Nieuws uit Friesland van 14 juni | In Denemarken gezochte vrouw gearresteerd in Lauwersoog en kabinet wil eerder versoepelen

Archieffoto van de haven van Lauwersoog. Foto: Koen van Weel

De Koninklijke Marechaussee heeft afgelopen dinsdag een internationaal gesignaleerde vrouw en man aangehouden op een Deens zeiljacht dat in Lauwersoog lag. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

In de haven van Lauwersoog troffen de marechaussees de Deense zeilboot aan, met daarop een vader, een moeder en hun kind. Bij controle van de identiteitsgegevens bleek de vrouw internationaal gesignaleerd te staan voor Denemarken. Die signalering zou - zo stelt de Marechaussee - betrekking hebben op het ouderlijk gezag over het kind. De vrouw is toen aangehouden, haar man is de volgende dag alsnog aangehouden.

Tijdens het vervoer naar de Marechausseebrigade in Leeuwarden probeerde de man het dienstwapen van een marechaussee af te pakken. Daarop is hij op de grond gelegd en geboeid.

Kabinet wil eerder versoepelingen: vanaf 26 juni minder coronaregels

Vanaf 26 juni gaat het land verder van het slot. Het kabinet stuurt aan op een vervroeging van de versoepelingen die voor 30 juni stonden ingetekend. Die gaan naar alle waarschijnlijkheid vier dagen eerder in, op zaterdag 26 juni. Aankomende vrijdag geven premier Rutte en coronaminister De Jonge een persconferentie.

Daar zullen ze ruimere sluitingstijden voor de horeca aankondigen (tot middernacht), de heropening van discotheken en nachtclubs (zij het met toegangstesten), grotere groepen die in binnenruimtes zijn toegestaan (100 mensen) en een ruimer advies voor visite thuis. In de vierde stap van het openingsplan staat dat tot in augustus op acht, maar het kabinet overweegt die beperking los te laten.

Tytsjerksteradiel 9 ton in de min door strop regenwatersystemen

Het terugbetalen van 1,3 miljoen euro aan eigenaren van regenwatersystemen leidt in Tytsjerksteradiel tot een tekort van 883.000 euro op de jaarrekening.

De rechter  oordeelde in december dat Tytsjerksteradiel inwoners ten onrechte  had verplicht zo’n systeem te kopen. Daarom betaalt de gemeente ruim 180 huishoudens terug.

Het college is desondanks blij met het financiële resultaat over 2020, omdat het zonder de regenwatersystemen positief uitgevallen zou zijn.

Scholen van CVO Zuid-West Fryslân stoppen met uitdelen zelftesten

Keurig maakten de conciërges van de scholen die onder koepel CVO Zuid-West Fryslân vallen zakjes met twee zelftesten klaar voor hun leerlingen, zodat mentoren ze aan iedereen uit konden delen. Maar wat blijkt? Bijna geen enkele leerling gebruikt de testen .

Dus stoppen de scholen (het Marne College in Bolsward en het Bogerman in Sneek, Koudum en Balk) met het uitdelen van de zelftesten. Leerlingen die wel graag zelftesten willen hebben, kunnen die zelf afhalen bij de conciërges.

„De reden dat wij overal zijn gestopt met het uitdelen van de zelftesten is dat veel leerlingen de zelftesten niet gebruiken”, stelt Anne Leijenaar, voorzitter van het College van Bestuur van CVO Zuid-West Fryslân. „Het is ontzettend moeilijk om leerlingen dat te laten doen en we zien dat er zelfs zelftesten op Marktplaats werden gezet. Toen hebben wij gedacht: laten we ze dan maar niet meer uitdelen.”

Leeuwarden krijgt zes padelbanen

Leeuwarden krijgt zes padelbanen. Twee Friese ondernemers hebben tenniscomplex De Molen aan het Kalverdijkje gekocht en bouwen het om tot padelcentrum. Klassiek tennis blijft mogelijk op de vijf huidige tennisbanen aan het Kalverdijkje. ,,Er is genoeg braakliggende grond om de padelbanen te bouwen’’, zegt een van de initiatiefnemers, Cees Jan Faber.

Padel is een snelle racketsport die wereldwijd enorm populair is. In Friesland rukt de sport ook op . Joure, Sneek, Surhuisterveen en Heerenveen hebben inmiddels paddelbanen.

