Nieuws uit Friesland van 16 februari | Wat doe je als je een avondklokboete hebt gekregen en Viruswaarheid wraakt gerechtshof

Dinsdag nog wrakingskamer in proces over avondklok ANP

Wie al een avondklokboete heeft gekregen, hoeft deze nu wellicht eerst niet te betalen. Maar of de boete ook definitief wordt geschrapt? Dat is nog lang niet zeker. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,Mijn advies zou zijn: leg het aan de rechter voor en wacht even af wat er gebeurt.” Volgens de Leeuwarder advocaat Bart Canoy is de kans groot dat boetes voorlopig niet hoeven worden betaald . Voor de lange termijn kan het echter nog alle kanten op.

Canoy acht het goed voorstelbaar dat een rechters boetes uiteindelijk in stand houden, zélfs als de huidige regeling sneuvelt. De spoedwet waar het kabinet nu aan werkt, zou daarvoor uitkomst kunnen bieden.

Dinsdag nog wrakingskamer in proces over avondklok

Viruswaarheid heeft het gerechtshof in Den Haag gewraakt in het proces over de avondklok. Jurist Jeroen Pols van de protestgroep noemde de rechter vooringenomen omdat hij niet het woord kreeg van haar. De voorzitter was onverbiddelijk en dreigde Pols uit de zaal te laten zetten toen hij bleef protesteren tegen de gang van zaken.

De zaak over het al dan niet handhaven van de avondklok was dinsdagmiddag kort na 16.00 uur begonnen, maar kon vrijwel direct weer geschorst worden. Het Hof Den Haag gaat dinsdag nog een wrakingskamer samenstellen. Dat zal „binnen afzienbare tijd” gebeuren, maar wanneer en hoe laat is niet duidelijk. De landsadvocaat vroeg de voorzitter wel of een en ander nog voor 21.00 uur kon gebeuren, het moment dat de avondklok in moet gaan.

Avondklok van tafel?

De rechter besloot eerder dinsdag in kort geding dat de avondklok van tafel moet, de overheid ging daar direct tegen in het verweer. In een zogeheten schorsingsincident vraagt de overheid aan de rechter de avondklok te handhaven tot er een hoger beroep in de zaak is geweest. Dat zou volgens de planning aanstaande vrijdag dienen. Het is de vraag of de wraking die planning op losse schroeven zet. Het hof had de bedoeling dinsdag nog te beslissen of het vonnis van de rechter wordt opgeschort of niet.

Protestgroep Viruswaarheid had een kort geding aangespannen tegen de omstreden avondklok. Pols maakte dinsdag aan het begin van de zitting bezwaar tegen de planning van het hoger beroep, zoals de voorzitter van het hof die uiteenzette. Pols vindt dat er met die planning veel te weinig tijd is om de zaak goed voor te bereiden. Volgens het hof moet het hoger beroep "met turbospoed" worden behandeld, gezien de belangen die er spelen.

En verder in het nieuws:

Eerste vaccinaties op Ameland: 'Naar Leeuwarden? Dan weet ik niet of ik het wel gedaan had'

Op de Waddeneilanden is op Ameland begonnen met het vaccineren van ouderen en zorgmedewerkers tegen Covid-19 . ,,Het is niet de bedoeling dat eilanders voordringen, we volgen het schema.”

,,Blij dat we mochten”, zeggen Sylvia (77) en Frits (85) Moederzoon bij het verlaten van De Slinger in Hollum. De sporthal is voor één dag omgetoverd in een vaccinatielocatie. ,,De vrijheid die we straks na de tweede prik waarschijnlijk weer terug krijgen, is een zalig vooruitzicht. We zijn bijna het hele jaar binnen gebleven, op een enkel bezoekje naar de dokter na. Als je die ellende op tv ziet, durf je bijna niet anders.”

* Kruiend ijs kruipt vanaf het IJsselmeer de Afsluitdijk op

Na een week met vorst en schaatsplezier is het begonnen met dooien. Het zorgt voor een ander fenomeen: kruiend ijs. IJsschotsen worden door de wind vanaf het IJsselmeer de Afsluitdijk op gestuwd en kruipen daar tegen elkaar op met ‘ijsbergen’ tot gevolg.

* Aanvullende gebreken gevonden tijdens onderhoud Oldehove

De monumentale luidzolder van de Oldehove in Leeuwarden is recent onder handen genomen. Bij die werkzaamheden zijn gebreken aan de stalen dragers van de gemetselde vloer onder de luidklokken gevonden .

De stalen liggers vertonen „vergevorderde roestvorming” door ouderdom en oude lekkages, zo meldt de gemeente. Hierdoor is het metselwerk gescheurd. De vloer en de constructie moeten helemaal vervangen worden.

* Minister wil Drachtster snelheidsduivel niet op de taxi hebben

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil niet dat een snelheidsduivel uit Drachten taxirijder wordt, althans zeker niet de komende vijf jaar, zo bleek dinsdag bij de Raad van State .

De man heeft de afgelopen jaren talloze snelheidsboetes aan de broek gekregen variërend 400 tot ruim 700 euro, is een aantal keer veroordeeld voor roekeloos rijgedrag en kreeg een tijdelijk rijverbod.

Verder is de Drachtster een kleine twintig jaar geleden ook om andere redenen met Justitie in aanraking gekomen voor onder meer drugs- en geweldsdelicten, fraude en diefstal.

* Provincie maakt 3,2 miljoen euro vrij om Friestalig onderwijs te verbeteren

Om het schoolvak Fries te verbeteren kunnen alle scholen in Friesland vanaf 22 februari een subsidie aanvragen . Deze subsidie kan gebruikt worden om docenten Fries bij te scholen, extra lesmateriaal aan te vragen en docenten die een opleiding Fries volgen tijdelijk te vervangen.

Nieuws

menu