Nieuws uit Friesland van 13 december | Park Vijversburg in Tytsjerk overstelpt met aanmeldingen voor Sankta Lucia-lichtfeest & voorwaardelijke celstraf voor vrachtwagenchauffeur die crash met trein veroorzaakte in Leeuwarden

Nieuws uit Friesland van 13 december.

Park Vijversburg in Tytsjerk roept mensen op niet meer te bellen om kaarten voor het Sankta Lucia-lichtfeest dinsdagavond. Het evenement is al helemaal uitverkocht. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De telefoon van het park rinkelt de hele dag door, vertelt bedrijfsleider Audrey Stielstra. ,,Wy wurde echt platbelle.’’ Park Vijversburg meldde op 5 december al op internet dat de tocht volgeboekt was, maar de telefoontjes en mailtjes bleven maar komen. ,,It is gigantysk.’’

Voorwaardelijke celstraf voor vrachtwagenchauffeur uit Tsjechië die crash met trein veroorzaakte in Leeuwarden

De Tsjechische vrachtwagenchauffeur die op 11 januari 2019 een ongeval met een trein veroorzaakte op een spoorwegovergang in Leeuwarden is door de rechtbank veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

Volgens de rechtbank heeft de man met opzet gevaar veroorzaakt voor het spoorverkeer in die zin dat hij door de vrachtwagencombinatie minutenlang stil te zetten op de overgang - tussen het fabrieksterrein van Friesland Campina en De Merodestraat - de aanmerkelijke kans op een levensgevaarlijke situaties op de koop toe heeft genomen.

Inrichting gebied rond nieuw Cambuurstadion kost Leeuwarden miljoenen meer

Het inrichten van het gebied rond het nieuwe Cambuurstadion gaat de gemeente Leeuwarden bijna 3 miljoen euro meer kosten dan gepland. Dat bevestigt wethouder Hein de Haan.

De inrichting van de omgeving van het stadion met wegen, rotondes, parkeerplaatsen en verlichting stond in de boeken voor een kleine 10 miljoen euro. Vijf miljoen zou de provincie bijdragen, 4,5 miljoen kwam voor rekening van de gemeente.

,,Iedereen heeft er belang bij dat er aan het eind van volgend seizoen nog in het nieuwe stadion gevoetbald kan worden.” Dat zegt Arjen Oosting van Van Wijnen, ontwikkelaar en bouwer van het nieuwe Cambuurstadion.

Wegenbouwer Jansma Drachten vraagt faillissement aan

Jansma Drachten heeft het faillissement aangevraagd. Het wegenbouwbedrijf is in problemen gekomen door de verliesgevende aanleg van de Groninger ringweg .

,,Wij realiseren ons dat dit een stap is met veel consequenties waar bij veel mensen en bedrijven worden getroffen. Maar we kunnen niet anders dan de B.V. Jansma Drachten failliet te laten gaan”, zo appte directielid Piet Heslinga aan zijn zakenrelaties.

Verkooppunten vuurwerk bijna gehalveerd; vraag explodeert

Het aantal verkooppunten voor consumentenvuurwerk is sinds de coronajaren in Friesland met 40 procent afgenomen. De provincie heeft nog maar 49 legale verkoopplekken over .

Ondertussen explodeert de vraag, zegt Ronald Kuipers van de Vuurwerkwinkel in Marrum. Nergens merkt hij aan dat de consumenten krap bij kas zitten als gevolg van de energiecrisis. ,,Mensen bestellen compoundboxen en pakketten van 40, 50, 60 euro.”

Eeuwenoude voormalige bakkerij te koop in Aldeboarn

De geur van versgebakken brood hangt er niet meer, maar de karakteristieke elementen van een oude bakkerij zijn nog goed terug te zien in een rijksmonument in het dorpscentrum van Aldeboarn.

Op de raambestickering van de voordeur staat ‘voormalig bakkerij’, de keuken heeft nog een oude bakkersoven en in wat vroeger de bakkerswinkel was, staat de originele kast waarin de broden werden uitgestald. ,,Een prachtig pand met veel uitstraling en historie.”

En verder in het nieuws:

* De Dokkumer Vlaggen Centrale heeft het razend druk met Marokkaanse vlaggen. Jackpot? ‘ Het kleurt rood op onze afdelingen .’

* Vrouw uit Heerenveen (53) ontkent met te veel drank op te hebben gereden: ‘ Met tien biertjes op had ik wel meer geraakt .’

* 14 projecten in de regio Zuidwest-Friesland krijgen in totaal ruim 247.000 euro subsidie uit het Mienskipsfûns van de provincie.

Tip van de redactie:

* KOKO Radio vanuit Spanje bij SC Heerenveen. Kees van Wonderen: ,,Waarom zou Ronald Koeman níet voor Andries Noppert kiezen?”

* Anderhalf miljoen huizen in Nederland hebben energielabel E, F of G. Bekijk hier hoeveel er in jouw gemeente staan .

* ‘Irritatie-adviseur’ Jacques d’Ancona over scheidsrechters: ‘Het is een onontwarbare knoop onder Colina’ | aflevering 20 Radio Qatar

Nieuws

menu