Nieuws uit Friesland van 13 januari | Harry de Wit vertrekt als directeur van Empatec en vijf sportscholen in Leeuwarden en winkels in Drachten open ongeacht de uitkomst van de persconferentie

Directeur Harry de Wit van Empatec. FOTO NIELS DE VRIES

Harry de Wit vertrekt als directeur van Empatec en vijf sportscholen in Leeuwarden en winkels in Drachten open ongeacht de uitkomst van de persconferentie. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Harry de Wit was sinds december 2020 met ziekteverlof. Hij wordt vervangen door interim-directeur Ray Geerling. In een brief aan de collega’s van Empatec schrijft hij ‘in overleg met de Raad van Commissarissen besloten te hebben niet terug te keren. Dit besluit heb ik met pijn in mijn hart genomen’. Bij Empatec werken 1100 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De Wit was vanaf mei 2017 algemeen directeur bij het leerwerkbedrijf dat wordt bestuurd door de gemeenten Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren, Harlingen en Waadhoeke. Juist over die aansturing vond recent een raadsenquête plaats in Súdwest-Fryslân. Die was erop gericht te achterhalen hoe het bedrijf in geldnood is gekomen. De Wit was als getuige opgeroepen voor de openbare verhoren in deze enquête, maar liet toen ook al weten wegens ziekte niet te kunnen verschijnen.

Vijf sportscholen in Leeuwarden open, ongeacht de uitkomst van de persconferentie

Vijf Leeuwarder sportscholen gooien zaterdag de deuren weer open , ongeacht de uitkomst van de persconferentie van vrijdagavond.

Daarmee sluiten de sportscholen aan bij de sluimerende onvrede over de coronamaatregelen en de lockdown die voor de kerstdagen is begonnen. Het werd in beweging gezet door Annelies Fortuin van Gym Iron Heart aan de Harlingerstraatweg. ,,Wy hawwe earst wol even sjoen nei wat de konsekwinsjes wêze kinne’’, vertelt ze.

De kleinere ondernemers in het centrum van Drachten, inclusief de horeca, openen komende zaterdag ‘gewoon’ hun deuren . Dit mag van de gemeente, zegt centrummanager Douwe van Drogen. ,,Er zal niet handhavend worden opgetreden.’’

Volgens Haagse bronnen wordt vrijdag tijdens de persconferentie aangekondigd dat er meer ruimte komt voor sport. Daarnaast kan de detailhandel weer voorzichtig open door winkelen op afspraak mogelijk te maken.

Vrouw (44) uit Terwispel chat met ‘acteur Channing Tatum’ en krijgt 145.000 euro op de rekening: werkstraf geëist voor steunfraude en witwassen

Ze wist zeker dat ze via internet was benaderd door de Amerikaanse acteur Channing Tatum, die haar de indruk gaf dat hij haar financieel uit de brand wilde helpen. Aan het eind van de rit leek het erop dat de 44-jarige inwoonster van Terwispel verstrikt was geraakt in een web dat door internationale internetcriminelen was gespannen. Of was het toch anders?

Donderdag op de zitting van de Leeuwarder rechtbank kwam niet echt uit de verf wat er nu precies was gebeurd en wat de rol van de vrouw is geweest in een zaak die meer vraagtekens opleverde dan antwoorden. Tijdens de zitting paste de vrouw haar verklaringen telkens aan. Haar verhaal was dat ze in 2018 was benaderd door Channing Tatum, ze had zelfs via Google Hangouts visueel contact gehad met de acteur. „Het leek allemaal zo echt, ik heb hem ook gezien met videobellen”, zei de vrouw.

Kopers haken af op de knotsgekke woningmarkt

Stabiliseert de huizenprijs dit jaar? Er is hoop bij makelaars en ook kopers wachten met smart . Want zij geven de moed steeds vaker op.

Het is een signaal dat de laatste maanden vaker doorsijpelt: er is een groep huizenkopers die er helemaal klaar mee is om telkens teleurgesteld af te druipen en een groep die met tienduizenden euro’s tegelijk aan het overbieden is. ,,Vanuit de praktijk zie ik dat kopers de hoop opgeven’’, zegt Lana Gerssen, voorzitter Vakgroep Wonen bij makelaarsvereniging NVM. ,,Een huis van driehonderdduizend euro is tegenwoordig al een starterswoning. Wie keer op keer zijn neus stoot, maakt pas op de plaats.’’

Wat is er toch zo speciaal aan het Friese paard? Geschiedenis en uitleg over ús Frysk hynder

Wat is er toch zo speciaal aan het Friese paard? Een stukje geschiedenis en uitleg over ús Frysk hynder in aanloop naar de online te volgen Hengstenkeuring van het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek zaterdag.

Wat is het Friese paard voor dier?

Het Friese paard is een ware beauty en wordt niet voor niks vaak ‘zwarte parel’ genoemd. De dieren hebben een imposant voorkomen met prachtige manen, een lange staart en sierlijke en krachtige bewegingen.

In een jaar tijd is de prijs van een huis in Friesland met bijna een kwart omhoog geschoten

Jouw huis is nu gemiddeld 23 procent meer waard dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM.

Gemiddeld kostte een huis in Friesland het afgelopen kwartaal 334.000 euro, 4 procent meer dan het derde kwartaal van 2021. De prijsstijging lijkt daarmee iets af te vlakken. Wel moet worden aangetekend dat de NVM in het derde kwartaal meldde dat je voor een huis gemiddeld 338.000 euro kwijt was.

En verder in het nieuws:

* In Sondel komt vanaf maandag 17 januari een nieuwe coronatestlocatie van GGD Fryslân.

* De Friese familiebedrijven Haaima en Hylkema hebben hun krachten gebundeld om zodoende beter in te kunnen spelen op de razendsnelle ontwikkelingen op de automarkt.

Tip van de redactie:

* 200.000 mensen in vijf verschillende talen. De Friese Hengstenkeuring wordt wereldwijd gevolgd via internet en zo wordt dat geregeld.

* Wat te doen met 2 miljoen, hoe Cambuur geld kan zien voor Kallon en komst Joosten einde voor Kiss? | Podcast ‘t Hertenkamp

* Het aantal huizen dat in Noord-Nederland verkocht wordt aan mensen uit andere delen van het land is sinds 2009 ruim verdubbeld, zo blijkt uit onderzoek van het Kadaster.

Nieuws

Meest gelezen