Nieuws uit Friesland van 10 en 11 juli | Dorpsfeesten massaal geschrapt en De Vlinderslag in Wolvega lijkt soms op uitgaansgebied

André Hazes junior in 2018 op het podium van het dorpsfeest in Goutum. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN Foto: Jacob van Essen

Friese dorpen zetten na de corona-persconferentie massaal een streep door hun dorpsfeesten. Tenten werden dit weekend massaal afbesteld. Toch is er vaak nog wel een kleine dorpskermis. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

,,Zojuist belde Wergea nog. Het gaat achter mekaar door. Allemaal bellen ze af’’, zegt Jan Watze Wiersma van Wiersma Tenten en Party Verhuur in Leeuwarden. ,,Na anderhalf jaar praktisch stilstand hadden we eindelijk weer een beetje lucht. Negen dagen heeft het geduurd, en dan nu dit.’’ Friese dorpen schrappen massaal hun dorpsfeesten

Collega-tentverhuurder Van Kammen In Oosternijkerk noteerde de eerste drie afmeldingen meteen na de persconferentie. Zaterdagochtend kwamen er nieuwe annuleringen .

Toch blijven de dorpen deze zomer niet helemaal verstoken van vertier. De kleine kermissen gaan vaak wel door, meldt kermisexploitant Jurjen Feenstra uit Marsum. Hij runt een schiettent en een suikerspinkraam. Dit weekeinde stond hij in Ried. ,,Voor het eerst in twintig maanden. Jelsum, Vrouwbuurt en Weidum gaan ook door, zoals het nu lijkt. Achlum is nog een klein vraagtekentje.’’

'De Vlinderslag, verder is hier niks'

Overdag oogt de zwemvijver bij Hotel Van der Valk in Wolvega rustig, met zwemmende kinderen en kletsende ouders. Maar 's avonds verandert de Vlinderslag in een rumoerig uitgaansgebied, soms. Afgelopen week werd bekend dat de gemeente Weststellingwerf een beveiligingsbedrijf heeft ingehuurd voor zowel de Spokeplas als de Vlinderslag .

Beide zwemplassen zijn populaire ontmoetingsplaatsen voor jongeren. Niet iedereen is daar gelukkig mee. Het geklaag dateert al van vorig jaar augustus, toen Evert Pultrum op zijn Facebookpagina de burgemeester opriep om een einde te maken aan de overlast.

Het jongerencentrum van Wolvega sloot twee jaar geleden de deuren. Het is niet zo dat alle jongeren er graag en veel kwamen, maar het was wel iets. Waarom de Vlinderslag dan zo’n leuk alternatief is? ,,Je hebt hier picknickbanken, je kunt lekker zwemmen, onze vrienden komen hier’’, legt Daan uit. ,,En wij nemen keurig altijd onze rotzooi mee’’, aldus Sem. ,,Ik kan niet voor anderen praten, natuurlijk.’’ Lees hier verder.

Johnny Jansen ziet progressie bij SC Heerenveen

De tussenbalans van Johnny Jansen, na twee weken voorbereiding? ,,Ik vind dat we progressie boeken”, zei de trainer van SC Heerenveen na het gelijkspel tegen KV Kortrijk (2-2).

,,We hebben deze weken goed werk geleverd”, aldus Jansen. ,,Dat zag ik ook terug in de wedstrijd tegen Kortrijk. We speelden in de eerste helft met een heel jonge ploeg. Het was enthousiast, maar dat werkte soms ook tegen ons. Ik denk dat dit erbij hoort.”

Na de 0-1 achterstand bij rust wisselde Jansen vrijwel zijn volledige basiselftal. ,,De tweede helft speelden we met jongens die normaal onze vaste kern vormen”, zei Jansen. ,,Dat zag je terug op het veld. We hadden meer kwaliteit, voetbalden bij vlagen goed en scoorden twee keer via Tibor Halilovic. Het is jammer dat we uiteindelijk nog een tegentreffer kregen, maar al met al kunnen we hier wel mee verder.”

RIVM meldt zondag 178 nieuwe besmettingen in Friesland

Na een rustige periode, gaat het in Friesland weer hard met de coronabesmettingen. Bekijk hier het aantal positieve tests per dag.

Op 24 juni kleurde Friesland nog groen op de Europese kaart. Besmettingen waren er nauwelijks meer. Op 26 juni ging het land van slot en leken we een mooie zomer tegemoet te gaan. Je mocht weer zonder mondkapje naar de winkel en zelfs de discotheken gingen open.

Zondag meldde het RIVM dat er in de 24 uren daarvoor in totaal 178 positieve besmettingen zijn geconstateerd. Zaterdag ging het om 208 gevallen.

Brotherhood brengt biker Willem een ronkende groet

Willem Hof (59) uit Tijnje is een echte biker. Met zijn Harley Davidson was hij een vaste gast bij de Friese MC’s. Tot een hersenbloeding zijn leven drastisch op de kop zette. De motorwereld bracht hun maat zaterdag een groet. Geronk, geknetter en jankende pk’s die tot tranen toe roerden .

Het is even na enen zaterdagmiddag als een plukje brullende motoren het terrein opdraait van verpleeghuis Ikenhiem in Beetsterzwaag. Knetterende Harleys met hoge sturen, blinkende scheurijzers met indrukwekkende uitlaten. Stoere kerels met lange baarden, sjaals en leren hesjes trekken de gashendels nog even extra open voor ze hun apparaten pontificaal voor de ingang parkeren.

Confrontatie tussen Cambuur- en Heerenveen-supporters bij stadion

Tientallen fans van SC Cambuur en SC Heerenveen zijn zaterdagmiddag de confrontatie met elkaar aangegaan bij het Abe Lenstrastadion in Heerenveen.

Agenten haalden de groepen uiteen, verklaart een politiewoordvoerder. ,,Op die manier lieten we de rust wederkeren.” Daarna lieten de aanhangers van beide voetbalploegen elkaar met rust. Over de aanleiding van de confrontatie is bij de politie niets bekend.

En verder in het nieuws:

* Dronryp krijgt een bijzonder voorwerp terug van het Fries Museum. Het gaat om steen van de voormalige Glinstra State.

* De nieuwe beperkingen vanwege de sterk stijgende coronacijfers in het land, raken ook de PC van 4 augustus in Franeker .

* Een jonge stier heeft zaterdagavond voor reuring gezorgd in een wijk aan de Groenling in Surhuisterveen .

Tip van de redactie:

* Uit Friesland komen weinig diplomaten, zei Hans de Boer ooit. De in januari overleden econoom en bestuurder doelde op de rechtschapen en soms wat ongepolijste houding van veel Friezen. ,,Ik snap De Boer wel, maar ik bewijs ook het tegendeel’’, zegt Jelte van Wieren. De oud-Sneker is ambassadeur in Zuid-Soedan .

* Op zijn hoge hakken steelt Brent Jager de show (en harten) van zijn gasten op het terras van Onder de Linden in Sneek. ,,Het heeft mensen aan het denken gezet.’’

* Het is op een maandagavond als we strandpaviljoen ’t Zilt op de Waddendijk bij Harlingen binnen stappen. Een paar dagen eerder hebben we gereserveerd. Het is even spannend wat het weer zal gaan doen, want als het hard waait is de kans groot dat ’t Zilt de tent sluit .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht