Nieuws uit Friesland van 14 september | Niet meer hele klas naar huis als leerling corona heeft en ‘ernstige zorgen’ in Heerenveen over aanpak jeugdzorg

FOTO ANP

Vooruitlopend op de persconferentie van dinsdagavond (19.00 uur) lekte er als vanouds weer van alles uit. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Zo hoeft binnenkort niet meer de hele klas naar huis als een kind op de basisschool positief test op corona. Het kabinet volgt daarmee het advies van het Outbreak Management Team. Het OMT adviseerde vorige week dat kinderen die nauw contact hebben met een besmette klasgenoot, ook thuis moeten blijven. Of het kabinet dit deel van het advies opvolgt, en wat ‘nauw contact’ dan precies behelst, is nog onduidelijk.

Vanaf 25 september mogen discotheken en nachtclubs weer open, maar tot middernacht. Vanuit Friesland werd daar laconiek op gereageerd . Het helpt immers niets, zeggen eigenaren Simon Skarey (Club Red Leeuwarden) en Hylco Reitsma (TDF Berltsum). Club Red blijft dan ook dicht. Als Skarey de deuren zou openen, moet hij twintig man personeel inzetten. Hij verwacht wel belangstellenden, maar denkt niet dat ze eerder dan elf uur in de avond komen. ,,Ik kan het niet in een uur verdienen en de mensen dan weer de zaak uittrappen. Het kost meer om open te gaan. Ik zou wel open willen, maar voor mij is dit niet rendabel.’’

Ook vanaf die dag is in cafés en restaurants, maar ook in bijvoorbeeld bioscopen, musea, theater- en concertzalen een coronatoegangsbewijs verplicht voor bezoekers van 13 jaar en ouder. Mede dankzij die maatregel kan de verplichte 1,5 meter onderlinge afstand worden losgelaten. Wel blijft het kabinet mensen oproepen elkaar de ruimte te geven.

Verschillende horecazaken hebben al aangegeven niet te gaan handhaven bij de deur. „Ze zijn de horeca helemaal om zeep aan het helpen”, oordeelt Gilles Harthoorn, eigenaar van Hotel Café Restaurant Duinzicht op Schiermonnikoog . „Ik ga zeker niet handhaven. Niet voordat ze iedereen gelijktrekken.” Ook brasserie Kolkzicht in Surhuisterveen doet er niet aan mee, laten de eigenaren weten op Facebook .

‘Ernstige zorgen’ in Heerenveen over aanpak jeugdzorg

De SP, GroenLinks en Heerenveen Lokaal maken zich ‘ernstig zorgen’ over de aanpak van de jeugdzorg in Heerenveen .

Burgemeester en wethouders gaven eerder al aan deze zorg ‘beheersbaar’ te willen houden. De jeugdzorg veroorzaakt, net als in andere gemeenten, een groot deel van de tekorten. Heerenveen wil er minder geld aan uitgeven.

Gezondheidsraad: Geef extra vaccin aan patiënten met een ernstige afweerstoornis

Geef een extra vaccindosis aan patiënten met een ernstige afweerstoornis. Dat adviseert de Gezondheidsraad dinsdag. Het ligt voor de hand dat minister De Jonge (Volksgezondheid) het advies overneemt.

Volgens de Gezondheidsraad is bij een deel van de mensen met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem – bijvoorbeeld bij transplantatiepatiënten – onvoldoende of geen immuunrespons te zien nadat ze twee vaccindoses hebben gekregen. Een derde prik kan de immuunrespons verhogen. De behandelende experts en het RIVM werken daarvoor een strategie uit.

Je paarse containerdeksel overspuiten? Doe het niet, waarschuwt Omrin: je sortibak wordt dan misschien niet geleegd

Wie zijn paarse containerdeksel lelijk vindt, kan er maar beter geen nieuwe kleur overheen spuiten. De kans bestaat dat de sortibak dan niet wordt geleegd, zegt afvalverwerker Omrin.

Al vijf jaar geleden is Omrin een campagne begonnen om de sortibakken (restafval) te vervangen. Daarbij hoorde ook een nieuwe kleur. In Friesland - en niet landelijk - is dat paars geworden. Blauw is voor papier, groen is voor gft en kleuren als geel (glas), rood/oranje (kunststof, plastic) waren ook al bezet. De paarse bak is bedoeld voor restafval.

Advies Portugese aanklager biedt grutto-lobby houvast: ‘Het geeft de bevestiging dat onze argumenten hout snijden’

De vogelbeschermers die strijden tegen de bouw van een luchthaven in de Taag-monding onder Lissabon krijgen bijval van de openbaar aanklager in Portugal. Het gebied is een belangrijk rust- en foerageergebied voor grutto’s.

Dat meldt ClientEarth, een internationaal juristencollectief dat namens de Portugese vogelbeschermingsorganisatie SPEA en verschillende zusterorganisaties de milieuvergunning van het nieuw te bouwen vliegveld Montijo aanvecht.

En verder in het nieuws:

* Een winkelpand aan de Dracht in het centrum van Heerenveen mag worden verbouwd en verhoogd .

* Het Waddenfonds trekt 50.000 euro subsidie uit om de monumentale herberg Veldzicht in Blije om te vormen tot een huiskamercafé. Het project heeft een investering nodig van ruim 187.000 euro .

* Het aantal autodiefstallen is sterk gedaald en er wordt minder gereden. Toch zijn de premies voor de WA beperkt casco-verzekering dit jaar gemiddeld met bijna 5 procent gestegen, meldt Autoverzekering.nl.

Tip van de redactie:

* Een Rotterdammer in Leeuwarden: Het idee dat iedereen weet hoe het moet behalve jij.

* Zo gaan doortrapte internetoplichters aan de haal met jouw woning. ‘Ineens staat onze flat met Funda-foto’s en al in een nepadvertentie op Facebook’.

* Sonja van der Vlist in training voor de Onbeperkte Elfstedentocht . MS-patiënte vastberaden minimaal 10 meter lopend af te leggen.

Nieuws

Meest gelezen