Nieuws uit Friesland van 13 mei | Vrachtschip vaart woonwijk in Leeuwarden binnen en vrees voor annulering evenementen door tekort aan beveiligers

Een ravage in Leeuwarden. FOTO CAMJO MEDIA

De Sneekweek en de Tall Ships Races zijn begrippen in de provincie. Maar kunnen deze evenementen doorgaan? Beveiligingsbedrijven hebben er een hard hoofd in. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De problemen in de voetbalwereld werpen hun schaduw vooruit. Ajax kon de landstitel in Amsterdam niet op het Museumplein vieren vanwege een tekort aan beveiligers. En mocht Feyenoord de Conference League winnen, worden de spelers geëerd in het stadion en niet op de Coolsingel. De reden, wederom: er zijn niet genoeg beveiligers voorhanden .

Verwoeste aanlegsteigers en gezonken bootjes. Vrachtschip Ilse-Marie richt ravage aan in Leeuwarden

Een vrachtschip met de naam Ilse-Marie is vrijdagochtend de Leeuwarder wijk Zuiderburen ingevaren .

Het is een ravage op de wijkvaart tussen het Braksân en Frouwesân in Leeuwarden: overal zijn aanlegsteigers verwoest en vaartuigen gebutst. Een bootje dobbert op zijn kop, verschillende scheepjes zijn gezonken.

Brandstichting in slooppand Drachten, drie kinderen overgebracht naar ziekenhuis na inademen rook

In een slooppand aan De Warren in Drachten is vrijdagmiddag brand gesticht. De brandweer van Drachten werd gealarmeerd voor een woningbrand. Ter plaatse bleek het om een slooppand te gaan waar op de begane grond brand was gesticht . Terwijl de brandweer het vuur bluste heeft de politie in de omgeving gezocht naar mogelijke daders.

Voor de woning stonden een aantal jongens, zij zouden rook in hebben geademd. Voor de kinderen is een ambulance opgeroepen. Volgens omstanders zouden de kinderen wel in het pand zijn geweest, maar zouden ze niets te maken hebben met de brand die binnen is ontstaan.

Houdt Cambuur de hoop op de achtste plaats levend?

Heel realistisch is het niet, maar de minieme kans die SC Cambuur nog heeft, houdt de hoop op de achtste plaats en daarmee de play-offs levend.

Hoe die rekensom er uitziet? Zelf winnen bij FC Groningen met drie doelpunten verschil en dan hopen dat Heerenveen gelijkspeelt tegen Go Ahead Eagles en NEC verliest van het tegen degradatie knokkende Fortuna Sittard. ,,De rekensom is eenvoudig’’, zegt Haar lachend.

Adviseur Hoge Raad: ‘Liegen maakt weduwe Van Seggeren nog geen moordenaar’

Dat de weduwe van de in 2017 vermoorde Tjeerd van Seggeren (37) uit Kollumerzwaag heeft gelogen, wil niet zeggen dat ze betrokken is bij zijn dood . Dat vindt de advocaat generaal, de adviseur van de Hoge Raad.

Twee maanden geleden was al naar buiten gekomen dat het hof de zaak Van Seggeren misschien opnieuw moet behandelen. Dit omdat de advocaat generaal het onvoldoende bewezen achtte dat de vrouw schuldig is aan het medeplegen van de moord. De rechter had moeten aangeven waaruit het medeplegen bestond en dat heeft het hof volgens de advocaat generaal niet goed gedaan.

Jeffrey Talan en SC Heerenveen uit elkaar

Jeffrey Talan vertrekt bij SC Heerenveen . De 50-jarige oud-international was jarenlang betrokken bij de club.

Talan werkte na zijn actieve spelersloopbaan in verschillende functies bij Heerenveen. Hij was onder meer jeugdtrainer en hoofd jeugdopleidingen, voordat hij assistent-trainer werd onder Johnny Jansen. Talan moest aanvankelijk bij het eerste elftal vertrekken van de clubleiding, maar keerde aan de vooravond van dit seizoen toch terug bij het eerste elftal.

