Nieuws uit Friesland van 12 juli | Ziekenhuizen voorzien meer drukte door toename coronabesmettingen en de nieuwe (tweede) vlag van Noardeast-Fryslân is daar

Ziekenhuizen voorzien meer drukte door toename coronabesmettingen ANP

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) verwacht vanaf deze week een grotere bezetting op de intensive cares en verpleegafdelingen, door het toenemende aantal coronagevallen en door het vaker voorkomen van de Delta-variant van het coronavirus. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Volgens het LCPS is er sprake van een trendbreuk sinds vrijdag. Momenteel liggen er in 213 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds 5 juli. Op basis van hun prognoses verwacht het LCPS dat dit aantal nog verder gaat stijgen.

Dit is de nieuwe vlag van Noardeast-Fryslân, zonder ophef

De tweede nieuwe vlag van Noardeast-Fryslân is gebaseerd op een ontwerp van oud-Leeuwarder Harold de Haan. ,,Ik kon niet anders dan mijn vingers eraan branden.’’

Een paar maanden geleden ontstond er rumoer over de vorige nieuwe vlag van Noardeast-Fryslân. Daarop stond een ster zoals die ook op de vlaggen van de voormalige gemeenten Dongeradeel (drie keer) en Ferwerderadiel (zeven keer) stond. En toch deed die ene enkele ster mensen denken aan de davidsster.

KNVB benoemt scheidsrechter Björn Kuipers en grensrechter Erwin Zeinstra uit Dronryp tot bondsridders

De KNVB heeft scheidsrechter Björn Kuipers en grensrechters Sander van Roekel en Erwin Zeinstra uit Dronryp benoemd tot bondsridders. Team Kuipers kreeg die onderscheiding na het fluiten van de finale van het EK, zondag op Wembley tussen Italië en Engeland. De finale eindigde in 1-1, Italië won het EK na strafschoppen.

Drie warme bedrijventerreinen in Leeuwarden, Heerenveen en Bolsward zijn proefkonijn in verkoelingsoperatie

Extreme hitte, droogte, wateroverlast. Zwaar versteende bedrijventerreinen zijn er gevoelig voor. Dat kan anders. Studenten gaan onderzoeken hoe. Vijf noordelijke bedrijventerreinen zijn proefkonijn.

Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein meten de komende twee jaar temperatuur, neerslag en gevoelstemperatuur op vijf bedrijventerreinen. Drie ervan liggen in Friesland: de Hemrik in Leeuwarden, Heerenveen-Zuid in Heerenveen en De Wymerts in Bolsward. Verder doen Euvelgunne in Groningen en Stadsbedrijvenpark in Assen mee.

De studenten gaan ook in gesprek met de ondernemers om te achterhalen welke maatregelen ze zien zitten. Zijn ze te porren voor groene daken, geveltuinen, groentegels (die water door laten), wadi’s? Willen ze het dakwater opvangen? En misschien wel regenwater gebruiken om toiletten door te spoelen? ,,We hopen er een algemene aanpak uit te halen’’, zegt Peter van der Maas, lector Duurzame watersystemen aan Hogeschool Van Hall Larenstein. Hij begeleidt het onderzoeksproject.

RIVM meldt maandag 316 nieuwe besmettingen in Friesland

Na een rustige periode, gaat het in Friesland weer hard met de coronabesmettingen. Bekijk hier het aantal positieve tests per dag. Maandag meldde het RIVM dat er in de 24 uren daarvoor in totaal 316 positieve besmettingen zijn geconstateerd. Zondag ging het om 178 gevallen. Er is maandag één sterfgeval geregistreerd.

Files op Afsluitdijk en A7 door ongelukken

De Afsluitdijk richting Noord-Holland is maandagmiddag afgesloten geweest vanwege een ongeval. Drie voertuigen zijn met elkaar in botsing gekomen. Inmiddels is er weer één rijstrook vrij. Wel staat er nog een lange file.  Een weginspecteur van Rijkswaterstaat meldt dat er gewonden zijn gevallen, maar om hoeveel mensen het gaat en wat hun toestand is, is nog niet bekend.

Nadat de A7 ter hoogte van het monument op de Afsluitdijk maandagmiddag werd afgesloten door een ongeval ontstonden er ook problemen op de A7 tussen Sneek en Joure.

Op de snelweg vloog een auto in brand en dat zorgde voor forse rookontwikkeling, daarom werd de weg zowel in de richting van Sneek als Joure afgesloten. De auto is volledig uitgebrand.

Excuses van Rutte voor snelle versoepelingen en persconferentie

Demissionair premier Mark Rutte maakte maandag excuses voor de te snelle versoepelingen die onlangs ingingen. „ Wat wij dachten wat kon, dat bleek in de praktijk toch niet te kloppen . Daar hebben we een inschattingsfout gemaakt, daar balen we van en excuus daarvoor.”

Ook verontschuldigde hij zich voor de persconferentie van afgelopen vrijdag. Daar kwam veel kritiek op, omdat Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge niet kritisch genoeg naar zichzelf zouden kijken.

Advocaten: Staat discrimineert vrouwen met kosten anticonceptie

Anticonceptie is niet alleen van belang voor vrouwen, maar net zo goed voor mannen en de samenleving als geheel. Daarom is het „principieel onjuist” en zelfs discriminerend dat vrouwen moeten opdraaien voor de kosten, betoogden de advocaten van Bureau Clara Wichmann maandag voor de rechtbank in Den Haag. De vrouwenrechtenorganisatie eist samen met DeGoedeZaak mede namens 7000 burgers dat de overheid zorgt voor gratis anticonceptie .

Hemrik-pionier Leeuwarder Motoren Revisie verkoopt pand aan buurman SMI Groep

Veertig jaar geleden streek het bedrijf als een van de eersten neer op de Hemrik in Leeuwarden, maar nu zegt Leeuwarder Motoren Revisie (LMR) het bedrijventerrein tabee. Buurman SMI Groep heeft het pand aan de Neptunesweg gekocht.

Technische onderneming SMI Groep is een snelle groeier. Het van oorsprong Dokkumer bedrijf kocht vorig jaar Machinefabriek Van der Ploeg, tot dan toe de buurman van LMR. ,,Van der Ploech hat ús ek al twa kear frege at se ús pand keapje mochten’’, zegt LMR-eigenaar Sietse Kooistra. Ze kwamen er toen niet uit. Met SMI lukte het wel .

En verder in het nieuws:

* In september werd het startsein gegeven voor de herinrichting van het centrum van Surhuisterveen. Het plan was dat alles december klaar zou zijn , maar inmiddels is alles - maanden eerder dan gepland - al afgerond.

* Het leugenbankje in de haven van Zoutkamp wordt gebruikt waarvoor het bedoeld is . ,,Bennie hoekte ooit eens de burgemeester neer, toch?’’

* De aanscherping van de maatregelen drijft jongeren op Terschelling ’s nachts naar het strand. Getest wordt er bovendien nauwelijks meer, omdat naar de disco gaan toch niet langer een optie is .

Tip van de redactie:

* Met de auto op vakantie? Zo voorkom je dat je wagenziek wordt .

* Joey Veerman vindt dat SC Heerenveen te veel geld voor hem vraagt en wie moet de strafschoppen nu nemen bij Cambuur nu de trefzekere Robert Mühren er niet meer is. Beluister KOKO Radio .

* Handbiken langs 54 Friese kerken in een tocht van 434 kilometer. IJsbrandus van Popta (24) uit Nijland gaat zijn zelfbedachte uitdaging met veel enthousiasme aan. In augustus begint hij aan zijn derde etappe .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht