Nieuws uit Friesland van 15 juli | Peter R. de Vries overleden en Brandweer Fryslân met vier brandweervaartuigen naar Zuid-Limburg om te assisteren bij extreme wateroverlast

Peter R. de Vries. Foto: ANP Marcel Van Hoorn

Vier brandweervaartuigen en bemensing van die boten van Brandweer Fryslân zijn donderdagmiddag afgereisd naar Zuid-Limburg om daar te helpen bij de extreme wateroverlast. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dit doet de brandweer als onderdeel van de Nationale Reddingsvloot , die bestaat uit 22 van de 25 Veiligheidsregio’s in Nederland. De Nationale Reddingsvloot staat met brandweer of reddingsbrigades op afroep klaar om ingezet te worden in een regio die is getroffen door een overstroming.

In Zuid-Limburg hebben ze sinds woensdag te maken met extreme wateroverlast, daarom werd woensdag code rood afgekondigd. Inmiddels worden veel mensen geëvacueerd, bijvoorbeeld in Valkenburg, waar zelfs al een brug bezweek onder het vele water. Ook zitten er veel mensen zonder stroom in het overstroomde gebied en zijn er snelwegen afgesloten, omdat er water op de weg ligt.

Festival Welcome To The Village neemt zaterdag radiostation 3FM over

Geen Welcome To The Village dit weekend. Maar zaterdagavond neemt dit Leeuwarder festival radiostation 3FM over.

Toen Welcome To The Village nog gewoon door zou gaan in de Groene Ster, zou 3FM vanaf het festivalterrein komen uitzenden . Nadat eerst het festival vanwege vergunningsperikelen van die plek werd verdreven en vervolgens ook de ‘noodeditie’ in het Leeuwarder stadsscentrum niet door kon gaan wegens de coronamaatregelen, nam marketingman Chris Moorman meteen contact op met het radiostation.

Onverstoorbaar en zeker van zijn zaak volgde Peter R. de Vries (1956-2021) zijn pad

Peter R. de Vries (64) was een van de bekendste misdaadverslaggevers van Nederland. Als Peter zich met je zaak ging bemoeien, dan wist je zeker dat die niet in de vergetelheid ging verdwijnen .

Nabestaanden van slachtoffers van de misdrijven waarin De Vries zich vastbeet liepen met hem weg. De ouders van Nicky Verstappen bijvoorbeeld weten erover mee te praten. Evenals de nabestaanden van Zaanse Milica van Doorn of de ten onrechte veroordeelde verdachten in de Puttense moordzaak. In die zaken was hij niet meer sec de misdaadverslaggever, maar ook de steun en toeverlaat en woordvoerder van de families.

Per direct weer mondkapjes

Het ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorg) maakt donderdagmiddag bekend dat het mondneusmasker weer gedragen wordt door al het zorgpersoneel in de ziekenhuizen en verzorgingshuizen in Noord-Nederland. Ook bezoekers en patiënten wordt gevraagd het mondkapje weer te gaan dragen .

Hiertoe is besloten, omdat het aantal positief geteste mensen op het coronavirus rap toeneemt. Het gebruik van de mondkapjes moet voorkomen dat het virus zich verder verspreidt via het personeel of bezoek in de instellingen.

Heel Nederland kleurt rood op Europese coronakaart

Nederland is een rode vlek geworden op de Europese kaart van de corona-uitbraak. Groningen is donkerrood, omdat de uitbraak daar naar verhouding het ergst is. Friesland is iets lichter rood.

De kaart is opgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels aan te passen. Ze kunnen bijvoorbeeld strenge voorwaarden stellen aan Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Op de vorige kaart, die precies een week geleden werd opgesteld, waren Friesland, Drenthe, Flevoland en Limburg groen en de rest van het land oranje.

Donderdag meldde het RIVM dat er in de 24 uren daarvoor in totaal 259 besmettingen zijn geconstateerd. Woensdag ging het om 160 gevallen.

Geen publiek bij de PC in Franeker kan financieel veel beter uit

Voorzitter Ids Hellinga hoeft niet lang na te denken: de PC in Franeker zonder publiek kan veel beter uit dan met duizenden betalende toeschouwers. Waarom is dat?

Een PC zonder publiek is geen PC. Ids Hellinga heeft het vaker gezegd en daar blijft hij bij. Maar financieel zou het wel aantrekkelijker zijn om dit jaar geen toeschouwers It Sjûkelân op te laten. Dat klinkt gek, omdat de kaartverkoop de enige bron van inkomsten is voor de organisatie. ,,De PC docht net oan sponsoring of wat dan ek’’, zegt Hellinga. De iennige sinten komme út de ferkeap fan kaarten.’’ En daar wringt de schoen. Lees hier hoe dat zit.

En verder in het nieuws:

* Het in het weekend geldende fietsverbod op de Nieuwestad en de Wirdumerdijk in Leeuwarden wordt vanaf vrijdag opgeheven .

* De gemeente Leeuwarden krijgt een financiële eenmalige bijdrage van het rijk van ruim 20,5 miljoen euro. Die is afkomstig van het Volkshuisvestingfonds .

* Piratenmuziek en de wereld eromheen zijn opgenomen op de lijst van Nederlands Immaterieel Erfgoed. Alleen de etherpiraten horen er niet bij - die zijn illegaal .

Tip van de redactie:

* Veel Nederlandse roeiers zijn afgereisd naar Tokio. Volgens roeibondscoach Mark Emke hebben we behoorlijk wat kanshebbers in Japan. Emke hoopt uit Japan terug te keren met twee gouden medailles .

* Extreme neerslag komt steeds vaker voor. Door het opwarmende klimaat in de lucht instabieler en moeten we rekenen op regelmatiger natte voeten, aldus meteorologen. „Wateroverlast is tegenwoordig iets wat bij de zomer hoort.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht