Nieuws uit Friesland van 13 oktober | De brug bij Eastermar blijft in beweging, maar nog onduidelijk wie hem gaat bedienen en hoogste aantal besmettingen sinds juli

Het aantal nieuwe coronagevallen schiet omhoog. ANP

De brug bij Eastermar blijft beweegbaar, maar wie laat hem straks op en neer gaan? Gemeente en provincie zijn het er nog niet over eens. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

In juni besloot de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel 1 miljoen euro uit te trekken voor een grondige renovatie van de zestig jaar oude brug . Aanleiding hiervoor was het feit dat de bediening door Rijkswaterstaat vanuit Schuilenburg per 2023 stopt. De gemeente ging er in het raadsbesluit vanuit dat de gerenoveerde brug op het Swettehûs zou worden aangesloten, de nieuwe provinciale bedienpost.

Uit een briefwisseling tussen de gemeente en de provincie blijkt echter dat dit laatste geen vanzelfsprekendheid is. In een recente brief lijkt de provincie de boot wat af te houden: er is momenteel geen geld voor beschikbaar en los van de financiering moeten beide partijen het er nog maar eens over hebben.

Het aantal coronabesmettingen stijgt explosief: RIVM noteert hoogste aantal sinds eind juli

Het aantal positieve coronatesten is afgelopen etmaal explosief gestegen. Het RIVM registreerde 3746 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds 29 juli. Vergeleken met vorige week woensdag, toen er 1909 coronagevallen werden geturfd, gaat het bijna om een verdubbeling.

Dinsdag kwamen ruim 2900 nieuwe coronagevallen aan het licht. Het weektotaal komt nu uit op 19.644. Dat is 62 procent hoger dan het weektotaal tot en met vorige woensdag, de grootste toename op weekbasis sinds 18 juli.

Kerken kunnen collectegeld moeilijk kwijt

Kerken hebben sinds kort moeite om de opbrengst van de collecte bij de bank te brengen. Steeds meer bankfilialen sluiten en muntgeld storten kan alleen nog bij geldautomaten in bouwmarkten .

,,Ik ben er nu druk mee bezig, want we moeten een oplossing vinden”, zegt Homme de Jong. Hij zit in het Kerkelijk Bureau van de Protestantse Gemeente in Heerenveen en is op zoek naar een plek waar hij het muntgeld uit de collecte kwijt kan.

Op 1 oktober hebben de geldautomaten van ABN AMRO, ING en de Rabobank officieel plaatsgemaakt voor één automaat van Geldmaat, herkenbaar aan de felgele kleur. Briefgeld storten kan bij veel Geldmaat-automaten nog steeds, maar voor het storten van munten kunnen mensen alleen nog terecht bij automaten in filialen van Gamma en Karwei. Geldmaat zegt de muntautomaten binnen te hebben geplaatst, om het gevoel van veiligheid voor mensen te vergroten. De automaten staan in bouwmarkten omdat dit onder andere zorgt voor gelijkmatige verspreiding door Nederland. Daar komt bij dat al het kleingeld de automaat te zwaar zou maken voor een gewone winkel.

Ajax biedt SC Heerenveen plaquette aan

Ajax biedt zaterdag namens vier Amsterdamse voetbalclubs een plaquette aan SC Heerenveen aan. Daarmee wordt de club meer dan 75 jaar na dato bedankt voor de humanitaire oorlogsoperatie in de Hongerwinter van 1944- 1945 .

In die winter werden 86 Amsterdamse voetballertjes van Ajax, Blauw-Wit, DWS en De Volewijckers opgevangen door VV Heerenveen en ondergebracht in pleeggezinnen. Deze humanitaire oorlogsoperatie vloeide voort uit de contacten die de club opdeed tijdens de kampioenswedstrijden tegen Blauw-Wit (1942) en De Volewijckers (1944).

Hoewel het verhaal eerder al in diverse boeken en artikelen werd beschreven, was de evacuatie bij de hoogste baas van Ajax, directeur Edwin van der Sar, tot vorig jaar maart onbekend.

Het Noorden wacht een wisselvallige herfstvakantie

De herfstvakantie doet haar naam eer aan.” Na een overwegend droog en rustig weekend, neemt daarna de kans op regen toe. Ook de wind gaat een stevig partijtje meeblazen. Koud is het niet en tijdens droge momenten met zonneschijn is het prima weer voor een herfstwandeling. Dat meldt Weeronline. Wanneer de herfstvakantie in het noorden en midden van het land dit weekend begint, is het rustig weer met geregeld zonneschijn.

„De regenkans is zaterdag klein en geregeld schijnt de zon. Ook zondag is het prima weer voor een lekkere herfstwandeling of fietstocht”, zo laat het weerbureau weten. „De temperatuur ligt op beide weekenddagen rond 14 graden en daarmee is de temperatuur vrij normaal voor half oktober.”

Asielzoekers Spiker Ternaard raken uit beeld

De kans dat de Spiker in Ternaard vluchtelingen gaat opvangen, is volgens eigenaar Nanne Rodenhuis niet zo groot meer. Hij heeft niets op zijn bod aan het COA gehoord en koerst nu op reguliere bewoners . De Leeuwarder vastgoedontwikkelaar speelde het voormalige seniorencomplex in Ternaard begin september in de kijker bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. Hij had berekend dat er ruimte was voor maximaal 160 asielzoekers of statushouders. ,,Maar ik heb niks meer gehoord. En ik ga er ook niet voor lobbyen.’’ Rodenhuis heeft zijn oorspronkelijke plan weer opgepakt. ,,We gaan het verbouwen voor allerlei soorten huurders. Jonge mensen, oude mensen, mensen die zorg nodig hebben, passanten.’’

En verder in het nieuws:

* Een vijftig uur durende danswedstrijd, live op televisie. Op 14, 15 en 16 oktober zendt SBS 6 De Dansmarathon uit. Meysam Zeynalabedin en Linda Visser uit Leeuwarden vormen één van de 100 koppels die strijden om de hoofdprijs van 100.000 euro .

* Vóór 1 december moet Smallingerland een ‘Deltaplan Financiën’ hebben waarin staat hoe ambtenaren de financiële spelregels beter onder de knie krijgen .

* Het rijtje galeries dat Beetsterzwaag telde is, de afgelopen jaren flink uitgedund. Galerie van Harinxma sluit komend weekeinde ook definitief de deuren .

Tip van de redactie:

* Miljoenen naar Holwerd aan Zee , maar waarvoor?

* Beluister Omroep Abe | Hoe zit het met de ooit zo geroemde jeugdopleiding van SC Heerenveen? Met technisch manager Ferry de Haan.

* Wil de gemeente Leeuwarden echt ambitie tonen, dan is herbouw van de historische stadspoorten een optie.

Nieuws

Meest gelezen