Nieuws uit Friesland van 11 augustus | Lemmer na 34 jaar weer SKS-kampioen & jachtverhuurder Centerpoint Charters in Heeg in geldnood

Het Lemster skûtsje pakte woensdag de derde plaats in de Lemster Baai. Langweer won de wedstrijd, voor Leeuwarden. Grou werd vierde. FOTO TOM COEHOORN

Lemmer is SKS-kampioen. Voor het eerst in 34 jaar laat schipper Albert Visser het watersportdorp juichen. Met een dag te zeilen is Lemmer niet meer in te halen. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Lemsterdag is de dag van Lemmer geworden. Voor eigen publiek zeilde Lemmer in de Lemster Baai naar het kampioenschap. Schipper Albert Visser moest z’n grootste concurrent en neef Douwe Visser van Grou voor blijven om kampioen te worden - en dat lukte.

Het is het eerste kampioenschap van schipper Albert Visser, die in Lemmer woont. Hij is sinds 2013 schipper op Lemmer. Daarvoor was hij schipper op Drachten. Dit kampioenschap is z’n 16e als schipper.

Geldnood jachtverhuurder Centerpoint Charters in Heeg: 150 huurders zijn aanbetaling kwijt

Terwijl het seizoen nog in volle gang is, heeft jachtverhuurder Centerpoint Charters in Heeg de stekker er uitgetrokken. Naar schatting 150 boothuurders zijn hun geld kwijt.

Het bedrijf van Evert Jansen exploiteert een huurvloot van zo’n 35 jachten uit het goedkopere segment van de markt. Daardoor is Centerpoint Charters populair bij iets minder kapitaalkrachtige toeristen. Vaak komen ze uit de armere delen van Europa.

Ons klimaat begint steeds meer op dat van Midden-Frankrijk te lijken. Wordt Leeuwarden het Lyon van het Noorden?

Aanhoudende droogte en dit weekend een heuse hittegolf. Ons klimaat lijkt langzamerhand te ‘mediterraniseren’. Uiteraard mag die conclusie niet getrokken worden op basis van één zomer of één hittegolf. Ook vroeger kwamen er droge, warme zomers voor. Ook in oude tijden waren er slappe winters of viel de regen met bakken uit de lucht. Maar op basis van jarenlange temperatuur- en neerslagmetingen zijn er wel een paar harde conclusies te trekken.

Strandje De Ulesprong Sint Nicolaasga krijgt nieuwe beheerder: ‘Het moet echt een beetje een Ibiza-vibe krijgen’

Het strandje De Ulesprong in Sint Nicolaasga krijgt na de zomer een flinke transformatie. Volgens de nieuwe beheerder, Inge Postma (43), moet het strandje weer drukbezocht worden.

Eerder dit jaar stopte de samenwerking tussen de vorige beheerders en de gemeente De Fryske Marren, die eigenaar is van het strand. Volgens website De Sint Nykster voelden de beheerders zich door de gemeente aan de kant gezet.

Thialf ziet energierekening omhoogschieten naar 2 miljoen euro. Wat betekent dit voor de schaatsers?

IJsstadion Thialf heeft voor een oud en gunstig energietarief zomerijs kunnen leggen. Maar op 1 januari is het gedaan met de pret. Dan is een nieuw contract nodig en zal de prijs als een raket omhoog gaan, zegt directeur Minne Dolstra.

Nu nog is Thialf ongeveer 800.000 euro per jaar kwijt aan elektriciteit. ,,Reken maar dat daar volgend jaar 1 miljoen tot 1,2 miljoen euro per jaar bij opkomt’’, aldus Dolstra. Een energierekening van 2 miljoen euro per jaar? Dan kan een ijscomplex toch nooit zelf terugverdienen? Inderdaad, dat is onmogelijk, zegt de directeur.

Taakstraf voor man uit Heerenveen vanwege mishandeling man op elektrische fiets

Een 24-jarige Heerenvener moet van de politierechter een taakstraf van honderd uur uitvoeren vanwege mishandeling van een plaatsgenoot (64) op een elektrische fiets op 25 september vorig jaar.

De 64-jarige man reed over de zaterdagmarkt en zou bij een broodjeskraam de moeder van de verdachte geraakt hebben met zijn fiets. ,,Wat bent u aan het doen?’’, had de geschrokken moeder uitgeroepen. ,,Het is hier geen fietspad.’’ Vervolgens kreeg ze een klap van de fietser. Toen haar zoon de man op zijn gedrag aansprak, kreeg ook hij een klap. Omstanders bevestigden later dat de fietser klappen had uitgedeeld.

Cambuur-verdediger Alex Bangura staat op de radar bij Feyenoord

Een transfer is nog ver weg, maar Feyenoord heeft bij SC Cambuur geïnformeerd naar linksback Alex Bangura . ,,Meer dan informeren is het ook niet’’, zegt technisch manager Foeke Booy.

Feyenoord raakte deze zomer linksback Tyrell Malacia kwijt aan Manchester United en haalde eerder deze week voor die positie al de Peruaan Marcos Lopez binnen. Feyenoord-trainer Arne Slot, die in het verleden bij Cambuur werkte, is ook gecharmeerd van Bangura.

En verder in het nieuws:

Tip van de redactie:

  • Welk zwemwater in Friesland is schoon genoeg om in te zwemmen? Bekijk het op deze kaart.

  • Bekijk hier het hitteblog: Leeuwarden is het nieuwe Lyon, landbouw in Friesland sombert niet om droogte.

  • De 75-jarige SKS staat bol van tradities. Veel gewoontes zijn erin geslopen en altijd gebleven. Zoals de hoofdprijs: Het ‘ Sulveren Skûtsje ’.

  • Vakantie is van een vis in een aquarium de bezoeker van dat aquarium worden | zomercolumn Joost Oomen.

Nieuws

menu