Nieuws uit Friesland van 11 mei | Welke boodschappen zijn duurder geworden & meerderheid gemeenteraad Leeuwarden wil stop gezinnen met kinderen in noodopvang

Supermarktketen Ahold Delhaize zet meer om door hogere prijzen. FOTO ANP

Een overzicht van boodschappen die duurder zijn geworden en een meerderheid in de gemeenteraad van Leeuwarden wil dat het COA stopt met het onderbrengen van gezinnen met kinderen in de noodopvang. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

We zijn veel meer geld kwijt in de supermarkt. Kijk hier welke boodschappen allemaal duurder zijn geworden (en hoeveel)

De inflatie blijft hoog. De energieprijzen gingen in april iets naar beneden, maar voeding is een stuk duurder. Bekijk in deze grafiek voor welk eten en drinken je meer moet betalen in de winkel.

Met name verse producten zijn duurder geworden in de afgelopen maand. Een aantal bewerkte producten werd daarentegen goedkoper. Alles bij elkaar betalen we deze maand 2 procent meer voor al ons eten en drinken (ten opzichte van vorige maand). Als je kijkt naar het verschil met vorig jaar, dan werd nagenoeg alles duurder (in totaal 8,4 procent).Renze Lolkema - Jeroen Otter sabattical

Folkert Popma uit Leeuwarden overleden: hij was de makelaar die commissarissen van de koningin en burgemeesters aan een huis hielp

De bekende Leeuwarder oud-makelaar Folkert Popma is maandag op 91-jarige leeftijd overleden . Popma stond in Friesland bekend als makelaar met een enorm netwerk van invloedrijke mensen. Hij hielp vele burgemeesters en commissarissen van de koningin aan een woning.

Popma was actief in de voetbalwereld (bij LAC Frisia 1883), kaatsen en zeilen. Samen met Hans Wiegel was hij oprichter van het old-boysnetwerk Heeren Zeventien, waarin gewichtige Friezen vertegenwoordigd waren. Popma was ridder in de orde van Oranje Nassau.

Niet SC Cambuur, maar SC Heerenveen wordt de nieuwe club van Andries Noppert

Andries Noppert keept volgend seizoen voor SC Heerenveen . De club had onder meer concurrentie van SC Cambuur om de handtekening van de 28-jarige doelman uit Joure.

Noppert had na een goed halfjaar bij Go Ahead Eagles niet te klagen over belangstelling. Hij voerde onder meer een gesprek met Cambuur en werd vorige week door die club ook medisch gekeurd. Go Ahead Eagles wilde graag zijn aflopende contract verlengen en verder was ook FC Utrecht geïnteresseerd in de boomlange doelman.

Gemeenteraad ziet toekomst in vliegveld Drachten mét ‘hangarwoningen’, ruim twee ton voor vervolgonderzoek

De ondernemers die het vliegveld bij Drachten in de lucht willen houden, krijgen de zegen van de Smallingerlandse raad. Wel moeten ze meteen een duit in het zakje doen.

De vliegers die de oude Philips-airstrip als thuisbasis hebben, kunnen voor het eerst in jaren enigszins gerust zijn. Mits het lukt om het terrein op zo’n manier te exploiteren dat de gemeente er geen geld meer op hoeft toe te leggen, blijft het vliegveld wat de gemeenteraad betreft nog minstens dertig jaar in gebruik.

Meerderheid gemeenteraad in Leeuwarden wil dat COA stopt met onderbrengen van gezinnen met kinderen in noodopvang WTC. ‘Het kan zo niet langer’

Het COA moet stoppen met het onderbrengen van gezinnen met kinderen in de noodopvang in Leeuwarden. De oproep van PvdA en ChristenUnie kan rekenen op brede steun in de raad.

In de noodopvang in het WTC is plek voor zo’n zeshonderd vluchtelingen die daar worden opgevangen omdat er geen plek is in de AZC’s. Onder hen zo’n 130 minderjarigen (stand april 2022). Op de noodopvang in het WTC is al langer kritiek.

