Nieuws uit Friesland van 15 december | Onfortuinlijke kikker verandert in ijssculptuur & legendarisch vakantiehuis De Terrorist herrijst

Beeld: LC

Een prachtige foto, een sneu tafereel. Een kikker in het Drents-Friese Wold is al zittend op het ijs veranderd in een ijssculptuur. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Boswachter Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten, wier man de kikker ontwaarde, zag zoiets niet eerder . ,,Ik vermoed dat hij is bevangen door de kou. Je moet bedenken dat zo’n kikker als hij eigenlijk in winterslaap is heel traag is en een lage hartslag heeft. Dan is hij niet zo snel als anders.’’

Legendarisch vakantiehuis De Terrorist herrijst in Fries Verzetsmuseum

In vakantiehuis De Terrorist op Ameland konden weduwen van verzetsmensen en hun kinderen de zomer doorbrengen. Die geschiedenis wordt de komende twee jaar opgehaald in het Fries Verzetsmuseum .

De Terrorist wordt in het Fries Verzetsmuseum tot leven gewekt in een tentoonstelling die op 18 februari begint. Daar zijn het gastenboek te zien en tientallen foto’s - veel vakantiekiekjes, maar met een tragische lading - in een ruimte die gebaseerd is op het interieur van het toenmalige vakantiehuis.

Duizend ‘big bags’ moeten het asfalt van de afgesloten A7 tussen Joure en Sneek genoeg tegendruk bieden

De A7 tussen Joure en Sneek, die woensdag dicht moest, stond al op de nominatie voor groot onderhoud. ‘Maar dat de weg zo slecht is, hadden wij niet verwacht.’ Rijkswaterstaat plaatst donderdag duizend ‘big bags’ om genoeg tegendruk te hebben.

De snelweg tussen Joure en Sneek werd woensdag rond het middaguur voor onbepaalde tijd afgesloten, in beide richtingen. In het aquaduct bij Uitwellingerga kwam het asfalt omhoog, waardoor een gevaarlijke drempel in de rijbanen is ontstaan. Een (spoed)reparatie is nodig.

Iets te koele kikker in het Drents-Friese Wold. Hij wilde zon meepikken en bevroor al zittend op het ijs

Een prachtige foto, een sneu tafereel. Een kikker in het Drents-Friese Wold is al zittend op het ijs veranderd in een ijssculptuur. Boswachter Tineke Bouwmeester van Natuurmonumenten, wier man de kikker ontwaarde, zag zoiets niet eerder.

,,Een deel van de bruine kikker overwintert op land, in strooisellagen onder struiken; een ander deel in de modder op de bodem van slootjes of in randen van vennen. Het wil wel eens gebeuren dat op een zachte dag, als het zonnetje schijnt, een kikker even uit zijn winterslaap komt en het kopje boven water steekt. Waarschijnlijk is dat hier gebeurd.’’

Titelverdediger Jesper Hospes hoopt coryfeeën naar Nijelamer te lokken voor kortebaanwedstrijd

De sprintwedstrijd om de gouden bal was de laatste keer dat Jesper Hospes op schaatsen stond. Voor de kortebaanwedstrijd in Nijelamer haalt hij zijn schaatsen graag weer uit het vet.

De wisselbeker is pas twee weken geleden van de zolder in Heerenveen gehaald. In 2018 was de 34-jarige Hospes de laatste die de K. N. de Boer Beker mee naar huis nam. ,,En it jier dêrfoar wûn ik Nijelamer ek. Mar as ik dy beker sjoch, tink ik altyd: ik hie ‘m de twa kear dêrfoar ek winne moatten.’’ Freddy Wennemars en Michel Mulder gingen er toen mee aan de haal.

‘Claim van miljoen euro rond nieuw stadion Cambuur is niets meer dan een openstaande rekening’

Voor de derde keer in een kleine vier jaar tijd zorgt het WTC in Leeuwarden voor rumoer rond de bouw van het nieuwe Cambuurstadion. Nu door een claim van een miljoen euro in te dienen bij de gemeente.

,,Het is een recht waar je niet zomaar aan voorbij kunt gaan. En nu is het moment om die claim van een miljoen in te dienen. Het is niets meer dan een openstaande rekening”, zegt Jan Spoelstra van het WTC. Afgelopen vrijdag stuurde het WTC de gemeente een brief waarin het geld geclaimd werd. Een tegenslag voor de gemeente en ontwikkelaar Van Wijnen.

Verder in het nieuws:

* Waarom Titus Vogt stopt als eigenaar van de Jumbo in Dokkum.

* Iets meer Friese jongeren zitten werkloos thuis. Waarom deze groep vaak als eerste aan de beurt is.

* Een 19-jarige man uit de gemeente Opsterland is aangehouden nadat hij woensdagavond was doorgereden na een aanrijding tussen een auto en een voetganger aan de Weibuorren in Ureterp.

* Financiële prikkel diftar mag hoger, vindt deel van gemeenteraad in Leeuwarden.

Tips van de redactie:

* Gezocht: engelen. Kwam er ooit een reddende engel op jouw pad? Laat het ons weten.

* Dooi zet in. Geniet van de kortstondige schaatspret met deze beelden van schaatsers op Blaugerzen en Ryptsjerksterpolder.

* Het WK Darts in Londen begint vandaag. Wanneer komen Danny Noppert en de andere Nederlanders in actie?

* Goldband is de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 2000 ( en deze Friese artiesten staan ook in de lijst ).

Nieuws

menu