Nieuws uit Friesland van 11 maart | Netbeheerder Liander ontdekte vorig jaar 53 hennepkwekerijen en luister naar onze verkiezingspodcast

Foto ter illustratie. FOTO ARCHIEF LC/MARCEL VAN KAMMEN

Netbeheerder Liander heeft in 2020 samen met de politie 53 hennepkwekerijen ontdekt waar sprake was van energiediefstal. In het hele verzorgingsgebied van Liander werden 587 kwekerijen opgespoord. En er is een extra podcast van de LC waarin politiek journalisten Saskia van Westhreenen en Ton van der Laan samen met hoofdredacteur Sander Warmerdam de verkiezingscampagne van 2021 tot nu toe beschouwen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het aantal opgespoorde hennepkwekerijen in het verzorgingsgebied van Liander is iets lager dan het jaar daarvoor. Door de situatie rond het coronavirus konden gemeenten en politie samen met Liander minder onderzoek doen en opsporingsacties organiseren. In Friesland werd één hennepkwekerij meer opgerold in vergelijking met 2019.

De 587 kwekerijen tapten in totaal 34,9 miljoen kilowattuur illegaal stroom af. Dit is volgens de netbeheerder bijna evenveel als jaarlijks door 10.000 huishoudens wordt verbruikt. Ter illustratie: gemeente Harlingen en Terschelling tellen gezamenlijk even veel huishoudens. Lees hier verder en bekijk de top 10 Friese gemeenten met meest opgespoorde hennepkwekerijen.

Verkiezingspodcast LC

Met nog zes dagen tot de grote verkiezingsdag verloopt de campagne van het CDA moeizaam, ziet Thierry Baudet zijn schare fans weer groeien en is er - ondanks de coronacrisis en de Toeslagenaffaire - respect voor Mark Rutte.

Deze onderwerpen worden besproken in een extra podcast van de Leeuwarder Courant. Politiek journalisten Saskia van Westhreenen en Ton van der Laan beschouwen met hoofdredacteur Sander Warmerdam de verkiezingscampagne van 2021 tot nu toe. Hoe moet het verder met het CDA? Spreekt CDA-leider Wopke Hoekstra wel de taal van de Friese CDA-stemmer? En wat kunnen we verwachten van de Friese kopstukken van de partij die bij de vorige verkiezingen in Friesland de grootste werd?

Andere gespreksthema’s in deze verkiezingsspecial: hoe stemt Friesland? Welke verkiezingsthema’s springen eruit en hoe belangrijk zijn Friese Kamerleden? En natuurlijk valt het woord Lelylijn!

SC Heerenveen richt overleggroep op en zoekt naarstig naar opvolger Gerry Hamstra

Na het vertrek van Gerry Hamstra is SC Heerenveen begonnen met het optuigen van een overleggroep , die de taken van de vertrokken technisch manager tijdelijk moet overnemen.

Het vertrek van Hamstra zadelt Heerenveen op korte termijn met een groot probleem op. De club moet onder meer spelers met aflopende contracten duidelijkheid over hun toekomst geven. Verder worden in deze periode normaal veel gesprekken gevoerd met spelers, zaakwaarnemers en clubs over de invulling van de selectie van volgend seizoen.

Binnenvaartschip in de problemen bij Makkum

Door het stormachtige weer is een binnenvaartschip in de problemen gekomen bij Makkum. Het schip is vastgezet op de bodem om zinken te voorkomen. Het schip Rehoboth , varend onder de Nederlandse vlag, heeft een lading zout mee. Deze lading is niet in het IJsselmeer terecht gekomen. De reddingsboot van het KNRM-station in Hindeloopen is uitgevaren naar Makkum om vier opvarenden en een hond van het schip te halen. Zij zijn naar de sluis bij Kornwerderzand gebracht en worden daar opgevangen. ,,Ze hebben geen letsel, maar er was wel sprake van een beetje paniek.’’

Voorzitter over afgelasten reguliere Fietselfstedentocht:

Voor het tweede jaar op rij geen reguliere Fietselfstedentocht, dat gebeurde - oorlogsjaren uitgezonderd - nog nooit, maar het kan niet anders, vertelt Fietselfstedenvoorzitter Stephan Rekker. „We hebben het besluit zo lang mogelijk uitgesteld, maar ik denk dat we een goed alternatief bieden .”

