Nieuws uit Friesland van 14 juli | Friese festivals blij met extra steun voor evenementen en 'nee' tegen IFKS slechte voorbode voor skûtsjekampioenschap SKS

Op dringend advies van de autoriteiten, zette het IFKS-bestuur een streep door het zeilkampioenschap. Het is een slechte voorbode voor het andere meerdaagse skûtsje-evenement in de provincie, de SKS. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Burgemeesters Jannewietske de Vries van Súdwest-Fryslân en Fred Veenstra van De Fryske Marren deden dinsdagavond een ,,driuwend berop’’ op het IFKS-bestuur. ,,Doe ha wy de stekker derút lutsen’’, aldus IFKS-voorzitter Sicko Heldoorn. ,, In drama foar eltsenien, mar we kinne net oars. ’’

Volgens Heldoorn zijn we terug bij af. Het kabinetsbesluit om de coronamaatregelen aan te scherpen en geen evenementen toe te laten met grote publieksstromen, nekt de organisatie. De aangescherpte regels gelden tot 14 augustus, de dag van de IFKS-finale.

Friese festivals blij met extra steun voor evenementen

Het kabinet trekt 135 miljoen euro extra uit voor steun aan de evenementensector . De Friese festivals zijn blij met de steun maar reageren ook sceptisch.

Organisatoren kunnen een groter deel van hun gemaakte kosten vergoed krijgen en de termijn om een aanvraag in te dienen wordt uitgebreid. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat verruimt de regeling omdat de coronamaatregelen afgelopen weekend onverwacht weer aangescherpt werden. De sector had om extra steun gevraagd.

‘Fries om utens’ Dennis Wiersma nieuwe staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De 35-jarige Dennis Wiersma wordt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het demissionaire kabinet Rutte-3. De geboren Franeker was ruim 1500 dagen Tweede Kamerlid voor de VVD.

Wiersma neemt de portefeuille over die partijgenoot Bas van ‘t Wout achterliet. Hij werd in januari minister van Economische Zaken en Klimaat. Inmiddels zit Van ‘t Wout met een burn-out thuis en laat hij zich vervangen.

Burgemeesters van Assen, Groningen en Leeuwarden over zestien maanden worstelen met de maatregelen rond corona | Zomer Live

Koen Schuiling, Marco Out en Sybrand Buma, de voorzitters van de veiligheidsregio’s Groningen, Drenthe en Friesland doen woensdag de aftrap van Zomer Live, een serie gezamenlijke zomerse afleveringen van DVHN Live en LC Live. Bekijk hier de eerste aflevering .

PI Leeuwarden met de neus op de feiten gedrukt

De opluchting is groot, maar de gevangenis in Leeuwarden ziet de quarantaine van dinsdag ook als waarschuwing. Er komen mogelijk nieuwe maatregelen.

Hoesten, longpijn. Alle alarmbellen gingen dinsdagmiddag af bij de penitentiaire inrichting (PI) in Leeuwarden. Een aantal gedetineerden van de afdelingen C en Z vertoonde klachten die verdacht veel op corona leken. Ja, en nu?

SC Heerenveen rekent pas volgende week op aanwinst Stevanovic

SC Heerenveen verwacht dat de nieuwste aanwinst Filip Stevanovic pas na het weekend aansluit bij de selectie.

De 18-jarige Servische vleugelaanvaller wordt voor twee seizoenen gehuurd . Stevanovic is al medisch gekeurd en de contracten zijn eveneens getekend, maar wacht nog steeds op zijn werkvergunning.

RIVM meldt woensdag 160 nieuwe besmettingen in Friesland

Na een rustige periode, gaat het in Friesland weer hard met de coronabesmettingen. Bekijk hier het aantal positieve tests per dag .

Woensdag meldde het RIVM dat er in de 24 uren daarvoor in totaal 160 positieve besmettingen zijn geconstateerd. Dinsdag ging het om 222 gevallen.

En verder in het nieuws:

* De werkzaamheden aan het nieuwe snelfietspad tussen Drachten en Ureterp beginnen eind dit jaar. Naar verwachting is het fietspad volgend voorjaar klaar.

* In zorgcentrum De Stelp in Hollum zit de schrik er goed in vanwege een coronabesmetting van een medewerker. Uit voorzorg gaat het zorgcentrum voorlopig op slot.

* De Leeuwarder kunststofspecialist PyraSied heeft een oude bekende als nieuwe eigenaar: Sander de Boer koerst op verduurzaming.

Tip van de redactie:

* Sinds deze week wordt onder meer een deel van het Noordzeestrand op Terschelling weer bewaakt door lifeguards . Op Terschelling hoefden ze nog niet vaak uit te rukken.

* De coronacrisis toont onze kwetsbare gezondheid. Ten dele hebben we een goede gezondheid zelf in de hand. Ervaringsdeskundigen bieden inspiratie. Vandaag: Jos Meeús (70) uit Drachten .

* Radio Tokio met Sherida Spitse: ‘Hoge verwachtingen? Het zal mij aan m’n reet roesten’ .

Nieuws

Meest gelezen