Nieuws uit Friesland van 14 oktober | Hugo de Jonge brengt ongemakkelijke boodschap in MCL en lunchroom Stek in Leeuwarden dicht door waterschade

Foto:

Foto: ANP

Ongevaccineerde coronapatiënten houden bedden bezet die eigenlijk bedoeld zijn voor anderen. Die ,,ongemakkelijke boodschap” bracht demissionair minister Hugo de Jonge donderdagmiddag in het MCL. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,Daar moeten we eerlijk in zijn. Een harde boodschap die verteld moet worden”, zei de coronaminister na afloop van een besloten werkbezoek aan Medisch Centrum Leeuwarden. De Jonge sprak onder andere drie van corona herstellende patiënten, die niet volledig gevaccineerd waren en eerder met Covid-19 opgenomen waren in MCL .

De Jonge sprak ook met ziekenhuispersoneel. Hij wees erop hoe druk zij het al lange tijd hebben en dat zij straks ook nog te maken krijgen met inhaalzorg en een mogelijke griepgolf. ,,Zonde van die patiënten die er niet hadden hoeven liggen als ze zich hadden laten vaccineren. Ze hebben zichzelf er mee, maar ook de zorg.”

Brand in Drachten

Op de bovenste etage van een flatgebouw in Drachten is donderdagmiddag brand ontstaan. Het gebouw wordt ontruimd door de brandweer.

De brand is uitslaand en de brandweer heeft opgeschaald naar een GRIP1-situatie . De brandweer meldt dat het op dit moment niet duidelijk is of er nog mensen in de brandende woning aanwezig zijn.

Mensen die niet zelfstandig uit het gebouw kunnen komen worden door de brandweer geholpen. De bewoners van de flat worden elders opgevangen. Ondertussen blust de brandweer met een hoogwerker de brand, die is inmiddels onder controle. De brandweer zal onderzoeken of er nog mensen in de woning aanwezig zijn.

Even geen tosti’s bij Stek in Leeuwarden: de lunchroom is tijdelijk dicht door waterschade

Grote kans dat je deze week bij Stek in Leeuwarden voor een dichte deur stond. Terwijl de lunchroom altijd zeven dagen per week open is. Bij binnenkomst dinsdagochtend kregen de dames van Stek de schrik van hun leven. Het water kwam door het plafond en sijpelde bij alle muren naar beneden. Waterschade, en niet een klein beetje.

Dus stond eigenaresse Tessa Zeilstra (29) voor een flinke klus: alles moest gesloopt worden. ,,Het water kwam gewoon overal vandaan en liep overal naartoe. Gelukkig hebben we in de keuken wel een afvoer waar het water weg kon lopen, anders hadden we echt tot onze enkels in het water gestaan.” Dat het gebouw zoveel schade opliep, komt door ontzettend veel pech.

Europese gasprijs stijgt weer tot boven de 100 euro

De Europese gasprijs is donderdag weer gestegen tot boven de 100 euro , ondanks de toezeggingen van Rusland om zoveel gas te leveren als Europa nodig heeft om de hoge prijzen tegen te gaan.

De prijs van een megawattuur gas klom met wel 10 procent tot bijna 103 euro, om vervolgens weer wat te dalen. Daarmee kwam de prijs voor het eerst sinds vrijdag weer boven de grens van 100 euro uit. Vorige week woensdag piekte die prijs nog op meer dan 160 euro.

Lagere celstraffen dan geëist voor ‘drugskoks’ die crystal meth maakten in drugslabs Wânswert en Lucaswolde

Vier mannen die betrokken zijn geweest bij de productie van crystal meth in drugslabs in Wânswert en het Groningse Lucaswolde zijn donderdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van 1 tot 5 jaar.

De straffen vielen lager uit dan wat het Openbaar Ministerie (OM) vier weken geleden had geëist, omdat de rechtbank een deel van wat de verdachten werd verweten, zoals het lozen van drugsafval, niet bewezen achtte.

Schaker Sipke Ernst uit Dokkum doet na verloren kort geding om coronapas toch mee aan NK in Hoogeveen

De schakers Sipke Ernst uit Dokkum en Machteld van Foreest uit Groningen doen ondanks hun verloren kort geding toch mee aan het NK in Hoogeveen . De vier andere schakers die naar de rechter waren gestapt, hebben zich wel afgemeld bij toernooidirecteur Loek van Wely.

,,Sipke Ernst en Machteld van Foreest hebben aangegeven dat ze toch meedoen”, zei Van Wely een dag na het kort geding in Haarlem.

Kijk terug: Roze Zaterdag in Leeuwarden. Anne Veenendaal en Daphne Roos waren te gast bij LC Live

In LC Live waren deze week Daphne Roos, facilitator bij Jimmy’s Leeuwarden en Anne Veenendaal te gast. Oprichtster van Lesbische Laatbloeiers en al jaren actief lid voor Orpheus, de landelijke vereniging voor mensen die tijdens een heterohuwelijk ontdekken dat ze homoseksueel zijn. Veenendaal kwam namelijk zelf pas na vijfentwintig jaar huwelijk uit de kast als lesbienne. Bekijk de uitzending hier terug.

En verder in het nieuws:

* Wil jij walrusteller worden? Het Wereldnatuurfonds zoekt vrijwilligers om in kaart te brengen wat voor gevolgen smeltend zee-ijs heeft voor de walrus.

* De QR-code, het coronatoegangsbewijs in onder meer de horeca en bij evenementen, wordt in een op de drie gevallen niet gecheckt door het personeel.

* Alleen gratis opvang voor kinderen tot vier jaar, zoals de SER wil? Directeur Robert Sänger van Sinne Kinderopvang ziet de grens liever opschuiven naar twaalf jaar .

Tip van de redactie:

* Wie is de beste Bond aller tijden ? We gidsen je door het nieuwste aanbod | cultuurpodcast Hooggeëerd publiek #5

* In vrijwel iedere winkel kun je tegenwoordig contactloos betalen. Sterker nog: vier op de vijf pinbetalingen wordt contactloos gedaan, en het kan op steeds meer manieren. Is de pincode straks passé?

* Podcast ‘t Hertenkamp | Cambuur treft matig Fortuna en is nieuw stadionontwerp mooier of niet?