Nieuws uit Friesland van 16 juli | De Friese taal floreert, niet alleen aan de keukentafel, maar ook online en Rode Kruis opent hulplijn voor mensen in nood rampgebied Limburg

Rode Kruis opent hulplijn voor mensen in nood rampgebied Limburg. FOTO ANP

Niet alleen thuis, maar ook op straat, op het werk, op school en online floreert de Friese taal. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het gied net oltied sunder vlaters , maar vooral in WhatsApp-gesprekken, op Facebook en andere sociale media is de Friese taal springlevend , concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Is de voertaal aan de keukentafel Fries, dan uit meer dan de helft van de Friestaligen zich ook online in het de tweede rijkstaal. Los van schrijffouten wijst het CBS vooral op de ‘sterkere positie’ van het Fries, omdat de taal op school wordt gegeven.

Friese reddingsbrigades helpen in Limburg en Rode Kruis opent hulplijn voor mensen in nood rampgebied Limburg

De situatie in Limburg is zo nijpend, dat er vanuit het hele land hulptroepen zijn afgereisd om te ondersteunen. Ook vanuit Friesland zijn er reddingsbrigades op pad gegaan. ,, Dit maak je niet vaak mee .”

Het Rode Kruis heeft vanaf 16.00 uur een hulplijn opengesteld voor mensen in het rampgebied in Limburg . Iedereen die hand- en spandiensten nodig heeft, kan contact opnemen met het nummer 070-445 888. Vrijwilligers staan klaar om mensen in het overstromingsgebied te helpen, aldus de organisatie.

Venlo gaat samen met hulpdiensten grote delen van de gemeente ontruimen . Het gaat met name om de laaggelegen delen van dorpen langs de Maas, zoals Arcen, Lomm, Velden, een gebied in Venlo zelf, Tegelen, Steyl, Belfeld en Hout-Blerick, zo maakte de gemeente vrijdagmiddag bekend.

1 dag cel met taakstraf voor seksklanten 15-jarig meisje Drachten

Vijf klanten van een 15-jarig meisje uit Drachten zijn vrijdagmiddag door de rechtbank veroordeeld tot 1 dag cel gecombineerd met een taakstraf .

Voor een 62-jarige Balkster gaat het om een taakstraf van 240 uur, hij had tijdens de seks filmopnamen gemaakt. De Franeker (23), een man uit Delfzijl (47), een Leeuwarder (25) en een Groninger moeten 200 uur aan het werk.

Het water voor Kazemattenmuseum in Kornwerderzand komt nu uit een kruiwagen

Voor de derde keer zit het Kazemattenmuseum in Kornwerderzand zonder water. Er is weer een oplossing gevonden, maar de vrijwilligers zijn er klaar mee.

De eerste keer was het persbericht van PR-medewerker Henri Meijering van het Kazemattenmuseum nog luchtig en ludiek opgesteld, maar de toon is inmiddels anders. ,, Dit begint vervelend te worden ’’, meldt hij vrijdagochtend op het moment dat het museum voor de derde keer zonder water zit.

Bloemen gelegd bij gerechtshof in Leeuwarden ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries

Bij het gerechtshof in Leeuwarden zijn vrijdag door verschillende mensen bloemen neergelegd . Het is een plek waar Peter R. de Vries verscheidene keren bij rechtszaken is geweest.

Leeuwarden wil populair zwemtrapje bij Dokkumer Ee weghalen, kinderen en ouders zijn boos

Een zwemtrapje aan de Dokkumer Ee bij het Havankpark, een kinderrijke buurt in het Noorden van Leeuwarden, moet weg. De gemeente vindt het ,,rommelig’’ .

Dat is de strekking van een gemeentelijke brief, die op het trapje, dat er al enkele jaren zit, is geplakt. ,,Voor de gemeente Leeuwarden is het erg belangrijk dat de openbare ruimte er netjes en verzorgd uitziet’’, staat daar. ,,Een zwemtrap op de openbare weg of openbare plaats kan zorgen voor een onverzorgde indruk van de wijk.’’

Coronabesmettingen in week tijd meer dan verzesvoudigd in Friesland

In een week tijd is het aantal mensen dat positief is getest op het coronavirus in Friesland meer dan verzesvoudigd. De afgelopen zeven dagen werden er 1467 positieve tests afgenomen, tegen 229 een week eerder.

De daling van de besmettingen die tien weken duurde is in twee weken tijd volledig tenietgedaan. Maar in haar weekoverzicht plaatst de GGD Fryslân ook een kanttekening: de afgelopen dagen lijkt de stijging van het aantal besmettingen af te vlakken. „De komende week moet blijken of die ontwikkeling zich doorzet.” Er werd de afgelopen week 13.004 keer getest, het vindpercentage steeg dus naar 11,7 procent. Bekijk hier het aantal besmettingen per gemeente.

Vrijdag meldde het RIVM dat er in de 24 uren daarvoor in totaal 228 besmettingen zijn geconstateerd . Donderdag ging het om 259 gevallen.

En verder in het nieuws:

* Bezoekers van het Wadden Center op de Afsluitdijk bij Kornwerderzand betalen sinds deze maand entree. Met de inkomsten moet het beleefcentrum rendabel worden .

* Per direct ging donderdagmiddag de mondkapjesmaatregel opnieuw in bij de ziekenhuizen in Friesland. Nij Smellinghe had nog wat tijd nodig en ging vrijdagmiddag ‘los’ .

* De ziekenhuispsychiatrie van de Antonius Zorggroep kan, in tegenstelling tot eerdere berichten, toch worden gecontinueerd. De ziekenhuispsychiatrie is overgedragen aan MoleMann Mental Health .

Tip van de redactie:

* Ik ben dat zenuwachtige, hanige, en toch ook lieve tweetje van Peter nooit vergeten .

* In 2012 won Epke Zonderland een van de mooiste gouden olympische medailles in de Nederlandse historie. Tokio wordt Zonderlands laatste kunstje. Met zijn broer Herre blikken we vooruit op zijn oefening en kijken we terug op de prachtige carrière van Epke Zonderland .

* Al ruim vijftien jaar wordt op de Terschellingse stranden afval geraapt. Sinds enige tijd wordt een deel van het plastic verwerkt tot onder meer bloempotten .

Nieuws

Meest gelezen