Nieuws uit Friesland van 15 december | Testcapaciteit GGD Fryslân groeit hard, inclusief sneltesten

Dagen wachten op een coronatest en de uitslag lijkt gauw definitief verleden tijd. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Dagen wachten op een coronatest en de uitslag lijkt gauw definitief verleden tijd. De testcapaciteit van GGD Fryslân groeit hard, sinds dinsdag inclusief sneltesten. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De nieuwe L(arge)-testlocatie in evenementenhal WTC in Leeuwarden is open. In de Saksenhal in WTC is een lange aaneengeschakelde rij van witte ‘huisjes’, waar bemonsteraars slijm afnemen uit de neus. De teststraten zien eruit als incheckbalies op een vliegveld. Het is voor het eerst dat GGD Fryslân sneltesten gebruikt. Dagen wachten op een coronatest en de uitslag lijkt daarmee gauw definitief verleden tijd. De testcapaciteit van GGD Fryslân groeit hard.

Veroordelingen blokkeerfriezen blijven in stand

De veroordelingen van de zes zogeheten blokkeerfriezen blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. De Friese actievoerders blokkeerden op 18 november 2017 de A7, zodat bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet niet naar Dokkum konden voor de nationale sinterklaasintocht. Vijftien blokkeerfriezen werden op 31 oktober vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf van 90 uur. Onder hen is Jenny Douwes, het boegbeeld van de actie tegen de demonstranten tegen Zwarte Piet.

Het hof in Leeuwarden stelde dat alle verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het versperren van de snelweg, het verhinderen van een geoorloofde betoging en het uitoefenen van dwang. Bij Douwes bestaat de veroordeling ook uit opruiing en uitlokking tot het plegen van strafbare feiten. Na het hoger beroep stapten zes verdachten naar de Hoge Raad om hun veroordeling in cassatie aan te vechten. Met de uitspraak van de Hoge Raad zijn de veroordelingen definitief.

Nyck de Vries maakt indruk: tweede in eerste Formule 1-test

Nyck de Vries heeft dinsdag indruk gemaakt bij zijn eerste optreden ooit in een Formule 1-wagen. In Abu Dhabi eindigde de Friese coureur bij zijn debuut in de Mercedes tijdens de eindejaarstest meteen als tweede.

De 25-jarige coureur uit Uitwellingerga, normaliter voor de Duitse renstal actief in de Formule E, was dinsdag drietienden sneller dan teamgenoot Stoffel Vandoorne. Ook de Belg rijdt voor Mercedes in de elektrische raceklasse. Maar hij had nota bene al F1-ervaring, door twee seizoenen bij McLaren (2017 en 2018). De Vries had tot dinsdag nog nooit F1 gereden.

SC Heerenveen presenteert jaarcijfers: miljoen winst, maar enorm operationeel tekort

SC Heerenveen heeft over het boekjaar 2019-2020 een nettowinst van 1,1 miljoen euro geboekt. Daar staat tegenover dat het operationeel tekort verder is opgelopen naar 6,7 miljoen euro. Dat valt te lezen in de jaarrekening die de club dinsdag presenteert. Directie en management van Heerenveen geven dinsdagmiddag toelichting op de cijfers.

Heerenveen heeft na afsluiting van het vorige boekjaar, dat liep tot en met 30 juni 2020, een eigen vermogen van zo’n 26,3 miljoen euro. Verder was er zo’n 7,5 miljoen aan liquide middelen beschikbaar – geld waarmee Heerenveen aan de urgente betalingsverplichtingen kan voldoen.

Bezorger verijdelt inbraak tijdens krantenwijk in Leeuwarden

Ze is er nog steeds een beetje ondersteboven van, vertelt krantenbezorger Jacqueline uit Lekkum. Was ze maandagmorgen bezig met haar vaste krantenwijk, stond ze zomaar oog in oog met een inbreker op de Sint Ceciliënmear in de wijk Blitsaerd in Leeuwarden. Het was het laatste deel van haar „wijkje”, ze had Lekkum en Snakkerburen er al op zitten en was keurig op schema om 06:00 uur bij Blitsaerd. De wijken kent ze inmiddels op haar duimpje, dus vallen „gekke dingen” haar ook al snel op.

Het eerste wat in het schijnsel van haar koplampen in het oog sprong was een fiets. „Die fiets stond eigenlijk een beetje verstopt en toch ook weer niet. Ik kon het wiel zien en de kleur van de fiets”, vertelt ze. „Toen keek ik even verder en zag ik iemand - hup - over een hek klimmen en in een bouwcontainer springen.” Lees hier verder.

Ernstig ongeval in werkplaats van autobedrijf in Wergea

Bij autobedrijf Van der Zweep aan de Wartensterdyk in Wergea heeft dinsdagmiddag een ernstig ongeval plaatsgevonden in de werkplaats van het bedrijf.

De hulpdiensten rukten massaal uit, onder andere een traumateam, ambulances en de brandweer. Er zou iets ingestort zijn, maar wat er precies aan de hand is, is nog niet bekend.

Professor gezondheidsrecht Brigit Toebes van RUG: ‘We moeten nadenken over verplichte vaccinatie in strijd tegen corona’

Hoogleraar gezondheidsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen Brigit Toebes vindt dat Nederland moet nadenken over de voor- en nadelen van verplichte vaccinatie tegen het coronavirus. Het is in haar ogen een serieuze optie, al zal het weerstand oproepen.

In een beschouwend artikel stelt Toebes dat er in Nederland traditioneel veel aandacht is voor vrijheid van zelfbeschikking, levensovertuiging en autonomie in de persoonlijke levenssfeer. Zij vindt dat daar tegenover het recht op bescherming van de gezondheid staat, dat is vastgelegd in internationale verdragen.

Verder in het nieuws:

* Het onderzoek naar de gedragingen van het bestuur van het failliete MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord ligt stil. De twee curatoren hebben een juridisch geschil met de inspectie over het afstaan van documenten.

* De afrit Heerenveen-Centrum is vanaf dinsdag 5 januari tot na de zomer van 2021 volledig afgesloten vanuit de richting van Meppel. De afrit wordt verlegd om ruimte te maken voor de nieuwe oprit richting Leeuwarden.

* In Hema-winkels kunnen klanten vanaf vandaag terecht voor babyspullen, taart, worst en koffie. Medewerkers zijn de hele nacht bezig geweest om de winkels klaar te maken. De kleding, woonspullen en cadeautjes kun je alleen nog online bestellen.


Tip van de redactie:

* Wrakken vertellen rampverhaal: ‘De schipper sloeg ook overboord, maar wist zich uit alle macht vast te klampen aan de nog drijvende sloep’

* Kijk om 18.00 uur naar een extra LC Live met Veiligheidsregio-voorzitter en burgemeester Sybrand Buma

Nieuws

menu