Nieuws uit Friesland van 12 februari | Toename besmettingen, Schöne gepresenteerd en schaatsdrukte

Meerdere gemeenten sluiten wegen af vanwege drukte op ijs ANP

Na twee dalingen op rij deze week weer een toename in het tal coronabesmettingen in Friesland, Lasse Schöne gepresenteerd bij SC Heerenveen en schaatsdrukte. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is afgelopen week in Friesland na twee dalingen op rij weer toegenomen tot 1205. Het is een minieme stijging met een kleine 2 procent.

De stijging is opvallend omdat de vijf testlocaties van de GGD zondag dicht waren. GGD Fryslân meldt dat er desondanks vorige week meer tests zijn uitgevoerd is dan de voorgaande week, ruim 8000 in totaal.

GGD Fryslân heeft geen duidelijke verklaring voor de toename aan besmettingen. Uitgebreide onderzoeken in zorginstellingen met uitbraken liggen daar mogelijk aan ten grondslag. Afgelopen week zijn onder meer honderden medewerkers van ziekenhuis MCL in Leeuwarden getest.

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Irene Schouten wereldkampioen op ploegenachtervolging

Ireen Wüst uit Heerenveen, Antoinette de Jong uit Rottum en Irene Schouten zijn vrijdag wereldkampioen geworden op de ploegenachtervolging bij de WK afstanden in Thialf. In de laatste rit versloegen de Nederlandse vrouwen in een rechtstreeks duel Canada met een tijd van 2.55,79. Canada klokte de tweede tijd en was maar twee tienden langzamer, Rusland werd derde.

Zowel bij de mannen als vrouwen van oranje moest het roer omdat ze door de Noren en Canadezen de voorbije twee World Cups werden afgetroefd met een nieuwe tactiek: minder wisselen, meer duwen.

Ook de mannen omarmden de nieuwe tactiek en ook bij Patrick Roest, Marcel Bosker en Beau Snellink – Sven Kramer trok zich vrijdag terug - betaalde zich dat uit in goud. Zonder Kramer was Roest de motor. Hij sleurde de tweede helft van de race aan kop en liet Canada en Rusland in het stof bijten. Noorwegen, de revelatie van de laatste World Cup, werd teleurstellend vierde.

Rutte tegen schaatsers: 'Voorkom nou dat de ziekenhuizen het nóg drukker krijgen door allemaal botbreuken'

Geniet, maar doe voorzichtig. Dat was de oproep van premier Mark Rutte vrijdagmiddag aan alle schaatsers die vandaag en komend weekeinde het natuurijs opgaan.

,,Doe het wel verantwoord’’, zei de premier. ,,Voorkom dat de ziekenhuizen het nóg drukker krijgen door allemaal botbreuken.’’

Vrijdag halverwege de middag moesten schaatsers van de Haagse Hofvijver worden gered omdat het ijs aan de zijkanten te dun was geworden. Ook elders in het land is het druk op het ijs.

,,Al die ellendige coronamaatregelen gelden gewoon’’, zei Rutte. Al zei hij te snappen dat de schaatsers nu massaal naar buiten trekken. ,,We leven in een zeventiende-eeuws ijspretje. Dit is het ultieme oud-Hollandse wintergevoel.’

Lasse Schöne gepresenteerd bij SC Heerenveen: 'Ik ben terug bij een fantastische club'

Lasse Schöne is het komende halfjaar speler van SC Heerenveen. „Ik ben blij om weer terug te zijn”, zei de 34-jarige Deense middenvelder bij zijn presentatie.

 

Sytse Kroes: ijs vegen om de groei te stimuleren, niet omdat het betrouwbaar is

Vrijwilligers van de Friese ijswegencentrales vegen vrijdag her en der in de provincie het natuurijs. Dat is, benadrukt ijsmeester Sytse Kroes van de Friesche IJsbond, geen teken dat op bevroren meren en vaarten veilig kan worden geschaatst.

,,Want feilich is it net”, zegt de Akkrumer. ,,Ik ha krekt by ús yn de buert eefkes oan it mjitten west. Der is fannacht mar in sintimeter by kaam. It feien is bedoeld om de iisgroei te stimulearjen. Wat dat oanbelanget dogge wy echt ús uterste bêst.”

