Nieuws uit Friesland van 16 december | Onduidelijkheid over niet-essentiële winkels en klas verrast leraar in online les

De winkelstraten waren de dag voor lockdown twee keer zo druk als normaal

De winkelstraten waren de dag voor lockdown twee keer zo druk als normaal ANP

Mogen de HEMA, Wibra en Action nou wel of niet open? Vanochtend dachten de ketens nog binnen de regels te vallen maar vanmiddag werd duidelijk dat ze toch echt dicht moeten blijven komende weken. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Wanneer ben je nou eigenlijk een essentiële winkel? Over die vraag werd vandaag volop gediscussieerd nadat de HEMA dinsdag ondanks de lockdown gewoon de deuren opende. Want verkopen zij naast sokken en servies immers ook niet rookworst en gebak? Dat zijn levensmiddelen. En de verkoop daarvan geldt als essentieel.

Andere ketens zoals Action en Wibra lieten al snel hun oog op het door de HEMA gevonden geitenpaadje vallen. Want zij verkopen schoonmaakmiddel en hebben schappen vol snoep. Ook essentiële goederen. En als mensen het bij hen kopen, dan scheelt dat ook weer aan drukte bij de supermarkt, zo redeneerden ze.

Het mocht ook binnen de richtlijnen van Economische Zaken. Daarin stond dat als een winkel met een breed aanbod 30 procent van zijn omzet haalde uit essentiële goederen, die afdeling open mocht blijven. Vanmiddag scherpte het kabinet de regels aan. Alleen als 70 procent van de omzet van een winkel uit essentiële goederen komt, mag die open. Al gelden ook dan weer uitzonderingen. In dit stuk leggen we alle regels uit.

220 nieuwe besmettingen op woensdag, meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Dit weekend passeerde Friesland de 10.000 vastgestelde besmettingen. Vandaag ging het totaal over de 11.000 heen met 220 nieuwe positieve tests. Dat aantal is vermoedelijk een beetje vertekend doordat gisteren een deel van de positieve tests niet in de data is opgenomen door problemen met de software van de GGD.

Vanochtend lagen op de intensive cares van de Friese ziekenhuizen 20 patiënten met covid-klachten. Dat zijn er twee meer dan tijdens het vorige meetmoment, afgelopen maandag. Op de verpleegafdelingen steeg het aantal patiënten met covid-klachten van 44 op maandag naar 48 vandaag. Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Leerlingen verrassen docent tijdens online les

Een flinke verrassing voor docent Conrad Berghoef die lesgeeft op ROC Friese Poort in Drachten. Hij dacht even tegen een muur te praten tijdens een les, want alle leerlingen hadden hun camera uit staan. Het bleek allemaal bij de ‘act’ van zijn leerlingen te horen. Want toen eenmaal de camera’s een voor een aangingen zag hij op elk scherm een handgeschreven dankwoord. ,,Jemig”, is eerst het enige wat de zichtbaar geëmotioneerde Berghoef uit kan brengen, gevolgd door: „Volgens mij ben ik nog nooit zo lang stil geweest.” Klik hier om de video te bekijken. En lees hier de reactie van Berghoef.

‘Pas op dat oplichters geen misbruik maken van je coronatest’

Meld niet op Facebook of Instagram of andere sociale media dat je op de uitslag van je corona-test wacht, zo waarschuwt de Veiligheidsregio Fryslân. Volgens woordvoerder Marcel de Jong van de Veiligheidsregio kan zo’n mededeling oplichters namelijk op een idee brengen. Hoe dan? De Jong: ,,Ze zouden je persoonlijke contacten kunnen benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek.’’ Belangrijke tip: de GGD vraagt nooit om je bankgegevens.

Selectie Cambuur flink gewijzigd

In het bekerduel met Go Ahead Eagles, morgenavond, verschijnt Cambuur met een flink gewijzigde selectie . Alleen keeper Sonny Stevens en middenvelder Mees Hoedemakers houden hun plek in de basis. Trainer Henk de Jong kiest ervoor om flink te rouleren vanwege het drukke schema van de ploeg. Zondag wacht alweer Excelsior dat gisteren al voor de beker speelde en dus twee dagen langer de tijd heeft om uit te rusten.

Overigens benadruk De Jong dat hij zeker niet het b-elftal opgesteld heeft. ,,We nemen de beker hartstikke serieus. Dan zullen mensen zich misschien afvragen hoe je dan negen anderen kunt opstellen. Maar dat is gewoon onze ploeg. We hebben een heel goede selectie.’’

Verder in het nieuws:

* Deze week stralen iedere avond lichtbundels vanaf het Provinsjehûs in Leeuwarden. Het moet een teken van verbinding en hoop zijn in de donkere dagen voor kerst. Hoe dat eruitziet, zie je in deze video.

* Een basisschoolreünie in Beetsterzwaag liep vorig jaar dermate uit de hand dat vandaag een van de reünisten zich moest verantwoorden bij de rechter . De man was de dj op de reünie en deelde een klap uit toen anderen met bier begonnen te gooien.

* Een grote brand in Heeg legde afgelopen nacht het pand van De Stille Boot in de as. Het bedrijf levert onderdelen voor elektrische boten. Pas na vijf uren kon het sein brand meester gegeven worden.


Tip van de redactie:

* GGD Fryslân heeft het aantal werknemers op de afdeling bron-en contactonderzoek opgeschaald. Sinds dinsdag werken er ruim 130 onderzoekers in een poging de coronabesmettingen in te dammen. De LC keek een dagje mee.

* Festival Explore the North wil een nieuwe taal laten ontstaan : Pidgin. Daarvoor zoekt het bijzondere, gekke, lieve, vreemde woorden uit welke taal dan ook, die mensen na aan het hart liggen.

* Nyck de Vries (Uitwellingerga) maakte dinsdag ook op het team van Mercedes indruk met zijn snelheid en foutloze optreden tijdens zijn eerste optreden ooit in een F1-wagen.