Nieuws uit Friesland van 12 en 13 juni | Vlielander ANWB-paddenstoelen leveren 32.038 euro op en meeste fans volgen voetbal vanavond vanaf de bank

De Celsiusstraat in Oudeschoot is klaar voor het EK. Rechts Radenka Schaap, achter het spandoek staat haar man Henk, terwijl Daan op zijn knieën ervoor zit. Op de schouders van Tony Stoker zit Levi. Verder op de foto buurkinderen Femke en Iwan (links) en hun ouders Freddie en Klaske Jeeninga. Rechtsvoor staat Layla. FOTO RENS HOOYENGA

Met de wedstrijd tegen Oekraïne begint voor het Nederlands elftal vanavond om 21 uur het EK voetbal. Dat geldt ook voor de vele Oranjefans. Vanwege de coronamaatregelen kijken zij veelal vanuit huis. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 48 uur.

Bijna negen op de tien Nederlandse voetbalfans kijken thuis naar de EK-wedstrijden van het Nederlands elftal. Dat geldt ook voor Henk en Radenka Schaap uit Oudeschoot. Maar het liefst hadden ze in de kroeg gezeten.

De ruimte in de tuin van het uitbundig in oranje gestoken huis van Henk (53) en Radenka Schaap (48) wordt goed benut. Ze schuiven de televisie straks van binnen naar buiten en ploffen ze neer op hun loungebank. De barbecuegrill staat vast klaar. ,,Der moatte al wat lekkere hapkes by.” Ze pakken er zondag ook een toeter bij.

Henk Schaap weet nog dat een buurman bij een vorig toernooi zijn hele huis met oranje vlaggetjes had aangekleed. Dat was toen hij nog in Haskerdijken woonde. Nadat Oranje was uitgeschakeld, was de buurman zo boos, dat hij een schaar pakte ,,en alles dwerstroch midden” knipte. ,,En syn bier smiet er fuort.” Mocht Oranje zondag verliezen van Oekraïne, dan zal Henk Schaap de versierselen echt wel laten hangen. ,,Kinst wol lilk wurde, mar dat helpt dy niks.” Lees hier verder.

Optimisme over weidevogels na ongewoon broedseizoen

Het nattere en killere voorjaar lijkt voor weidevogels niet zo slecht uit te pakken . Kenners zijn optimistisch over het nestsucces. En dan zijn alle eieren nog niet eens uitgebroed.

In de betere vogelgebieden hangt de lucht vol met alarmerende grutto’s, tureluurs en kieviten. Je telt er zo tientallen tot wel honderd paren met jongen. RUG-onderzoeker Egbert van der Velde ziet het in Skriezekrite Idzegea. Boswachters Simon de Winter (Natuurmonumenten), Ulco Hoekstra (It Fryske Gea) en Bennie Henstra (Staatsbosbeheer) merken hetzelfde op in de gebieden die zij beheren.

ANWB-paddenstoelen Vlieland brengen ruim 30.000 euro op

Al meteen vanaf de start op 1 juni volgden de biedingen elkaar snel op, en in de laatste uren zondagochtend werd de prijs nog wat meer opgedreven. De verkoop van de achttien ANWB-paddenstoelen die voorheen de weg wezen op Vlieland, heeft in totaal 32.038 euro opgebracht.

Het hoogste bedrag, 2660 euro, werd geboden op paddenstoel nummer 16. Dat exemplaar stond op de Veerdam, pal voor Rederij Doeksen. Lees hier verder.

Tandemduo Bangma-Bos raakt in sprint wereldtitel kwijt

Paralympisch wielrenner Tristan Bangma uit Donkerbroek en zijn tandempartner Patrick Bos zijn op het WK in Portugal onttroond als wereldkampioen in de wegwedstrijd.

Na een koers over 117,6 kilometer (op het auto- en motorcircuit van Estoril) werden Bangma en Bos in de eindsprint verslagen door de Spanjaarden Christian Venge Balboa en Noel Martin Infante.

Dubbele opbrengst Elfstedentocht Bolswarder school

De Elfstedentocht, die twintig juffen en meesters van de Sint Maartenschool in Bolsward tussen vrijdag en zaterdag hardlopend aflegden, heeft meer dan 10.000 euro opgebracht. Het streven was 5000 euro. Dat werd al bijgesteld nadat de schoolkinderen een sponsorloop deden. Het geld gaat naar het Ronald McDonald Kinderfonds.

Het onderwijzend personeel vertrok vrijdagmiddag om twee uur om in estafette de elf steden langs te gaan met als doel zaterdag om twee uur weer op school te arriveren. Dat slaagde makkelijk. Er moest soms zelfs ingehouden worden met hardlopen omdat het te snel ging. ,,Het was een fantastisch weekend’’, zegt juf Wally Hoekstra. ,,Nu afkicken van alle appjes en even rust nemen.’’

Vertrouwen bij Cambuur: versterkingen in aantocht

Een stage van een of meerdere spitsen deze zomer bij Cambuur? Het ligt niet langer voor de hand. Want wie zijn oor te luister legt bij de Leeuwarders, hoort vertrouwen. Namelijk dat er zelfs al op 30 juni bij de start van de voorbereiding niet één maar twee nieuwe spitsen zijn vastgelegd. Ook in de defensie dient een mogelijke nieuweling zich aan.

Met een spelersbudget van iets boven de 3 miljoen euro en de huidige selectie die daarvan al zo rond de 2,5 miljoen opslokt, is er zo rond de 5 á 7 ton beschikbaar voor Cambuur in de jacht op versterkingen. Lees hier een update en overzicht: de stand van zaken.

En verder in het nieuws:

* Een bestelwagen is zaterdagmiddag bijna van veerboot De Vlieland gegleden . Het ongeluk gebeurde net nadat het schip vanaf het Waddeneiland vertrok.

* In het AZC aan het Noorderend in Drachten heeft zaterdag een brand gewoed in een woning. Voor zover bekend zijn er geen gewonden. Eén persoon is ter plekke kort behandeld door het ambulancepersoneel, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.

* Bij een brand aan de Friese Straatweg in Burum is vrijdagavond een jongen aangehouden. Hij wordt verdacht van brandstichting .

Tips van de redactie:

* Televisiemaker Cornald Maas is weer neergestreken op Terschelling, om de hele week Opium TV te maken over Oerol. Een heel contrast met het Eurovisie Songfestival. Of toch niet? Maas vergelijkt de twee Songfestivalbubbel en de Oerolbubbel , ,,De Songfestivalbubbel klapt altijd als een fantastische zeepbel uit elkaar, en dan is het ook niks meer. Bij Oerol is dat niet zo, dat zindert nog na. Omdat je echt aangeraakt wordt, omdat voorstellingen alsnog naar het vasteland komen, omdat je in contact bent met jonge makers die hun grenzen verleggen..

* Ze kwam ter wereld als boerendochter in Raard. Nu woont en werkt de 26-jarige Roos Ykema in Berlijn. Als oprichter en directeur van stichting MiGreat houdt ze zich dagelijks bezig met vluchtelingenproblematiek. Strijdbaar en bevlogen. ,,Europa wordt steeds gewelddadiger jegens vluchtelingen. Ik moet daar iets mee doen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht