Nieuws uit Friesland van 15 juni | Epke Zonderland zeker van Olympische Spelen en inwoners Oudega verdelen prijzenpot van 1 miljoen euro

Turner Epke Zonderland. ANP

Epke Zonderland weet het sinds vandaag pas echt zeker. Hij gaat naar de Olympische Zomerspelen in Tokio. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De Heerenveense topturner verkeerde sinds maart 2020 in het ongewisse. Zijn directe concurrent Hidetaka Miyachi kreeg namelijk de kans zich alsnog te plaatsen voor het sportspektakel in eigen land omdat door de coronapandemie de Olympische Spelen met een jaar werden uitgesteld.

Eind deze maand zou de World Cup in Doha de laatste kans voor Miyachi zijn Zonderland voorbij te streven in het wereldklassement. De Japanse rekstokspecialist heeft daar echter voor afgezegd.

Negen inwoners van Oudega verdelen prijzenpot van 1 miljoen euro

Negen deelnemers van de Postcode Loterij met de postcode 9216 XA in Oudega (Smallingerland) verdelen samen een bedrag van 1 miljoen euro.

Op hun postcode viel de zogeheten SuperPostcodePrijs. Ambassadeur van de loterij Nicolette van Dam kwam de cheques, variërend van 83.333 euro tot 166.666 euro, uitreiken. De hoogte van de prijs is afhankelijk van het aantal loten waarmee mensen meespelen.

Restaurant Seoulmates in Leeuwarden gaat eind juni dicht

Het enige Koreaanse restaurant in Friesland, dan wel in het Noorden, houdt op te bestaan . Het is een nichemarkt, gaf corona de doorslag? Nee, zegt eigenaresse Annejil Suk van Seoulmates in Leeuwarden. Ze heeft een hectische periode achter de rug en de lockdown heeft haar feitelijk gered. Dat klinkt gek, want de omzet hield uiteraard niet over en het is nog maar de vraag hoe het de komende jaren zou gaan. Maar privé liep het Suk (48) over de schoenen. Suk is moeder van een dochter in de puberleeftijd, heeft een restaurant te runnen en werkt daarnaast ook nog als arbeidsdeskundige bij het UWV.

,,Iedereen vraagt of het door corona komt, maar dat heeft mij eigenlijk gered. Anders had ik allang met een gierende burn-out thuis gezeten. Ik moet rustiger aan doen en dan is het wel te behappen. Het is wel jammer, want ik had iets opgebouwd en gasten vinden het ook een aanwinst voor de stad.’’

Cambuur strikt spits Sam Hendriks

Wat vorige week al een kwestie van tijd leek, wordt een dezer dagen zo goed als zeker definitief: SC Cambuur haalt in de dinsdag bij het stadion gesignaleerde Sam Hendriks (26) de eerste van twee gewenste spitsen. Over het hoe en waarom.

Spits bij Go Ahead Eagles, 8 goals in 35 duels en na de promotie naar de eredivisie geen contractverlenging. Bij de nummer 2 van de eerste divisie zagen ze geen toekomst meer voor Hendriks, maar die zien ze bij de ongenaakbare kampioen uit Leeuwarden juist wel. Dat oogt wellicht vreemd, maar een belangrijke verklaring is het systeem: dat van Eagles is heel anders dan dat van Cambuur. En in Leeuwarden verwachten De Jong en de zijnen dat Hendriks juist goed zal renderen in de spelopvatting van Cambuur .

Zomerstop voor SC Heerenveen, maar volop ontwikkelingen

De selectie en de technische staf van SC Heerenveen is op vakantie, maar er zijn genoeg ontwikkelingen te melden over de club. In de video praat clubwatcher Sander de Vries je bij over onder meer twee nieuwe assistent-trainers, Jan Paul van Hecke en Klaas Jan Huntelaar.

 

RIVM geeft smogwaarschuwing af voor woensdag en donderdag

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft een smogwaarschuwing af voor woensdag en donderdag in het hele land. Het instituut adviseert mensen met gevoelige luchtwegen om het rustiger aan te doen en zware lichamelijke inspanning te beperken. Ook kan het zijn dat mensen hun medicatie moeten aanpassen om voorbereid te zijn op de slechtere luchtkwaliteit.

Kinderopvang gaat staken vanwege werkdruk

Voor het eerst in twintig jaar gaan medewerkers van de kinderopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang staken. Ze vinden de werkdruk veel te hoog.

Het is echt een noodgreep, een staking, maar het kan zo niet langer , zegt Douwina Hutting (34) uit Leeuwarden. Pedagogisch medewerkers, ook wel leidsters genoemd, hebben veel te veel aan hun hoofd. Naast de zorg voor de kinderen hebben ze er de afgelopen jaren allerlei taken bij gekregen. Het is woekeren met de beschikbare tijd. En ja, heel eerlijk, dat leidt er wel eens toe dat ze ,,maar met een half oog naar de kinderen kijken’’.

OM: Man (67) uit Sneek heeft zich verrijkt met geld dementerende echtgenote

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat een 67-jarige inwoner van Sneek zichzelf heeft verrijkt met het geld van zijn dementerende echtgenote. De man hoorde dinsdag een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen. De man vond zelf dat hij te goeder trouw heeft gehandeld .

In 2013 kregen de verdachte en zijn echtgenote te horen dat de vrouw aan Alzheimer leed. Begin 2014 ging ze naar een verpleegtehuis. De man werd aangewezen als gevolmachtigde. In 2017 verkocht de man de echtelijke woning in Scharnegoutum, die op naam stond van de echtgenote. De opbrengst – 297.000 euro - werd door de notaris, ten name van de echtgenote, op de rekening van de man gestort.

En verder in het nieuws:

* ,, Het is een enorme bende ’’, zegt een leerling van het Tjalling Koopmans College, anoniem. Docent Bert Mul uitte via Omrop Fryslân zijn zorgen en werd direct op non-actief gesteld.

* Een ex-agent uit Groningen, voorheen werkzaam in district Oost-Friesland, hoeft niet terug naar de gevangenis . De rechtbank in Assen heeft hem voor het in bezit hebben van kinder- en dierenporno een straf opgelegd die gelijk is aan zijn voorarrest: ruim zes maanden cel.

* Op camping Nieuw Formerum op Terschelling zijn dinsdagochtend twee mensen gewond geraakt bij een incident met een gasfles . Mogelijk is er een gasfles ontploft.

* Het nieuwe hospice Jan Julia Wouters in Heerenveen verwacht eind maart 2022 de deur te kunnen openen.

Tip van de redactie:

* In de zomer hebben veel vrouwen last van rode plekken van tegen elkaar schurende dijen . Dit kan soms erg pijnlijk en vervelend zijn. Drie manieren om dit zomerse ongemak zo veel mogelijk in te beperken.

* Dit zijn de leukste lezersinzendingen van de ‘Buorren Twa’-prijsvraag . Wie bedacht de beste oneliner van wat de dokter te vertellen had aan Geart Oenema?

Nieuws

menu