Nieuws uit Friesland van 10 maart | Boze boeren bij provinciehuis en ravage op Kabouterpad in Kimswerd

Zo’n vijftig boeren kwamen woensdagochtend al toeterend bij het provinciehuis in Leeuwarden. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Zo’n vijftig boeren kwamen woensdagochtend al toeterend bij het provinciehuis in Leeuwarden, boos over de controleplicht die het provinciebestuur wil instellen. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,At dit net weromdraaid wurdt, wurdt it echt oarloch. Ik bin grutbrocht mei de fûgelwacht. Stekjes sette en dêromhinne meane. Mar it wurdsje ferplicht, dêr moatte jo dan net mei oankomme.”

Feitze Cnossen uit Wirdum houdt al zijn hele leven rekening met weidevogels, zegt hij: nesten ontwijken zoveel dat kan. Maar dat hij het land altijd eerst zou moeten laten controleren, voordat hij erop aan de gang mag? Dat is onwerkbaar. ,,Jo dogge jo best en dan krije je ek noch in skop nei.”

Zesde Friese vaccinatielocatie in sporthal De Trije in Franeker

De zesde vaccinatielocatie van GGD Fryslân opent in de eerste helft van april in sporthal De Trije in Franeker. Hoeveel mensen er op de Franeker priklocatie terecht kunnen, hangt af van het aantal beschikbare vaccins en de vaccinatievolgorde van de Rijksoverheid.

Tot nu toe is vaccineren door de GGD mogelijk in Leeuwarden, Drachten en Sneek. Begin april krijgen Heerenveen en Dokkum ook een vaccinatielocatie. Uiteindelijk wil de GGD toe naar acht vaccinatielocaties. Later in het voorjaar komen mogelijk Koudum en Oosterwolde in beeld.

Vandalen richten ravage aan op Kabouterpad in Kimswerder Bos

Diverse houten kabouters en hun huisjes langs het Kabouterpad in het Kimswerder Bos zijn in de nacht van maandag 8 op dinsdag 9 maart vernield. Veel kabouters zijn volledig verbrijzeld , zijn verder het bos in gegooid en ook sommige houten huisjes bleven niet gespaard en werden kapotgemaakt.

Op de Facebookpagina ‘Kimswerter Bosk’ wordt gesproken van een „ravage” en een „afschuwelijk aanblik”. Er is een donatieactie opgezet, mensen kunnen een bijdrage geven aan Dorpsbelangen Kimswerd, zodat zij eventuele vernielingen in de toekomst beter kunnen voorkomen.

Gemeente: ‘geen schokkend parkeerprobleem in Lemmer’

Volgens het college van burgemeester en wethouders van De Fryske Marren is er ‘geen schokkend parkeerprobleem in Lemmer’. Het college schrijft dat in antwoorden op vragen van PvdA-raadslid Wietze de Haan. Die stelde vragen over parkeerproblemen die Lemsters zeggen te hebben die rondom het Bantegaplein wonen. Bewoner Gatze Wouda stuurde begin december namens zo’n dertig mensen een brief aan het college van burgemeester en wethouders dat er in de buurt parkeerproblemen zijn.

Door de bouw van een Albert Heijn-filiaal op het plein zijn momenteel volgens de gemeente ruim negentig parkeerplekken minder. Wouda zelf had het eerder over vierhonderd. Bewoners moeten nu volgens Wouda ergens anders parkeren en daardoor soms ver lopen naar hun eigen huis. Hij wil daarom tijdelijke parkeervergunningen voor de buurt.

Meerdere aanhoudingen in verband met drugslabs Minnertsga en Kootstertille

Een 41-jarige man uit Franeker is woensdag aangehouden voor betrokkenheid bij het drugslab in Minnertsga dat 19 februari door de politie is ontmanteld. De man wordt gehoord over zijn betrokkenheid, zo meldt de politie. Ook is woensdag zijn huis doorzocht. Het onderzoek is nog in volle gang.

Ook werden respectievelijk dinsdag en woensdag een 35-jarige man uit Kootstertille en een 36-jarige man uit Grootegast aangehouden door de politie vanwege hun vermeende betrokkenheid bij het drugslab in Kootstertille. Het drugslab werd op 26 februari aangetroffen. Toen waren er twee personen aanwezig in de loods aan de Oastkern, die zijn toen al aangehouden.

Verkiezingsposters van CDA vernield

Verkiezingsposters en -spandoeken van het CDA werden de afgelopen dagen veelvuldig gemolesteerd. De vernielingen lijken specifiek op de christendemocraten gericht , zegt campagneleider Hildebrand Bijleveld.

Afgelopen week werden op meerdere plekken in Friesland verkiezingsposters en -spandoeken van het CDA vernield. Posters werden overgeplakt of bekrast en spandoeken beklad en kapotgesneden. Bijleveld spreekt van een ‘nare mentaliteit’ en een ‘ongelooflijke ondermijning van het vrije woord’.

In Readtsjerk werden verkiezingsborden juist zeer creatief ‘beklad’. Een CDA-verkiezingsbord in het dorp is behangen met een paar Friese doorlopers .

En verder in het nieuws:

* Horecaondernemers in Tytsjerksteradiel mogen ook dit jaar hun terrassen uitbreiden, zodra deze open mogen .

* Gaswinner Vermilion wil weer gas gaan winnen uit twee velden bij Grou . Het bedrijf heeft een aanvraag ingediend bij het ministerie van Economische Zaken.

Tip van de redactie:

* Werden we vroeger groot gebracht met aardappelen, groente en een stukje vlees. Tegenwoordig wordt dat stukje vlees vaker achterwege gelaten. Het eten van te veel vlees brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Het advies is dan ook: eet vlees daarom met mate.

* De bewoners van de Leeuwarder Camminghaburg bezaten enorm veel munten en kussentjes . Dit blijkt uit een inventarislijst uit 1571. Die is handig voor nieuw historisch onderzoek naar het kasteel.

Nieuws

menu