Nieuws uit Friesland van 15 augustus | Biologische boeren mogelijk uitgezonderd van stikstofbeleid en Noren willen standbeeld voor afgemaakte walrus Freya

Minister Christianne van der Wal komt aan voor een verkennend gesprek tussen een afvaardiging van het kabinet en vertegenwoordigers van natuur- en milieuorganisaties. Onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes praten de partijen over de strikstofplannen van het kabinet

Minister Christianne van der Wal (Stikstof) gaat kijken of ze biologische boeren, die al minder stikstof zijn gaan uitstoten in de afgelopen jaren, kan ontzien bij het stikstofbeleid. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dat doet ze op verzoek van natuurorganisaties, waarmee het kabinet onder leiding van ’onafhankelijk gespreksleider’ Johan Remkes maandag sprak in Den Bosch.

„Ik heb dit keer één stukje huiswerk meegekregen”, zegt Van der Wal na afloop. En dat houdt in dat ze nog een keer ’kritisch gaat kijken’ hoe ze ’biologische boeren die al veel minder stikstof uitstoten’ kan ’ontzien’ in de kabinetsplannen om de stikstofcrisis te bestrijden. „Ik heb beloofd dat ik mijn huiswerk nog eens goed zal doen om te kijken hoe we daar voorrang aan kunnen geven.”

Maandagmiddag code geel in Friesland

Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien die maandagmiddag in het zuiden en noordoosten van het land kunnen voorkomen.

In Noord-Brabant, Limburg en Zeeland geldt van 12.00 uur tot 18.00 uur code geel, net als in Groningen, Drenthe en Friesland. Er is kans op enkele onweersbuien, lokaal met hagel en windstoten van 60 tot 65 kilometer per uur. In de loop van de avond lossen de buien weer op. Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden.

 

Het verwachte onweer zal de heersende droogte nauwelijks verhelpen. Op een droge bodem zakt de neerslag niet makkelijk weg, waardoor die vooral in de sloot en het riool belandt.

Inzamelingsactie voor standbeeld Freya

Krijgt walrus Freya een standbeeld? In Noorwegen is een geldinzamelingsactie gestart om dat voor elkaar te krijgen.

De initiatiefnemer begon de actie na het nieuws van zondag. Toen is Freya, die in korte tijd uitgroeide tot een publiekslieveling, in Oslo afgemaakt door het Noorse Directoraat voor Visserij.

De rondzwervende walrus die graag op bootjes klom zou toeschouwers in gevaar kunnen brengen, zo was de toelichting. Maar volgens de initiatiefnemer heeft het afmaken van Freya juist ‘een sterk negatief signaaleffect’, namelijk dat er in Noorwegen geen ruimte meer is voor wilde dieren.

Heerenveenmascotte Heero weigert veld te ruimen: 'Nu niet en nooit niet'

Heerenveenmascotte Heero is door de club de wacht aangezegd. Maar de 52-jarige Heerenvener die 22 jaar in het pak schuilging, laat dit niet over zijn kant gaan. Hij wil zijn baan behouden en vocht zijn ontslag maandag aan bij de kantonrechter.

,,Er is een onwerkbare situatie ontstaan’’, zei advocaat Joost Funke van sportclub Heerenveen maandagochtend in de rechtbank in Leeuwarden. De betaaldvoetbalorganisatie (bvo) wenste ,,te ontkomen aan nieuwe bedreigingen.’’ Die waren, aldus Funke, ,,onacceptabel’’.

 

AVV Terschelling begint voetbalseizoen in de zondag 5e klasse met Gertjan Verbeek en Jan de Jonge als trainers

Of AVV Terschelling nu ambitieuzer dan ooit is, nu de trainersstaf van de zondag-vijfdeklasser is uitgebreid met twee gerenommeerde namen uit het betaalde voetbal ?

Mwah, zegt Jan de Jonge, ,,nu niet overdrijven hé?’’ De voormalige spits van FC Groningen, SC Heerenveen en FC Emmen en ex-trainer van onder andere SC Heerenveen, Emmen en Heracles stond dit weekeinde Jan Jongsma bij, de hoofdtrainer van de Terschellinger club die op zondag 4 september begint met een bekerduel in Leeuwarden, tegen Friesland.

Friese Milieufederatie: ‘Regionale geluid ontbreekt bij stikstofoverleg’

Johan Remkes voert vandaag stikstofoverleg met de natuur- en milieuorganisaties. Volgens Hans van der Werf, directeur van de Friese Milieu Federatie, ontbreekt aan tafel het regionale geluid .

,,Terwijl we het in de regio moeten oplossen’’, stelt Van der Werf. ,,Aan tafel gaat het vooral over doelen, maar het regionale geluid ontbreekt.’’

Para-wielrenner Tristan Bangma verovert ook tweede wereldtitel met overmacht

Para-wielrenner Tristan Bangma uit Donkerbroek won op het WK na de tijdrit ook de wegwedstrijd . Samen met zijn piloot Patrick Bos legde de visueel beperkte Bangma (24) het parcours over 105 kilometer af in 2 uur en 25 minuten.

In het Canadese Baie-Comeau was het tandemkoppel opnieuw heer en meester. Hun voorsprong op de Franse coureurs Alex Lloveras en Maxime Gressier bedroeg 1,48 minuten.

Verder in het nieuws:

* Wat betekent de brand in Franeker bij de enige eierdozenfabrikant in Nederland voor de afnemers?

* Sterilisatiekliniek in Joure wil na klachten bereikbaarheid verbeteren : ‘Er moet gewoon een telefoonnummer voor noodgevallen zijn’

* Man (26) uit Leeuwarden heeft na vijf minuten eigenaar te zijn van waterscooter al twee boetes te pakken

Tip van de redactie:

* Hoe vloek je in je memmetaal? Op zoek naar de Fryske ‘fuck’

* Vooruitblik uitspraak mega drugs-, wapenhandel- en witwaszaak Vidar: uitlokking of uitsluiting?

* Boetes voor zwemmen op ‘niet-officiële’ zwemplekken? Een gemakzuchtige reflex om de zwemmer uit het water te weren . En oneerlijk bovendien | opinie

Nieuws

menu