Corona eist zijn tol: zuivelverpakker PBS Food uit Oosterwolde loopt vast in schuld van ruim 1 miljoen

PBS Food begon ruim vijftig jaar geleden als Buisman’s Veem in Oosterwolde. Na een tussenstop in Nijehaske heeft het bedrijf uiteindelijk zijn roemloze einde gevonden in Harlingen.

Niet lang nadat de faillissementsrechter in Leeuwarden dinsdag zijn oordeel over PBS Food had uitgesproken reisde curator Sjaerd Elzinga naar de havenstad af. Daar trof hij in de bedrijfshallen van Stuwadoorsbedrijf Jongema de restanten van PBS Food aan: een immense machine voor het verpakken van melkpoeder.

Froukje Bouma, de Friese manager van S10, stond op de banken tijdens halve finale Songfestival. ‘Stien was ge-wel-dig!’

S10 glorieerde bij de halve finale. Haar manager Froukje Bouma, Friezin uit Appingedam, stond in de green room op de banken, Nederlandse vlag in de hand.

,,Het is echt een achtbaan aan emoties! Echt onbeschrijfelijk om dit mee te maken.” Froukje Bouma, manager van S10, weet ook niet wat haar overkomt. Dat haar pupil het tot Nederlandse afvaardiging naar het Eurovisie Songfestival zou schoppen, dat was al een heel ding, Maar ze deed het ook nog eens heel goed in de halve finale, dinsdagavond. En dat bracht ook Bouma op de banken. Op naar de finale. .

En verder in het nieuws:

* Een 43-jarige oud-inwoner van Ureterp had begin vorig jaar een wietplantage in huis. Woensdag werd hij door de politierechter veroordeeld tot een werkstraf. De ontdekking van de kwekerij vormde in zekere zin een keerpunt in het leven van de verdachte, hij weet nu wat hem mankeert.

* Oprichter Piet Glasbeek heeft de laatste aandelen van Machandel Organic Foods in Haulerwijk verkocht aan de Britse branchegenoot Windmill Organics.

* Rijkswaterstaat voert woensdagmiddag een spoedoperatie uit op de A32 tussen Akkrum en Heerenveen. Rijkswaterstaat verwacht dat er tot 19.00 uur werkzaamheden zullen plaatsvinden.

* Journalisten kunnen in deze tijd van nepnieuws en een afnemend vertrouwen in de media een voorbeeld nemen aan Titus Brandsma. Ook na zijn dood moedigt hij mensen nog steeds aan om de waarheid na te streven door middel van onderzoek.

Tip van de redactie:

* ‘SC Heerenveen van vrees voor play-offs om degradatie tot hoop op play-offs om Europees voetbal’ | beluister hier de nieuwste aflevering van Omroep Abe

* Oproep: LC zoekt Friese Feyenoord-fans die de Conference League-finale op bijzondere wijze gaan volgen

* Deze week beginnen de centrale examens op de middelbare scholen. Zelfs nu corona ver weg lijkt, vinden ze plaats in aangepaste versie. Vijf vragen over de examenperiode.

* In de techniek is een schreeuwend tekort aan personeel. En toch zijn veel installateurs aan het duimendraaien. Oorzaak? Een tekort aan omvormers.

* En volg vanavond vanaf 20.00 uur op lc.nl of in de LC Nieuws app via onze liveblogs de wedstrijden van SC Cambuur en SC Heerenveen

<div class='panel panel-primary'> <div class='panel-heading'> <h3 class='panel-title'>Meld je aan voor een dagelijkse nieuwsupdate</h3></div><div class='panel-body'><p><strong>Wil je niets van het regionale nieuws missen en iedere dag door ons (digitaal) worden bijgepraat?<a href="https://mijn.lc.nl/mijn-nieuwsbrieven" target="_blank" rel="noopener"> Schrijf je dan in voor een van onze acht gratis nieuwsbrieven.</a> Er is voor ieder wat wils. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven.</strong></p></div></div>

Nieuws

menu