Nieuws uit Friesland van 13 juli | Visserijdagen Harlingen kunnen opnieuw niet doorgaan en zo ziet de kleurrijke straatkunst in Leeuwarden er vanuit de lucht uit

Het kunstwerk vanuit de lucht. FOTO MITCH DE PON

Met de aangescherpte coronaregels voor evenementen kan er van 10 juli tot en met 13 augustus geen vergunning voor meerdaagse evenementen worden afgegeven, dus kan er geen vergunning worden verleend voor de Visserijdagen in Harlingen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dat meldt de gemeente Harlingen dinsdag. Evenementen mogen nu maximaal 24 uur duren en bovendien moet publiek dan kunnen zitten. Er was nog geen vergunning afgegeven voor de Visserijdagen.

Burgemeester Ina Sjerps noemt het „ erg jammer ” dat de Visserijdagen dit jaar opnieuw niet door kunnen gaan.

RIVM meldt dinsdag 222 nieuwe besmettingen in Friesland, e lf regio’s naar hoogste risiconiveau

Dinsdag meldde het RIVM dat er in de 24 uren daarvoor in totaal 222 positieve besmettingen zijn geconstateerd. Maandag ging het om 316 gevallen. Er is maandag één sterfgeval geregistreerd.

Bekijk hier het aantal besmettingen in jouw gemeente .

In elf regio’s geldt voortaan het hoogste risiconiveau voor het coronavirus. Ze gaan naar ‘zeer ernstig’. Dertien regio’s staan een stapje lager, op ernstig. Zeeland is de enige provincie op het een na laagste risiconiveau, zorgelijk. Friesland gaat naar ernstig .

Zo ziet de kleurrijke straatkunst in Leeuwarden er vanuit de lucht uit

Een aantal dagen lang zijn zeven kunstenaars bezig geweest om de stoep van de Voorstreek tot de Peperstraat in Leeuwarden op te fleuren met street-art. Bekijk op onderstaande foto’s hoe dat er vanuit de lucht uitziet.

Kunstenaars Cote Create, Annabel Adema, Bonny Dijkstra, Carlijn Lenten, Studio Kling uit Rotterdam, VAAF uit Groningen en Ilse Weisfelt uit Rotterdam, allen van het street-art-collectief Writers Block, werkten mee aan het kilometerslange kunstwerk in de binnenstad .

Doorstart voor bedrijf in zonnepanelen Heerenveen

Esbe Europe Solartechniek in Heerenveen maakt een doorstart . Voormalig eigenaar Klaas Meijer zet de activiteiten voort met zijn zonen Nick en Tobias. Het merendeel van de 64 werknemers kan mee over naar de nieuwe onderneming, verklaart Anke Speerstra namens curator Christian Geffroy. ,,Deze week vinden de gesprekken plaats met de betrokkenen.”

Esbe Europe Solartechniek is opgericht in Borculo, verhuisde naar Almelo en heeft tegenwoordig op het Businesspark Friesland-West in Heerenveen een grote vestiging. Esbe legt zonnepanelen en installaties aan bij particulieren en bedrijven.

Voorwaardelijke celstraf voor man (32) uit Leeuwarden die Mark Rutte bedreigde op Twitter

Een 32-jarige man uit Leeuwarden die minister-president Mark Rutte op Twitter bedreigde is dinsdag door de politierechter veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vier weken.

De Leeuwarder had op 16 februari een tweetal reacties geplaatst onder een Twitterbericht van de minister-president waarin hij mensen opriep om zich aan de coronamaatregelen te houden, inclusief de avondklok. Diezelfde dag had de voorzieningenrechter in Den Haag na een door de actiegroep Viruswaarheid aangespannen rechtszaak bepaald dat de avondklok onrechtmatig was en moest worden opgeheven.

Minder coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen maar ziekenhuisbaas Kuipers houdt rekening met 800 opnames door corona

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag afgenomen, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal worden er momenteel 204 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, negen minder dan maandag.

Van deze mensen liggen er 75 op de intensive care, negen minder dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen bleef het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal onveranderd op 129.

Hoeveel mensen die nu het coronavirus oplopen uiteindelijk in het ziekenhuis zullen belanden valt nog niet precies te zeggen, maar ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers houdt de komende tijd rekening met een toename tot zo’n achthonderd coronapatiënten.

En verder in het nieuws:

* Turnvereniging CSC ‘45 in Heerenveen zit financieel in zwaar weer. De gemeente heeft besloten om eenmalig bij te springen .

* Syb van der Ploeg heeft een tweede titelsong gemaakt voor de bioscoopfilm ‘Kameleon aan de ketting’. Hij deed dit samen met hoofdrolspelers Sens en Imme Gerritsen, Lieke van den Akker en Nando Liebregts.

* Stella van Gent wordt de nieuwe gemeentesecretaris van de gemeente Harlingen . Ze is dinsdag benoemd door het college van burgemeester en wethouders.

Tip van de redactie:

* Tokio Radio: Marathonloopster Andrea Deelstra (AV Heerenveen) maakt zich op voor haar tweede Spelen. In deze podcast bellen sportjournalisten William Pomp en Thijs de Jong met de atlete. Haar voorbereiding op Tokio is bijzonder; met waterkokers en pur probeert ze in haar huis het klimaat in Japan na te bootsen .

* De meeste toeristen op Terschelling merken er waarschijnlijk niets van, maar achter de schermen moeten fietsverhuurders en -verkopers behoorlijk schuiven voor voldoende aanbod .

* Gaan we op rood op de ECDC-kaart? Dat is de grote vraag die deze week als het zwaard van Damocles boven de vakantiepret van veel Nederlanders hangt. Vijf vragen over deze kaart, en de gevolgen van een kleurwijziging .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht