Nieuws uit Friesland van 12 maart | Baudet op campagne in Friesland en zuidoosten komt met plannen voor duizenden extra woningen

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Waar andere partijen het vanwege corona noodgedwongen bij zoomsessies en krantenadvertenties houden, trekt Forum voor Democratie al wekenlang door het land. Vrijdag deden Baudet en de zijnen Sneek en Leeuwarden aan. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De manifestatie van Forum voor Democratie op het Veemarktplein in Sneek bracht vrijdagochtend tussen de 200 en 250 mensen op de been. Partijleider Thierry Baudet sprak er over de ,,stupide” coronaregels. Nieuwe aanwinst voor de partij Henk Bleker ontbrak.

Baudet sprak in Sneek over zijn gesprek bij de politie in Emmeloord, eerder die ochtend. Hij moest zich daar melden omdat hij bij zijn manifestatie op Urk mensen de hand schudde en geen afstand hield.

,,Ik vierde het leven”, zei Baudet tegen zijn toehoorders in Sneek over zijn ochtend op Urk. ,,Het is mijn lust en mijn leven om jullie te ontmoeten. Ja, ik heb mensen de handen geschud, ja ik heb een harinkje gegeten.” Hij noemde de coronaregels ,,stupide”. Hij vond het ,,waanzinnig” om hier te zijn. ,,Samen gaan we de verkiezingen winnen.”

Op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden was de opkomst nog groter.

Stichtingsbestuur Cambuur stapt op na ultimatum

Het stichtingsbestuur van Cambuur is opgestapt nadat het donderdag een ultimatum aan de broek kreeg van directie, raad van commissarissen en sponsors en supporters. Het hoogste orgaan binnen de club lag al weken onder vuur nadat het probeerde oud-voorzitter Ype Smid opnieuw in die functie te krijgen.

Smid speelde een belangrijke rol bij de redding van de club toen die door financiële problemen ten onder dreigde te gaan. Zijn bestuursstijl leidde echter tot de nodige conflicten. Een eventuele terugkeer van Smid werd binnen de club dan ook niet met veel enthousiasme ontvangen.

Behalve de eis dat het huidige stichtingsbestuur moest opstappen, moet ook de omvang van dat bestuur veranderen zodat de verschillende geledingen rond de club evenrediger worden vertegenwoordigd. Nu leunt het bestuur teveel op de ‘certificaathouders’, mensen die de club financieel steunden tijdens de moeilijke jaren.

Plannen voor 35.000 nieuwe woningen rond Heerenveen en Drachten

Nadat Leeuwarden onlangs al plannen ontvouwde voor de bouw van 10.000 nieuwe woningen, doen de vijf gemeenten rond Drachten en Heerenveen er nu nog een schepje bovenop. Zij hebben plannen voor 35.000 woningen , waarvan 10.000 in Heerenveen en 10.000 in Smallingerland.

Met de plannen willen de gemeenten aanhaken bij het ‘Deltaplan voor het Noorden’, dat de Tweede Kamer eind vorig jaar aannam om in te spelen op de mogelijke komst van de Lelylijn. Die zorgt voor extra banen, maar Noord-Nederland als geheel moet ook 100.000 extra huizen bouwen om de Randstad te ontlasten.

We raken weer vaker besmet op het werk

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen stabiliseert in Friesland. Vorige week zijn er 1180 positieve gevallen doorgegeven aan het RIVM. Iets meer dan een week eerder, maar er is wel beduidend meer getest. Een positieve ontwikkeling, net als het aantal mensen dat overleed als gevolg van het virus. Ook dat waren er met zestien minder dan de negentien van de week ervoor.

De gunstige cijfers lijken een gevolg van de vaccinatiestrategie van het kabinet. In de verpleeghuizen daalde sinds de prikcampagne is gestart het aantal besmettingen in rap tempo.

Tegelijkertijd waarschuwt de GGD ook voor al teveel optimisme. We raken namelijk weer steeds vaker besmet op het werk. Het aantal besmettingshaarden op de werkvloer verdubbelde bijna in een week tijd.

Jansen baalt van vertrek Gerry Hamstra

Bij SC Heerenveen leek alles na jaren van bestuurlijke en sportieve onrust eindelijk weer een beetje in rustiger vaarwater te komen. En toen vertrok technisch manager Gerry Hamstra. Trainer Johnny Jansen baalt ervan. ,,Kennelijk was er iets tussen Cees Roozemond en Gerry waar ze niet uitkwamen. Dat vind ik gewoon heel jammer. Zeker in deze fase, nu we richting het einde van de competitie gaan en vooruit moeten kijken naar volgend seizoen.”

Jansen zit nu in een tijdelijke werkgroep die zich bezighoudt met de technische zaken. Al verandert naar eigen zeggen zijn eigen rol niet. ,,Ik ga ook geen slechtnieuws-gesprekken voeren. Ik ga niet over contracten van spelers. Dat doe ik nu ook niet. Ik geef alleen mijn mening. Er moet een nieuwe technisch manager komen. Ik hoop dat dit zo snel mogelijk gebeurt.”

En verder in het nieuws:

* Defensie en fabrikant Thales testen tot en met vrijdag 26 maart de nieuwe radar in Wier. Gemeente Waadhoeke en de werkgroep uit het dorp roepen omwonenden op om vooral hun ervaringen te delen tijdens deze testperiode .

* Een 21-jarige man uit Burgum en een 22-jarige inwoner van Hurdegaryp zijn hoofdverdachten in een mensenhandelzaak , waarin een 15-jarig meisje tegen betaling seks had met volwassen mannen. Vrijdag dienden hun zaken bij de Leeuwarder rechtbank.

* Er is veel te doen over het voorstel van de Provincie om boeren in weidevogelgebied te verplichten eerst hun weilanden te laten controleren op nesten voordat ze er met zware machines op mogen. Over de kwestie zou volgende week gedebatteerd worden maar het debat is vanwege de verkiezingen uitgesteld .

Tip van de redactie:

* Zonder fietservaring en met maar vijftig dagen voorbereiding reden ze de Ronde van Vlaanderen. De volgende stap voor de YouTubers van Tour de Tietema: een eigen wielerploeg en dan (hopelijk) profs worden .

* Een boerderette in zelfverzonnen Spaanse haciëndastijl, naast een jaren 80 modernistische bunker en daarnaast een neogotische kitschvilla? In België kan het allemaal. Exact tien jaar bestaat ‘Ugly Belgian houses’ (lelijke Belgische huizen), een aanklacht tegen de manier waarop er in België wordt gebouwd en al een decennium een hit op internet met iedere dag een nieuw voorbeeld van typische lelijkheid .

* Festival Jong Talent brengt dit weekend jonge, getalenteerde musici naar Schiermonnikoog. Het publiek moet thuisblijven, dat kan de boel online volgen.

Nieuws

menu