Ook in Hiaure zwelt verzet tegen Friese plaatsnaam

Hiaure ziet het niet zitten om voortaan alleen nog maar als De Lytse Jouwer te bestaan . ,,De naam Hiaure bestaat al eeuwenlang.’’

Het is opgelegde taalpolitiek waar de burger niets aan heeft. Dat zeggen Sjoerd de Hoop en Lieke Zuidema namens Dorpsbelang Hiaure over de aanstaande verfriesing van de dorpsnaam.

Het dorp gaf al eerder in een brief aan dat het niet voortaan enkel als ‘De Lytse Jouwer’ wil bestaan. ‘Daar wordt blijkbaar niks mee gedaan’ stellen De Hoop en Zuidema in een schriftelijke reactie. ‘Dit is opgelegde taalpolitiek waar de burger of lokale ondernemer niet om gevraagd heeft. We roepen de raadsfracties op gehoor te geven aan de echte belanghebbenden: de dorpsbewoners.’

Luchtballon landt op trapveldje in Joure

Bewoners van de wijk Skipsleat in Joure keken zondagavond verwonderd naar de hemel. Een luchtballon van het Noordelijk Ballonvaartcentrum vloog rakelings langs een brug en over een aantal huizen om vervolgens op een voetbalveldje midden in de wijk te landen .

De ervaren schipper Johannes Kooistra, ruim 2500 vaarten heeft hij inmiddels gemaakt, vloog zondagavond met tien passagiers boven Joure. ,,En ineens viel de wind weg”, vertelt hij. Kooistra moest daarom een speciaal 50-meter lange lijn gebruiken om de ballon veilig aan de grond te zetten. ,,Dat komt haast nooit voor, dit is pas de tweede keer dat ik het gebruik.”

150 kilometer fietsen voor een date

De meeste tieners geven een bosje rozen of een etentje aan hun ’crush’, maar Milan (18) pakte het even heel anders aan. Hij fietste bijna 150 kilometer van zijn ouderlijk huis in Wolvega naar zijn vriendin Faith (16) in Volendam. „Als ik iets in mijn hoofd heb, dan moet het ook gebeuren.”

Het leek Milan leuk om een keer iets extreems te doen. „En fietsen is een stuk goedkoper dan met de trein naar Volendam.” Dus stond hij twee weken terug om vijf uur ’s morgens naast zijn bed en zat om zes uur ’s morgens op de fiets. „In het begin ging het prima: mooi uitzicht, muziekje op.” Maar na een paar uur werd het wel zwaar .

En verder in het nieuws:

* Het Waddengebied kent allerlei eigen, bijzondere woorden. Genootschap Onze Taal en de Waddenacademie zijn op zoek naar het ultieme Waddenwoord en hebben daartoe een verkiezing uitgeschreven .

* De sterke stijging van de prijs voor oud papier biedt weer perspectief voor verenigingen die het helpen inzamelen .

* De rioolwaterzuivering (rwzi) in Heerenveen krijgt een nieuwe slibontwateringsinstallatie, die het zuiveringsslib van alle rwzi’s in Friesland moet ontwateren .

* De economische politierechter heeft afvalbedrijf Van der Galiën Recycling uit Kootstertille maandag vrijgesproken van het foutief opslaan van hout .

Tip van de redactie:

* Veel dingen hebben invloed op de geur van je zweet. Voeding bijvoorbeeld. Eet je veel uien of knoflook dan kan dat invloed hebben op de zweetgeur. Met deze tips en een beetje deodorant hoef je je niet zorgen te maken over je geur.

* In de zomer grijpen we vaak naar koude drankjes om maar wat af te koelen, maar is dat wel zo verstandig? Een ijskoud drankje lijkt vaak de enige verfrissing die je nodig hebt om af te koelen. Toch hoor je ook dat het beter is om een kopje thee of een koffie in de plaats te drinken, want zo zou je lichaam net sneller afkoelen. Wat is waar?

* Ook al speelt Oerol zich opnieuw helemaal achter de schermen af, in de vorm van het online-programma Het Imaginaire Eiland , LC-verslaggever Jacob Haagsma is afgereisd naar Terschelling. We appen elke dag even met hem .

* Beluister KOKO Radio : Logischerwijs wordt de 3-2 overwinning van het Nederlands elftal op Oekraïne besproken. Maar ook bij SC Heerenveen en SC Cambuur zijn er volop ontwikkelingen.

Nieuws

menu