Nieuws uit Friesland van 14 december | Zo kreeg Burgum het voor elkaar om de eerste marathon op natuurijs naar zich toe te trekken & A7 tussen Joure en Sneek dicht

Dagoverzicht 14 december.

IJsclub Bergum maakte voor het eerst gading naar de eerste marathon op natuurijs en trok woensdag meteen aan het langste eind. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het is aanpakken geblazen, woensdagmiddag op de ijsbaan in Burgum . Vrijwilligers sjouwen met dranghekken en strobalen, er worden kabels uitgerold, rijplaten neergelegd, spandoeken opgehangen en ga zo maar door. Ze werken koortsachtig aan de voorbereidingen van de eerste ‘eerste marathon op natuurijs’ in hun dorp.

Een van de mensen die een steentje bijdragen, is Jochum Veenje. Hij is gepensioneerd en vrijwilliger bij IJsclub Bergum en heeft zich ’s ochtends vroeg gemeld: ,,Kinne jim ek hantsjes brûke?’’ Nou, dat kon de vereniging zeker. Veenje pakt allerlei klusjes aan. Hij is net bezig met een schep kleine bultjes van het ijs te schrapen, om het mooi glad te maken voor de schaatsers.

A7 tussen Joure en Sneek dicht vanwege spoedreparatie aan wegdek, verkeer wordt omgeleid via A32 en N31

De A7 tussen Joure en Sneek is aan beide kanten afgesloten voor verkeer. Vanwege een spoedreparatie aan het wegdek bij Uitwellingerga moeten weggebruikers omrijden.

Het asfalt bij het aquaduct onder het Prinses Margrietkanaal is beschadigd geraakt en moet worden hersteld.

CZ verkoopt beleggingen in McDonald’s en KFC. Volgt De Friesland?

Zorgverzekeraar CZ stapt uit fastfood . Ook VGZ schroeft de beleggingen in McDonald’s terug. Achmea (moederbedrijf van De Friesland) doet nog geen afstand.

Zorgverzekeraar CZ heeft alle aandelen verkocht in fastfoodketens McDonald’s en Yum! (het moederbedrijf van onder meer Kentucky Fried Chicken (KFC) en Pizza Hut). Daarnaast belooft CZ ook in de toekomst niet meer te beleggen in fastfoodketens. Dat blijkt uit het uitsluitingenbeleid 2022 van CZ. Een woordvoerder bevestigt dat CZ de aandelen eind september en begin oktober heeft verkocht.

Pers wordt voor 112-berichtgeving afhankelijker van hulpdiensten

Journalisten worden afhankelijker van hulpdiensten in de berichtgeving over incidenten en calamiteiten. Alarmeringen werden sinds vier jaar automatisch vanuit de meldkamer verstrekt aan de pers, maar dat blijkt in strijd met de wet.

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) is van plan de zogenaamde automatische persalarmeringen vanaf komend voorjaar stop te zetten. In overleg met de hulpdiensten en de vertegenwoordigers van de journalistiek wordt naar een alternatief gezocht. Volgens de minister is het van belang dat de pers informatie blijft krijgen over incidenten, maar mag die niet herleidbaar zijn tot personen.

Op 127 bushokjes in de gemeente Leeuwarden groeien straks vetplantjes: goed voor insecten en ze koelen hete stad af

Op alle 127 bushokjes in de gemeente Leeuwarden groeien straks vetplantjes. De doorzichtige daken worden vervangen door bakken met sedum. Dit moet de natuur en waterberging stimuleren.

Wethouder Evert Stellingwerf (GL) presenteerde woensdagochtend de eerste begroeide bushalte voor De Blokhuispoort. Het oude dak is vervangen door een metalen bak, die genoeg groeiruimte biedt voor kleine vetplantjes (sedum).

SC Heerenveen verliest oefenduel van KAA Gent

Een goed begin voor SC Heerenveen , maar slordigheden deden de ploeg van trainer Kees van Wonderen woensdagmiddag de das om tegen oefenpartner KAA Gent.

Het was SC Heerenveen dat de dienst uitmaakte aan het begin van de eerste helft. Het team combineerde goed, kwam af en toe tot kansen en drong Gent terug op de eigen helft. Tot het moment in de wedstrijd waarop SC Heerenveen de hoge druk van Gent niet meer kon bolwerken en slordig balverlies leed. Gent-aanvoerder Vadis Odjidja kon een actie maken, werd niet gestuit door een verdediger en kon afleggen op Hugo Cuypers, die de bal achter Xavier Mous punterde.

Verder in het nieuws:

* Vanaf woensdagavond gladde wegen verwacht in Friesland, KNMI geeft code geel af.

* Bouw verrast door vroege winterkou, maatregelen voor beschut werk: ‘We zien dat er langer pauze gehouden wordt.”

* Menig spreker nam dinsdagavond bij de oprichting van coöperatie Agricycling in Sneek het woord ‘historisch’ in de mond. De hoop is dat als de boer zelf zijn rol pakt in de transitie naar een circulaire economie hem dat ook economisch voordeel geeft.

Tips van de redactie:

* Gezocht: engelen. Kwam er ooit een reddende engel op jouw pad? Laat het ons weten.

* Zeven tips om je autoruiten ijsvrij te maken. Dit mag je zeker niét doen met je auto tijdens de winter.

* Sterrenregen door heldere winterweer woensdag goed te zien: ,,Meer dan 30 vallende sterren per uur.”

Nieuws

menu