Nieuws uit Friesland van 14 januari | Britse variant coronavirus duikt op in Surhuisterveen en stroomkabel windpark dwars onder Schiermonnikoog door

FOTO PIXABAY

FOTO PIXABAY

Onder het eiland Schiermonnikoog wordt van noord tot zuid een dikke stroomkabel gegraven. Die is nodig om energie van windparken op de Noordzee naar de Eemshaven te vervoeren. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het ministerie van Economische Zaken verkiest dit tracé boven andere routes om het eiland heen. Veel overlast zal het graafwerk niet geven, denkt het ministerie. De oostpunt van het eiland is niet bebouwd.

Natuurorganisaties zijn fel tegen. Tennet hoopt dat de stroomkabel in 2027 in gebruik kan worden genomen en houdt er in de plannen al rekening mee dat natuur- of landbouworganisaties naar de Raad van State stappen. ,,Moast wol op rekkenje’’, zegt Lutz Jacobi van de Waddenvereniging. ,,Wy binne ferbolgen.’’

Britse coronavariant duikt op in ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen

Bij in ieder geval twee bewoners van woonzorgcentrum ‘t Suyderhuys van KwadrantGroep in Surhuisterveen is de Britse mutatie van het coronavirus vastgesteld . De GGD kwam de mutatie op het spoor toen na een corona-uitbraak enkele dagen geleden het virus opvallend snel om zich heen greep.

Woensdag zijn 59 bewoners van ‘t Suyderhuys getest, hiervan testten 21 bewoners positief. Deze virusmonsters zijn nog niet onderzocht op dna-materiaal, maar de GGD gaat er wel vanuit dat er ook bij deze mensen sprake is van de Britse mutatie van het virus. In totaal zijn nu 45 bewoners van ‘t Suyderhuys positief getest op het coronavirus, tot nu toe zijn er twee overleden. Bij meer dan 40 medewerkers is het virus ook vastgesteld.

Lodewijk Asscher stapt op als lijsttrekker PvdA, tot chagrijn van Friese leden

Het kabinet is nog niet opgestapt vanwege de toeslagenaffaire. Toch viel woensdag al een eerste politiek slachtoffer. Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker van de PvdA. Als oud-vicepremier en minister van Sociale Zaken was hij een van de verantwoordelijken voor het beleid waarbij talloze ouders onterecht als fraudeur werden aangemerkt.

Friese PvdA-prominenten viel het nieuws rauw op het dak. Lutz Jacobi spreekt van ‘selsdestruksje’. Andere Friese PvdA’ers noemen het opstappen van Asscher ,,buitengewoon gewetensvol’’. ,,Asscher heeft de waardigheid die andere politici ontberen’’, zegt Statenlid Jaap Stalenburg.

‘Ballerinakraan’ balanceert op de Afsluitdijk

Bouwconsortium Levvel is op de Afsluitdijk al enige tijd bezig met het plaatsen van betonnen blokken op de schuine dam van de dijk. Dankzij de speciaal ontworpen kraan ‘ballerina’ kunnen de zogeheten quattroblocks al rijdend gelegd worden. De kraan is speciaal ontworpen voor deze klus, zodat er minder materiaal verplaatst hoeft te worden. Ongeveer 700.000 vierkante meter Afsluitdijk wordt de komende maanden versterkt met deze blokken. Bekijk in bovenstaande video hoe dat in zijn werk gaat.

De overdrachtsbelasting zorgde voor topdrukte bij makelaar en notaris

De (virtuele) wachtkamers bij makelaars en notarissen zaten de afgelopen maanden bomvol met starters en beleggers . Het was een gekkenhuis, mede door de overdrachtsbelasting. Wie na 1 januari als starter (jonger dan 35 jaar) de akte van een koopwoning bij de notaris laat passeren, hoeft geen overdrachtsbelasting (2 procent) te betalen. Beleggers daarentegen zijn nu 8 procent kwijt, maar konden vorig jaar nog profiteren van het relatief lage tarief van 2 procent.

Die besparing van duizenden euro’s wilden veel huizenkopers niet laten liggen. Koop je een huis van 200.000 euro, dan bespaar je toch maar even 4000 euro. Dat geld kun je ook in je achterzak - of in een nieuwe keuken - steken. Dat aanlokkelijke vooruitzicht leidde ertoe dat er in december een derde meer hypotheken werd aangevraagd dan gemiddeld in die maand. In heel Friesland steeg het aantal aanvragen vorig jaar met 16 procent, blijkt uit cijfers van De Hypotheker.

Verder in het nieuws:

* Vorig jaar werden tientallen auto’s bekrast in Heerenveen. Een tijdje was het rustig maar afgelopen dagen hebben vandalen het gemunt op autospiegels en -banden .

* Het seizoen van de marathonschaatsers is afgelopen. De KNSB zegt door de verlengde lockdown die deze week werd afgekondigd geen fatsoenlijke wedstrijdkalender te kunnen samenstellen.

* Het merendeel van de eerste vierduizend gevaccineerde ziekenhuismedewerkers in Noord-Nederland heeft geen bijwerkingen ondervonden . Een enkeling had wat pijn of een zwelling waar de naald de arm inging of voelde zich rillerig.

* Ex on the Beach-ster Lena zorgde in 2019 voor een ravage in de Jan van Scorelstraat. Onder invloed van lachgas ramde ze verschillende auto’s. Woensdag hoorde ze van de rechter welke consequenties hangen aan haar dollemansrit.

*

Tip van de redactie:

* Opvallend nieuws deze week: op Ameland, Vlieland en Texel zijn (levende) zeepaardjes gevonden. Maar hoe bijzonder is dat eigenlijk? Die vraag stelden we aan Loran Kleine Schaars, onderzoeksmedewerker van het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee).

* Op veel plekken gaat de insectenstand achteruit. Dat heeft vele oorzaken. En soms is er groei, doordat de aarde opwarmt.

* Slecht nieuws voor de fans van de geboren Sneker Theo Sijtzema. De spraakmakende Big Brother -kandidaat heeft donderdagmorgen na twee weken vrijwillig het huis verlaten .