Nieuws uit Friesland van 12 december | Kottervissers gebruiken speciale netten rond Terschelling & burgemeester reageert op dollemansrit in Damwâld

Het nieuws van maandag 12 december.

Kottervissers die bij de Waddeneilanden vissen, gebruiken tijdens hun werk speciale netten in de zoektocht naar de 12-jarige Riemer die vermist raakte bij een aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot in oktober, in de buurt van Terschelling. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Alles wat groter is dan een garnaal blijft in de zogenoemde „viskuil” van het speciale zeefnet zitten, meldt vrijwilligersorganisatie SAR Nederland. Normaal gaat alles groter dan 8 centimeter via de viskuil naar buiten.

Vissen met deze speciale zeefnetten kost garnalenvissers extra moeite en tijd, omdat ze de niet te gebruiken bijvangst weer terug de zee in moeten gooien. Ook het prepareren van de netten was een „flinke klus”, aldus een woordvoerder van SAR Nederland.

Burgemeester over desastreuze dollemansrit in Damwâld: ‘It is gewoan hiel tryst’

„It is gewoan hiel tryst wat der bard is.” Dat zegt burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel over de desastreuze dollemansrit van afgelopen zondag.

Een 15-jarige joyrider ramde rond 05.20 uur met hoge snelheid een 22-jarige automobilist uit Kollum.

Blijft Andries Noppert bij SC Heerenveen?

Andries Noppert speelde een glorieuze eerste seizoenshelft bij SC Heerenveen, resulterend in een basisplaats bij Oranje op het WK. Begint de doelman nu al aan zijn afscheidstournee bij de club?

Het kan verkeren. Andries Noppert belde in een recent verleden met de technisch directeuren van FC Dordrecht, of Patro Eisden in België, vurig hopend op een contract of een kans in het betaalde voetbal. Nu wordt de 28-jarige Jouster gelinkt aan clubs als Real Betis en Ajax, als gevolg van de voorbije krankzinnige weken waarin hij de eerste doelman van het Nederlands elftal werd.

VVD Leeuwarden: het Weda-pand wordt nu illegaal bewoond

Het voormalige pakhuis Weda in Leeuwarden wordt nu illegaal bewoond. Dat stelt de VVD in Leeuwarden die vragen heeft gesteld aan het college van B en W.

De Raad van State oordeelde vorige week dat de gemeente Leeuwarden geen omgevingsvergunning had mogen verstrekken voor de verbouw van het pakhuis tot appartementencomplex. Reden: het ecologisch onderzoek was niet zorgvuldig genoeg uitgevoerd, aldus de Raad van State. Door de uitspraak is het pand nu feitelijk illegaal bewoond, aldus de VVD.

Politie maakt fout: drankrijder uit Houtigehage vrijgesproken van weigeren bloedonderzoek

Een 66-jarige inwoner van Houtigehage die begin juli beschonken achter het stuur had gezeten en maandag moest voorkomen wegens het weigeren van een bloedproef, kwam met de schrik vrij. Door een fout van de politie kreeg de man vrijspraak.

De Houtigehaagster gaf tegenover de politierechter ruiterlijk toe dat hij op 5 juli met drank op had gereden. Hij was op een feestje bij de buurman geweest, hij had bier gedronken en was toch in de auto gestapt. Het was hem allemaal een beetje ontkomen, beweerde de verdachte.

Benzine (lokaal onder 1,60 euro) wordt steeds goedkoper. De korting houden automobilisten tot 1 juli 2023

Bij alle stijgende prijzen is er tenminste één meevaller: benzine wordt steeds goedkoper. Bij een aantal onbemande pompen is de prijs al onder €1,60 gezakt door de kelderende olieprijzen. Vanwege de kabinetsplannen met de accijns duurt dit echter nog hooguit een half jaar.

De internationale olieprijzen zijn de afgelopen week met ruim 10% gekelderd. Een vat Brent-Noorzeeolie kostte maandag $76, ruim een derde minder dan in juli.

En verder in het nieuws:

* Een eigen fiets : niet voor alle kinderen is dat vanzelfsprekend. Daarom starten de ANWB en Friese organisaties een fietsinzamelactie voor kinderen die het thuis niet breed hebben.

* Vanwege onder andere een straatroof in vereniging, in de nacht van 25 oktober op 26 oktober 2020, is een 20-jarige man uit Luxwoude vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van 160 uur.

* Scheidsrechter Makkelie en Friese assistenten Jan de Vries en Hessel Steegstra maken nog kans op vervolg op WK.

Tip van de redactie:

* Zoveel bespaar je door deze koude week niet thuis te werken, maar lekker naar je warme werkplek te gaan.

* Wat gebeurde er dit weekeinde bij de Friese amateurvoetbalclubs ? De laatste competitieronde voor de winterstop stond bij veel teams in het teken van het verlies van Oranje, vrijdagavond tegen Argentinië, blijkt uit de vogelvlucht langs die velden.

Nieuws

menu