Viaduct over N7 in Sneek wordt vernoemd naar Wicher Lemstra

Het viaduct over de N7 in Sneek, tussen bedrijventerreinen De Hemmen I, II en III in Sneek krijgt de naam Wicher Lemstra-viaduct .

Veehouder Wicher Lemstra uit Scharnegoutum was een van de insprekers op het milieueffectenrapport uit 1995 over de Rijksweg 7 in Sneek. Tijdens vier voorlichtings- en inspraakbijeenkomsten werden acht alternatieve tracés bedacht, waaronder een idee van Lemstra.

Ruilen van huis? Makelaar Jorrit Zandberg uit Akkrum bedenkt het platform Woningruil.frl

Er staat nog maar één huis op, dat ook nog eens door zijn eigen makelaardij wordt aangeboden, maar Jorrit Zandberg heeft goede hoop dat het platform Woningruil.frl een succes wordt .

Het was tijd voor wat reuring, vond Zandberg, die samen met heit Wieb een kantoor in Akkrum bestiert. Jorrit Zandberg merkt dat veel mensen hun eigen woning niet te koop zetten, omdat er geen ander passend aanbod is. En als er dan een huis op de markt komt, zijn er soms tientallen aanvragen voor een bezichtiging. Laatst in Wirdum zelfs 125, al is dat een uitschieter.

Man uit Heerenveen en vrouw uit Wolvega aangehouden na vondst 200 kilo zwaar vuurwerk

Een man uit Heerenveen (35) en een vrouw (55) uit Wolvega zijn begin april aangehouden na de vondst van 200 kilo zwaar professioneel vuurwerk.

Het Team Milieu van de politie Noord-Nederland had informatie dat het duo mogelijk in illegaal zwaar vuurwerk handelde. In Heerenveen werd door de politie een pseudokoop opgezet

Duinen meest gefotografeerd op Terschelling − en basaltblok net zo veel gekiekt als de zee

Duinen worden door bezoekers en omwonenden het meest gefotografeerd of benoemd , gevolgd door graslanden en droogvallend wad. Dat blijkt uit een quickscan op basis van sociale-mediagebruik op de platforms Twitter en Flickr.

De resultaten van de door de Waddenacademie gefinancierde Quick Scan zijn deze week aangeboden aan de voorzitter van het Omgevingsberaad Waddengebied Arno Brok, tevens commissaris van de Koning, tijdens een tweedaags werkbezoek aan het Duitse Waddeneiland Norderney.

Na Erik Schouten verlaat ook Jamie Jacobs SC Cambuur

Na Erik Schouten heeft ook Jamie Jacobs zijn contract bij SC Cambuur formeel opgezegd . Hij speelt zondag tegen FC Groningen zijn laatste wedstrijd voor de Leeuwarders.

Cambuur had zowel Jacobs als Schouten een aanbieding gedaan en zelf de contracten niet formeel opgezegd voor 1 april. ,,Dat was een signaal dat wij met ze door wilden’’, zegt technisch manager Foeke Booy.

En verder in het nieuws:

* Het Valckeniershuis pronkt weer als vanouds in het hart van Franeker. Bekijk hoe dat eruit ziet.

* Een Afghaanse asielzoeker (22) die in de nacht van 13 augustus vorig jaar op de Burgumerdaam in Burgum autospiegels kapot trapte , was ‘verdrietig’, vertelde hij na zijn aanhouding aan de politie. Hij had te horen gekregen dat hij terug moest naar zijn geboorteland.

*Onteigening van boerenbedrijven tegen stikstof belooft een tijdrovend en ingewikkeld proces te worden. Daarvoor waarschuwen experts in agrarisch recht .

Tip van de redactie:

* Duurzame tuinen, sloepen uit de 3D-printer en een gasloze camping: initiatieven stromen binnen voor Duurzame Dertig .

* Dit is het goede nieuws van deze week : een leeshond, bomen op citytrip en de inflatie blijkt tóch mee te vallen.

* Zo verrast Boer Zoekt Vrouw-boer Jouke Huitema uit Witmarsum Karlijn als ze wakker wordt.

Nieuws

menu