Nieuws uit Friesland van 12 januari | Kabinet vraagt OMT om advies over avondklok

Foto: ANP

Het kabinet heeft aan het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd de mogelijkheid van een avondklok te onderzoeken, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het kabinet wil de verspreiding van de zogeheten 'Britse variant' van het coronavirus, die besmettelijker is dan eerdere varianten, zoveel mogelijk beperken. Mogelijk draagt een avondklok daaraan bij, maar daar wil het kabinet eerst advies over.

Het is nog niet bekend wanneer het advies verwacht wordt en wanneer de maatregel in zou gaan mocht er een positief advies over komen. Wel is het dus zo goed als zeker dat er geen avondklok wordt aangekondigd tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond.

Drie mannen uit Leeuwarden op basis van beelden bodycams aangehouden

De politie heeft drie mannen (21, 24 en 41 jaar) uit Leeuwarden aangehouden. Ze worden verdacht van poging tot zware mishandeling en openlijke geweldpleging tijdens de jaarwisseling in Leeuwarden.

De drie maken deel uit van de groep die tijdens de jaarwisseling op de Voorstreek en het Hoeksterpad zwaar vuurwerk, glas en bakstenen naar de politie gooide. Eerder deze week werd een man uit diezelfde groep die fakkels gooide naar agenten door de snelrechter veroordeeld tot een werkstraf en een voorwaardelijke celstraf. De politie meldt dat op de beelden van de bodycams nog eens tien mensen zijn herkend. Hun betrokkenheid wordt nog onderzocht .

Opnieuw krijgt Thialf meer tijd om problemen met zonnepanelen op te lossen

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt opnieuw maanden respijt om het probleem met de zonnepanelen op te lossen.

Thialf-directeur Marc Winters moest van verzekeraars de zonnepanelen op het dak van het ijsstadion voor 1 februari 2021 verwijderen om ze verzekerd te houden. Hij heeft de verzekeraars zover gekregen de deadline te verschuiven naar 1 juni 2021. Tot die tijd blijven de zonnepanelen wel liggen, maar werken ze niet. Winters moet de misgelopen energie nu extern inkopen. De schade loopt in de tonnen. Lees hier verder.

Man uit Drachten betrokken bij grootschalige vuurwapenhandel

Een man uit Drachten is, samen met 16 andere Nederlandse mannen, aangehouden in een groot onderzoek naar wapenhandel.

De andere verdachten komen uit Amersfoort, Almere, Lelystad, Oss, Tilburg, Arnhem, Nijmegen, Soest en Nieuwegein. In totaal werden er in het onderzoek vijftien doorzoekingen gedaan, met een gevonden geldbedrag aan contanten van 40.000 euro, 29 vuurwapens en twee automatische vuurwapens, verdovende middelen en tien smartphones als resultaat. Lees hier verder.

Levend zeepaardje gevonden op het strand van Ameland

Bij paal 18 op het strand van Ameland is zondag een levend zeepaardje gevonden. Amelander Klaas Kolk vond het diertje en hij schakelde meteen het ReddingsTeam Zeedieren (RTZ) in, dat daarop met de dierenambulance kwam om het diertje te helpen.

Het levende zeepaardje kon niet teruggezet worden in de Noordzee en daarom werd contact opgenomen met Natuurcentrum Ameland. In het Natuurcentrum aan de Strandweg in Nes is het diertje in het bassin met andere zeepaardjes geplaatst.

Het zeepaardje wordt goed in de gaten gehouden en het lijkt op dit moment goed te gaan. Het is nu afwachten of het beestje het avontuur ook de komende tijd weet te overleven. Vooralsnog zit het rustig verscholen tussen het zeewier.

Verder in het nieuws:

* Om de CO2-uitstoot te compenseren stelt Wagenborg Passagiersdiensten 30.000 euro per jaar beschikbaar aan de gemeenten Schiermonnikoog en Ameland.

* Maar liefst zeven wedstrijden van SC Cambuur zijn verplaatst naar een andere dag of tijd. Dat blijkt uit wijzigingen in het speelschema van de eerste divisie.

* Senator Gerben Gerbrandy (OSF) beleefde dinsdag zijn laatste vergaderdag in de Eerste Kamer. Senator Gerben Gerbrandy (OSF) beleefde dinsdag zijn laatste vergaderdag in de Eerste Kamer .

Tip van de redactie:

* Daniël Coenen verhuisde met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. In een wekelijkse column vertelt hij over wat hij meemaakt. Vandaag over een vraag die vorige week in de Leeuwarder Courant werd gesteld: hoe zien anderen Friesland? 'Friesland zou een oubollig imago hebben. En ik dacht: hoe zag ik Friesland?' Lees deel 19: Hoe zag ik Friesland?

* Een nieuw jaar betekent nieuwe manieren van eten en drinken. Welk eetmoment speelt de hoofdrol? Wat scheppen we dit jaar voor onbekende en vertrouwde smaken en ingrediënten op ons bord? En wat gaat er in het glas? Volgens een onderzoek van internationale supermarktketen Whole Foods Market zijn dit de 10 belangrijkste foodtrends voor 2021 .

Nieuws

menu