Nieuws uit Friesland van 15 november | Toestemming voor afschot van damherten in Friesland rammelt en twee arrestaties in moordzaak Ida Klijnstra uit De Blesse

Damhert bij Oranjewoud. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

De oplossing van de moord op Ida Klijnstra (52) uit De Blesse lijkt nabij. Een 39-jarige Heerenvener meldde zichzelf onlangs bij de politie en legde een verklaring af. Vervolgens is ook zijn in Wolvega woonachtige broer (34) aangehouden. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

In verband met deze moordzaak uit 2008 waren beide mannen al eerder in beeld bij de politie. Ze zijn zoons van een Franeker (52), die al verantwoordelijk werd gehouden voor de moord op Ida Klijnstra.

De familie vierde het nieuws over de aanhouding van twee verdachten met gebak. ,,Want het is natuurlijk heel goed nieuws dat er een doorbraak is’’, zegt Bennie Klijnstra uit De Blesse

'Toestemming voor afschot damherten rammelt'

Zijn er meer verkeersaanrijdingen als het aantal damherten toeneemt? Dat is maar de vraag, vindt een adviescommissie. Afschot zou daarom niet mogen worden toegestaan.

Jagers mogen sinds deze maand bij Oranjewoud/Katlijk damherten afschieten. Het aantal dieren wordt wat de provincie betreft teruggebracht van 270 naar 80 stuks, met als belangrijkste argument de verkeersveiligheid. Hoe meer dieren er zijn, hoe gevaarlijker het wordt voor het verkeer op met name de Schoterlandseweg (N380), is de redenatie .

Bouwbedrijf van Wijnen neemt 23 werknemers over van betonbedrijf Kijlstra in Drachten

Bouwbedrijf Van Wijnen neemt 23 ontslagen werknemers van betonbedrijf Kijlstra in Drachten over . Niet alleen betonwerkers krijgen een nieuw dienstverband, ook de kantinejuffrouw.

Hilbrand Katsma van Van Wijnen nam direct contact op toen Kijlstra eind september bekend maakte te stoppen met de productie van rioolbuizen en –putten. Er zouden 45 werknemers ontslagen worden. Katsma was bepaald niet de enige die reageerde. ,,Binnen anderhalve week ben ik door dertig bedrijven benaderd’’, zegt Hans Mascini, directeur van Kijlstra. ,,Maar Van Wijnen was de enige die zonder voorbehoud álle mensen wilde overnemen.’’

Na Akkrum en Heerenveen last ook Schiermonnikoog de intocht van Sinterklaas af

Na Akkrum en Heerenveen last ook Schiermonnikoog nu de intocht van Sinterklaas af.Lees meer over Schiermonnikoog

De goedheiligman zou komende zaterdag 20 november aankomen op het Waddeneiland. De oplopende coronabesmettingen is voor de vereniging Dorpsbelang Schiermonnikoog reden om geen traditionele intocht te houden. Wel wordt er een alternatief georganiseerd.

SC Heerenveen wil uitstel van eredivisie en hoopt snel op duidelijkheid

SC Heerenveen wil, net als het gros van de betaald voetbalclubs, dat er geschoven wordt met het competitieprogramma zodat er voor volle tribunes kan worden gespeeld.

Heerenveen moet de thuisduels met Willem II (zondag 21 november) en PSV (28 november) in een leeg Abe Lenstra-stadion afwerken. Het kost de club volgens algemeen directeur Cees Roozemond enkele tonnen omzet. Nog los van het financiële aspect wil Heerenveen logischerwijs dat supporters en sponsoren de wedstrijden kunnen bezoeken.

En verder in het nieuws:

* Waadhoeke gaat er bij het ministerie van Defensie op aandringen om zo gauw mogelijk te controleren wat het geluidsniveau binnenshuis is bij omwonenden van de Vliegbasis Leeuwarden.

* De walrus die wekenlang heeft rondgezwommen in en bij de Waddenzee , is vertrokken naar het Verenigd Koninkrijk.

* Hardloopclub SV Friesland ligt opnieuw overhoop met de gemeente Súdwest-Fryslân: ook de Slachterin in Wommels gaat niet door . ,,De gemeente maakt het iedere keer moeilijk.’’

Tip van de redactie:

* De Waddenhelikopter is dinsdag op de kop af vijf jaar in de lucht. Hoe bevalt de vliegende ambulance voor de eilanden? Drie teamleden vertellen. ,,Het uitzicht compenseert de zware momenten.”

* Beluister KOKO Radio | Komen SC Cambuur en SC Heerenveen dit weekend in actie of wordt de competitie uitgesteld? Ard de Graaf: ,,KNVB en clubs trekken maximaal samen op”.

* Gelukszoekers in bezit van minstens honderd euro en drie pijlen hadden zaterdag hun kans kunnen wagen in het Leeuwarder WTC-hotel.

Nieuws

menu