip van de redactie:

* ‘SC Heerenveen kan zomaar stunten in play-offs, werk aan de winkel voor SC Cambuur na historische prestatie’ | KOKO Radio

* Bekijk de maansverduistering boven de Brandaris op Terschelling

* De beste Nederlandstalige dichtbundel van het jaar is geschreven door Roelof ten Napel uit Joure. Lees hier een uitgebreid interview met de kersverse winnaar van De Grote Poëzieprijs 2022

Nieuws

menu