Nieuws uit Friesland van 12 mei | Laatste Vidarverdachten op vrije voeten & Vandaag Inside terug op televisie, met Johan Derksen

Vandaag Inside keert maandag terug op tv met Johan Derksen. ANP

Ook de laatste Vidarverdachten komen op vrije voeten. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Een 30-jarige Grouster, tegen wie het Openbaar Ministerie vijf jaar cel had geëist, pakte tijdens zijn detentie een studie psychologie op en heeft z’n leven gebeterd. In zijn laatste woord bood hij zijn excuses aan zijn familie aan voor de last die ze hadden ondervonden van zijn detentie.

Ook liet het OM tijdens de zitting weten weten dat een criminele burgerinfiltrant werd ingezet zonder dat er toestemming was van de minister. Die volgde ‘pas’ op 21 maart 2019, terwijl de misdaadmol ‘al’ op 8 en 14 maart 2019 als zodanig actief was.

Talpa bevestigt: Vandaag Inside vanaf maandag weer op televisie, met Johan Derksen

Het programma Vandaag Inside keert aanstaande maandag terug op televisie met Johan Derksen en Wilfred Genee en René van der Gijp. Dat meldt Talpa donderdag in een verklaring.

De drie presentatoren besloten 29 april te stoppen na een storm van commotie over een bekentenis van Derksen, dat hij een halve eeuw geleden een bewusteloze vrouw zou hebben gepenetreerd met een kaars. Later herriep hij zijn verhaal en zei dat er geen penetratie was geweest.

Heiligverklaring van Friese verzetsheld Titus Brandsma zondag live te volgen

De in het buurtschap Oegeklooster bij Bolsward geboren pater Titus Brandsma wordt komende zondag heilig verklaard door paus Franciscus in Rome. Brandsma wordt door zijn verzet in de Tweede Wereldoorlog gezien als een inspiratiebron.

KRO-NCRV doet live verslag vanuit Rome en Friesland. De plechtigheid begint om 10.00 uur en wordt uitgezonden op NPO 2 met commentaar van Wilfred Kemp. Eerder die ochtend, van 9.30 tot 10.00 uur, presenteert Leo Fijen vanuit Bolsward een gespreksprogramma over de betekenis van deze heiligverklaring en de actuele betekenis van Titus Brandsma.

Nieuwjaarsstunt krijgt voor ‘kraker’ Oosterstreek mooi vervolg met eigen woning

Een van de leden van de oudjaarsvereniging D’Olde Togers die in Oosterstreek bij wijze van nieuwjaarsstunt drie woningen ‘kraakte’, kreeg zo’n huis woensdag toegewezen.

Woningcorporatie WoonFriesland verkocht drie voormalige sociale huurwoningen aan de Schoolstraat voor een vaste prijs, namelijk de taxatiewaarde die tussen de 170 en 195 duizend euro ligt. Voorwaarden waren dat de huizen naar starters zouden gaan die een binding met het dorp hebben.

Een spaceshuttle van Lego en originele Star Trek-scripts. In Sneek komen fans van horror, sciencefiction en fantasy samen. ‘It ferkennen fan it ûnbekende: dát is sa moai’

Sneek is dit weekend voor het eerst het decor van de horror-, sciencefiction- en fantasy-conventie HSFCon. ,,It ferkennen fan it ûnbekende: dát is sa moai.’’

Poppetjes uit de Britse serie Doctor Who, een spaceshuttle van Lego, planken vol fantasy -literatuur (met een ereplaats voor het oeuvre van Tolkien), originele Star Trek-scripts, schilderijen van imaginaire zonnestelsels en nóg talloze relieken uit films en boeken over onbekende, fantastische werelden. Jan Johannes Scholte (44) uit Leeuwarden is een hartstochtelijk liefhebber van horror, sciencefiction en fantasy. Zijn vrouw Marlies trouwens ook. Hun huis staat er vol mee. ,,Ik lit altyd graach sjen wat we al sammele ha.’’

En verder in het nieuws:

* Een Leeuwarder (21) die bijna twee jaar lang harddrugs heeft gedeald, is donderdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 128 dagen plus 365 dagen – een jaar – voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel van de straf is gelijk aan de tijd die de man in voorarrest heeft gezeten.

* Burgemeester Buma heeft donderdag een woning aan de Prof. mr. P.S. Gerbrandyweg in Leeuwarden gesloten wegens overtreding van de Opiumwet.

* Invallen in onder meer Koudum en Meppel: drie verdachten van drugshandel en liquidatiepogingen opgepakt. Wie is Saied H. (38), een voor Drenthe grote jongen binnen de georganiseerde misdaad?

* Zowel het Russisch als Oekraïens leger zit met dilemma dat cruciaal is voor vervolg oorlog. Deze militair expert legt uit waarom.

Tip van de redactie:

* Vergeet je de komende dagen niet in te smeren, want het zomerweer zet door. Tikt de temperatuur dit weekend de 30 graden aan?

* In de jacht op Europese miljarden voor de aanleg van de Lelylijn, wijzen de noordelijke overheden in een nieuwe lobby op de internationale kansen. Ze pochen met uren reiswinst.

* Met drie generaties, in totaal twaalf familieleden, gaat Titus Hettinga uit Bolsward op zondag 15 mei in Rome naar de heiligverklaring van zijn oudoom Titus Brandsma.

Nieuws

menu