Dat het op sommige plekken heel druk is en wordt, is zeker, denkt Kroes. ,,Wy wisten dat dat gebeure soe. Dêr kinne wy neat oan dwaan. Dat is in kwesty fan iepenbiere oarder en feiligens.”

Een fata morgana: niet in de woestijn, maar 'gewoon' boven het Wad

De fata morgana kennen de meeste mensen alleen uit woestijnverhalen: een uitgedroogde reiziger ziet plots een ingebeelde waterplas. Maar in Nederland, en in het bijzonder in het Waddengebied, zijn ze er ook.

Joke Plantenga wist donderdagochtend vroeg een fata morgana op camera te vangen bij Zwarte Haan. Boven het water ‘zweefde’ plots een grote gedaante, het lijkt om een booreiland (op de kop) te gaan. „In spektakulêr byld”, noemt weerman Kalas Ybema het.

Hoe kan dat? De luchtspiegeling ontstaat bij grote temperatuurverschillen tussen aard- of zeeoppervlak en lucht. In de woestijn betekent dat bijvoorbeeld de lucht boven de hete zandkorrels tegen de koudere lucht daarboven en in het Waddengebied nu de relatief ‘warme’ Waddenzee tegen de koude winterlucht. „Kenlik is it temperatuerferskil sa grut, datst dat fenomeen no ek hast”, zegt Ybema. Lees hier verder.

Brandweer krijgt nieuwe navigatie én moet bezuinigen

De brandweer krijgt groen licht voor de aanschaf van nieuwe navigatie. Los hiervan komt er een bezuiniging aan van 350.000 euro per jaar. Voor een kleine tweehonderd wagens heeft de brandweer betere navigatieapparatuur nodig . Een nieuw systeem kost jaarlijks 40.500 euro en bij aanvang eenmalig 20.500 euro. Brandweerlieden maken nu nog gebruik van de gratis app Waze. Een flink gevaar in deze app zijn de storende reclames en het ontbreken van specifieke routes en omstandigheden voor brandweervoertuigen, zoals omleidingen en beperkte doorrijhoogtes. Hierdoor dreigt tijdverlies.

De Friese burgemeesters stemden donderdag tijdens een commissievergadering van Veiligheidsregio Fryslân in met de extra kosten voor de navigatie. Gemeenten draaien hier voor op, zo werd duidelijk na vragen van Klaas Agricola (Dantumadiel), Leo Pieter Stoel (Ameland) en Jeroen Gebben (Tytsjerksteradiel) en een toelichting van hun collega Sybrand Buma (Leeuwarden). ,,We gaan dit doen’’, concludeerde Buma.

En verder in het nieuws:

* De weg langs de Bonkefeart en de hele wijk Blitsaerd in Leeuwarden zijn vrijdag afgesloten voor auto’s vanwege de schaatsdrukte . Ook op andere plekken is het druk.

* Voormalige café Black Horse aan de Dyksterbuorren in Menaam is bouwvallig en takelt in rap tempo verder af. Waadhoeke hoopt de eigenaar aan te sporen de verwaarloosde boel aan te pakken .

* De tweejaarlijkse Visserijdagen in Stavoren kunnen ook dit jaar niet doorgaan . Vorig jaar werd het feest opgeschoven vanwege corona.

* Aan de Badweg bij It Nannewiid bij Oudehaske geldt een tijdelijk parkeerverbod . Auto’s parkeerden massaal op de weg de afgelopen dagen, dit zou het voor eventuele hulpdiensten moeilijker maken om de locatie te kunnen bereiken.

* Hoe laat gaat mijn bus? Rijdt mijn bus überhaupt wel? Met dit soort vragen kon je vrijdagochtend even niet bij Arriva terecht. De vervoerder kampte met een fikse storing in het logistieke systeem .

Tip van de redactie:

* Als er een pak sneeuw ligt, zie je pas goed hoeveel dierenverkeer er buiten is. In elke tuin zijn sporen van katten, muizen en vogeltjes te vinden.

* Dette Glashouwer, actrice en theatermaakster, treedt op in huiskamers, volgens de coronaregels van slechts-1-persoon-op-bezoek. Een indringende en tegelijk opbeurende monoloog .

* Van de zes kandidaten in het SBS6-programma IJsmeesters komen er twee uit Friesland. Wie maakt de mooiste ijssculptuur en wint ?

* Bekijk hier de foto's die lezers instuurden van winterse ijs- en sneeuwpret

Nieuws

menu