In plaats van een massale toertocht op Pinkstermaandag kunnen deelnemers de tocht verspreid over twaalf weken en dertien startplaatsen rijden. Vanaf eind mei kan de Fietselfsteden-app gedownload worden. Met een vooraf toegewezen code voor de tocht van vorig jaar, kunnen deelnemers tot en met zondag 1 augustus de tocht volbrengen.

Alleen deelnemers die een kaart voor de tocht van vorig jaar hadden, kunnen dus meedoen. Dat zijn er 15.000, maar Rekker verwacht niet dat zij allemaal gaan rijden. „Ik reken op plusminus 7000 mensen, de echte fanatiekelingen.” De kaart blijft daarna niet langer geldig, maar de bijbehorende code kan natuurlijk wel verkocht of weggegeven worden.

Onderzoek moet meer duidelijkheid bieden over toekomst van De Blauwe Golf

Een uitgebreid onderzoek moet duidelijkheid geven over de toekomst van de zwembaden in Leeuwarden. De gemeente en BV Sport hebben daartoe opdracht gegeven .

Een accommodatie-onderzoek van het Mulier Instituut over sporthallen en -velden en zwembaden in Leeuwarden leverde een duidelijk advies op: De Blauwe Golf op termijn dicht en in de wijk Middelsee, aan de zuidkant, moet een nieuw zwembad verrijzen. Dit had onder meer te maken met de geografische spreiding van de zwembaden in de gemeente.

,,De gemeente groeit aan de zuidkant van de stad en het is logisch dat je daar dan een leemte ziet qua zwembadwater’’, weet Johan van der Kooi, directeur van beheerder BV Sport. Hij neemt het advies zeer serieus en samen met de gemeente heeft een onderzoeksbureau de opdracht gekregen in te zoomen op de zwembaden. Dat onderzoek moet voor de zomer zijn afgerond.

,,Het is goed om er dieper op in te gaan, want een nieuw zwembad biedt ook kansen voor verduurzaming. In een nieuw bad kun je daar al in de basis mee beginnen. In een gebouw dat bijna dertig jaar oud is, heb je op een gegeven moment gedaan wat je kunt.’’

Heerenveen in landelijke autokras top 5

Heerenveen staat in de landelijke top 5 wat betreft autovernielingen. Het Friesche Haagje was vorig jaar ‘goed’ voor 200 opzettelijke beschadigingen, aldus Independer Autoverzekering. Alleen Den Helder, Rotterdam, Zandvoort en Arnhem scoren slechter, meldt de assuradeur op basis van politiecijfers .

De oorzaak van deze hoge klassering zijn de autokrassers die Heerenveen al maanden teisteren. Die sloegen aanvankelijk toe in de wijk Heerenveen-Noord, maar verlegden hun werkgebied naar de buurten Heerenveen-Midden en De Greiden.

Totaal werden er in 2020 in Friesland vernielingen gepleegd aan 11.125 wagens. Dit betekent 3,3 per duizend auto’s. Daarmee ligt de provincie onder het landelijk gemiddelde van 3,7. In Heerenveen betrof het aantal vernielingen per duizend auto’s echter 7,6.

En verder in het nieuws:

* Cambuur-trainer Henk de Jong ziet geen reden om zijn elftal drastisch te wijzigen voor het uitduel tegen Go Ahead Eagles. Jamie Jacobs is volledig fit, maar begint vanaf de bank. ,,Ik laat het even staan’’, zei De Jong donderdag na de training .

* Een 33-jarige uit Gorredijk was op 24 augustus vorig jaar naar de woning van een dorpsgenoot gegaan omdat die aan een kennis kapotte spullen zou hebben verkocht . Het bezoek liep volkomen uit de hand, de Gorredijker zou zijn dorpsgenoot met een mes te lijf zijn gegaan.

* De provincie Fryslân heeft een enquête uitgezet om te onderzoeken wat mensen van de Snitserdyk (N354) tussen Sneek en Leeuwarden vinden .

* Een ondergronds brokstuk heeft enkele weken geleden de zoutwinpijp onder de Waddenzee beschadigd. De productie bij zoutwinner Frisa lag een halve week stil .

Tip van de redactie:

* Van 8 tot en met 14 maart is het de Nationale week zonder vlees, een week om je te inspireren vaker vegetarisch te eten. Maar wil je graag een stapje verder zetten en vaker helemaal plantaardig eten? Dan kunnen deze apps je helpen .

* Kunnen Nederlanders binnenkort met het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen worden ingeënt, nu dat middel in de VS is goedgekeurd? Donderdag komt de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA als het goed is met een oordeel over het ’Leidse vaccin’. Vijf vragen.

Nieuws

menu