Nieuws uit Friesland van 14 januari | Niet-essentiële winkels toch open zonder afspraak en Amerikanen kopen De Jong Hot Water Tanks in Gorredijk: 'Goed nieuws voor de werkgelegenheid'

FOTO ANP

Niet-essentiële winkels mogen toch tot 17.00 uur open zonder afspraak, melden Haagse bronnen. Er komt wel een beperking van het aantal mensen dat naar binnen mag en er gelden hygiëneregels en een mondkapjesplicht. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Horeca-ondernemers moeten nog wat langer geduld hebben , maar krijgen volgens ingewijden wel „perspectief op de korte termijn”. Het kabinet wil over tien dagen de situatie opnieuw beoordelen. Als er in die periode geen rare dingen gebeuren, mogen ook zij onder voorwaarden de deuren weer openen.

Om 19.00 uur is er weer een persconferentie. Die is te volgen via lc.nl.

Amerikanen kopen De Jong Hot Water Tanks in Gorredijk

De Amerikaanse fabrikant Rheem heeft branchegenoot De Jong Hot Water Tanks in Gorredijk overgenomen. Het bedrijf koerst op verdere groei.

De Jong was tot 1998 een familiebedrijf . In de zomer van 2017 kwam de fabriek in handen van Nordian Capital, een Amsterdamse investeringsmaatschappij die onder meer wortelt in de Rabobank en Friesland Bank. De nieuwe eigenaar Rheem is een multinational met 7000 werknemers, die vanuit Atlanta boilerfabrieken in de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Australië en China aanstuurt.

Waarom Bolsward even is omgedoopt tot Antwerpen

Bolsward is voorlopig omgedoopt tot Antwerpen - de Belgische stad waar mensen wél naar hartenlust kunnen winkelen. ,,We lykje hjir wol in bananerepublyk.’’

Bij het krieken van de dag heeft Stephan Rekker van Sporthuis A.P. van der Feer vrijdag eigenhandig de naam van zijn stad veranderd. Bolsward heet voorlopig Antwerpen - de stad waar mensen wél naar hartenlust kunnen uitgaan en winkelen. Zeven pvc-doeken plakte hij over de plaatsnaamborden op de toegangswegen. Een ludieke protestactie, zegt de ondernemer, maar wel eentje met een serieuze ondertoon. ,,Bestjoerders ha werklik gjin idee hokker kant se op moatte mei it belied. Se binne it spoar dúdlik bjuster.’’

Waarom Johnny Jansen kiest voor Xavier Mous onder de lat

SC Heerenveen trapt de tweede seizoenshelft zaterdagavond (20.00 uur) af met een uitwedstrijd tegen FC Twente. Het wachten is nog altijd op een nieuwe spits, maar de club wil ook op andere posities meer goals en assists in de selectie toevoegen. Duidelijk is wel dat Xavier Mous de eerste doelman van Heerenveen blijft.

Hoe is Cambuur uit de winterstop gekomen? Paulissen en Joosten tegen Sparta zo goed als zeker in basis

Mitchel Paulissen start tegen Sparta zondag zo goed als zeker in de basis bij SC Cambuur . Dat geldt ook voor nieuweling Patrick Joosten.

„Die kans is zeer groot”, erkende assistent-trainer Pascal Bosschaart vrijdag tijdens het wekelijkse persmoment. Hij voerde daarin het woord, zoals reeds intern afgesproken met trainer Henk de Jong. De Drachtster, langzaam terugkerend na de constatering van een cyste in zijn hoofd, was deze week wel aanwezig bij trainingen. Hij zit naar verwachting zondag ook op de bank.

GGD ziet duidelijk boostereffect: onder zestigplussers dalen de besmettingen wél in Friesland

De coronabesmettingen stijgen explosief, maar niet onder de groep zestigplussers. Onder Friese zeventigplussers daalde het aantal besmettingen in een week met bijna 15 procent, onder de zestigers uit Friesland zelfs met meer dan 25 procent.

GGD Fryslân ziet een duidelijk boostereffect. ‘Deze groep is inmiddels grotendeels geboosterd en het boostervaccin is inmiddels volledig werkzaam’, schrijft de publieke gezondheidsdienst in zijn weekbericht.

Het RIVM noteerde over het afgelopen etmaal 1015 nieuwe coronabesmettingen in Friesland . Daarnaast viel 1 sterfgeval te betreuren.

En verder in het nieuws:

* De kantoordeuren waren vanwege corona al tijden gesloten , maar Rabobank vertrekt nu definitief uit Surhuisterveen. Wel blijft er een spreekkamer in het pand aan De Kolk.

* Na een jaar bouwen aan het ‘gat’ in de Afsluitdijk onder de A7 voor de vismigratierivier is er deze week een doorbraak gemaakt.

* ‘Ik heb elke goeie film op Netflix al gezien.’ Deze studenten van de bakkersopleiding van het Friesland College in Leeuwarden zijn blij dat ze waarschijnlijk weer naar school mogen.

Tip van de redactie:

* Er zit al een tijdje een dip in het aantal bezichtigingsaanvragen per woning. Minder concurrentie en dus goed nieuws? Zo simpel ligt het niet.

* De gemeenteraadsverkiezingen komen er aan. Als jij de baas zou zijn in jouw gemeente, welke problemen pak je dan als eerste aan? Laat je stem horen en vul onze enquête in

* Sluiting van de kinderhartchirurgie in het UMCG is een groot verlies, vindt Chantal van der Velde uit Workum. De moeder schrijft een emotionele oproep | opinie

Nieuws

Meest gelezen