Nieuws uit Friesland van 16 en 17 januari | De Jong prolongeert Europese titel en inval bij café dat lockdown negeert

Antoinette de Jong. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

Schaatsster Antoinette de Jong heeft zondag in Heerenveen haar Europese allroundtitel geprolongeerd. En de politie is vrijdagavond binnengevallen in een café in Leeuwarden dat de lockdown negeerde. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De Jong (25) stelde op de afsluitende 5000 meter haar tweede eindzege veilig. Ze bleef in de laatste rit tegen haar naaste belager Irene Schouten goed overeind. De Jong reed met 6.57,72 de derde tijd. Ruim voldoende om Schouten, tweede in 6.55,38, onder zich te houden.

,,Ik wilde Irene onder druk zetten in plaats van dat ik achter haar aan zou moeten rijden. Dat lukte uitstekend. Alleen in de laatste twee ronden moest ik haar laten gaan. Dat ik slechts 2 seconden op haar heb toegegeven, stemt me heel tevreden. Ik heb nu wel lef getoond. Voor mij was dit een heel mooi toernooi’‘, sprak de kampioene na de slotafstand.

De Jong stond op alle afstanden op het podium. In 2019 won ze op het buitenijs van Collalbo haar eerste Europese titel.

Coronacijfers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldde zondag dat er in het voorbije etmaal in Friesland 226 vastgestelde coronabesmettingen zijn bijgekomen. Zaterdag waren dat er 191. In totaal is nu bij 18686 Friezen het virus gevonden. Het zevendaags gemiddelde staat op 207, tegenover 232 een week eerder.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg met 4. In totaal zijn nu 215 Friezen overleden als gevolg van het virus. Landelijk kwamen er 5622 nieuwe besmettingen bij.

Late treffer Nygren bezorgt SC Heerenveen een punt in Venlo

Benjamin Nygren zorgde er zondagmiddag voor dat SC Heerenveen een punt overhield aan het uitduel met VVV-Venlo. De vleugelaanvaller knalde vlak voor tijd de gelijkmaker binnen: 1-1.

SC Heerenveen leek op weg naar een volgende sportieve mokerslag, nadat VVV-Venlo via Josua John op fraaie wijze de score had geopend. Tot Benjamin Nygren, vlak voor het einde van de wedstrijd anders besloot. De invaller trok naar binnen en schoot met een schitterend krulschot de gelijkmaker in de touwen: 1-1.

Opnieuw een punt tegen een laagvlieger dus, nadat Heerenveen afgelopen week met 1-1 gelijkspeelde tegen RKC Waalwijk, al moet gezegd dat Heerenveen in Venlo beter voetbalde dan de vorige wedstrijden. De grootste mogelijkheden waren ook voor de ploeg van Johnny Jansen, maar vooral Henk Veerman faalde in de afwerking. De spits liet twee enorme kansen onbenut, verspreid over beide helften.

Lees hier verder

Cambuur morst punten in Nijmegen

SC Cambuur heeft zondag onnodig twee punten laten liggen in Nijmegen. De koploper was de betere tegen NEC, maar slaagde er niet in om de thuisclub te verslaan: 0-0.

Voor rust was topscorer Robert Mühren dicht bij de openingsgoal, maar de eerste keer kon hij net niet binnen tikken en even later zag hij zijn schot na een mooie aanval op de buitenkant van de paal belanden. NEC had daar enkel een paar schoten van afstand tegenover gezet.

In de tweede helft waren de Leeuwarders opnieuw de betere. Als NEC er dreigde uit te komen, was Cambuur vaak gretig en fel in het doordrukken. Cambuur bleef zoeken naar ruimte en kansen, maar de koploper bracht te weinig om de Nijmegenaren op de knieën te krijgen.

Politie en handhavers doen inval in café in Leeuwarden

Politie en handhavers zijn vrijdagavond binnengevallen in café ’t Wap aan het Willem Alexanderplein in Leeuwarden. De kroeg was open, er werd gegokt en wiet gerookt. De ruimte achter het café-gedeelte werd ook gebruikt en dat mag niet volgens de vergunning. Bij de gemeente waren er meerdere signalen binnengekomen dat het café de laatste tijd regelmatig open leek.

Bezoekers konden naar binnen door een zij-ingang, die met camera’s was uitgerust zodat alleen genodigden naar binnen konden. Binnen werden zo’n vijftien mensen aangetroffen. Zij hebben allemaal een boete van 95 euro gekregen. De eigenaar wordt op een later moment gehoord.

Verder in het nieuws:

* Hengst Jurre 495 (Maurits) van stal Chardon uit Jorwert is zaterdag op de jaarlijkse Hengstenkeuring in het Fries congrescentrum in Drachten voor de vierde keer algemeen kampioen geworden. Reservekampioen werd Jehannes 484 (Tsjalle) van Age Okkema.

* Een spookrijder heeft zaterdagavond meerdere aanrijdingen veroorzaakt op de Wâldwei (N31) tussen Nijega en Drachten. Een vrouw raakte lichtgewond. De spookrijder, een 48-jarige man uit Heerenveen, is aangehouden. De man verzette zich flink bij zijn aanhouding. Hij is naar het politiebureau overgebracht.

Tip van de redactie:

* Het Friese echtpaar Arno en Selma Landman heeft met vallen en opstaan een mooi melkvee- en zuivelbedrijf opgebouwd in Noorwegen. Ze zijn zelfs toe aan uitbreiding en zoeken daarvoor een enthousiast Nederlands stel dat hen wil helpen .

* Terwijl Friesland redetwist over een wolvenhek, heeft Denemarken sinds enkele jaren een grensraster om Duitse zwijnen te stuiten . ,,Toen we in 2018 begonnen, leefden hier nog 150 zwijnen. Die zijn intensief bejaagd en nu zijn er nog hooguit tien over’‘, vertelt boswachter Merlin Hans. Het hek leidde aanvankelijk tot veel discussie, maar krijgt inmiddels ook navolging.

* Voor het eerst deze winter zag het er dit weekend in Friesland winters uit. Bijna overal viel een laagje sneeuw en dat leverde mooie plaatjes op.

* Rijkswaterstaat strooide dit weekend 11 miljoen kilo zout op de rijkswegen. Volgens een woordvoerder is dat een forse hoeveelheid: als Rijkswaterstaat één keer heel Nederland strooit, gaat het om zo’n 1,5 miljoen kilo. ,,Dus de afgelopen 24 uur zijn er flink wat acties geweest.”

Nieuws

menu