Nieuws uit Friesland van 10 en 11 december | Beschonken tiener richt ravage aan in Damwâld & Aqua Zoo getest op toegankelijkheid voor mensen met beperking

De ravage op de Krúshoeke na het ongeval. Foto: Jaring Rispens

Een 15-jarige beschonken joyrider heeft zondagochtend vroeg een ravage veroorzaakt in het centrum van Damwâld. Hij ruïneerde drie auto’s en een terras, zegt de uitbater van restaurant Het Kruispunt. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 48 uur.

,,Het ergste is nog dat hij met zijn grote Audi een jongen in een kleine Citroën heeft aangereden. Die ligt nu zwaar gewond in het ziekenhuis in Groningen’’, aldus Boudewijn Von Brucken Fock. De politie bevestigt dat dit slachtoffer een 22-jarige jongeman uit Kollum is.

De beschonken tiener knalde op de kruising van de Haadwei met de Doniaweg niet alleen op de Citroën, maar ook ,,op een geparkeerde Landrover, een Smart en een motor van de buurman’’, vertelt Von Brucken Fock. ,,Die schoven daardoor bij mij het terras op. Hadden die auto’s daar niet gestaan, dan was hij mijn restaurant binnengereden.’’ Omwonenden schrokken wakker door het kabaal.

Ontlading in El Fath-moskee in Heerenveen is groot na historische overwinning van Marokkaanse voetbalelftal

Thee en kerstkransjes in plaats van bier en bitterballen. De historische overwinning van het Marokkaanse voetbalelftal werd er in de El Fath-moskee in Heerenveen niet minder om gevierd.

Als één man springen de voetbalfans op als het laatste fluitsignaal na een zenuwslopende wedstrijd dan ein-de-lijk klinkt. Gezang, geschreeuw, gejuich klinkt in de televisieruimte in de moskee. Tieners Sami, Ansaar, Ilyas en Diliar trekken in hun voetbalshirt een sprintje naar buiten, vallen op hun knieën in het gras en danken Allah. Binnen trekt Adnane Ait Baali een grimas: ,,Dit is niet goed voor mijn hart hoor.’’

Naar de dierentuin zonder te struikelen: ‘ervaringsdeskundigen’ met beperking checken AquaZoo op toegankelijkheid

Een groep mensen met een beperking controleerde zondagochtend AquaZoo op obstakels die ze tegenkomen. Het eerste succes boekte het Friese ‘Rebellenteam’ al tijdens de lunch. De nieuwe plattegrond van AquaZoo wordt beter leesbaar voor mensen met een visuele beperking, belooft parkmanager Jeroen Loomeijer.

,,Kijk’’, zegt Theo Regterschot en hij wijst naar een paar verzakte tegels op het pad. ,,Jij loopt er zo overheen, maar ik niet.’’ De Wolvegaster vindt het eigenlijk wel mooi. ,,We zijn nog geen tien meter onderweg en we hebben al een verbeterpunt.’’

Extra ondersteuning voor historie en erfgoed van de Elfstedentocht

Hoe langer een volgende Elfstedentocht uitblijft, hoe belangrijker het is om de geschiedenis van de tocht levend te houden.

Dat zei voorzitter Wiebe Wieling van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden zaterdag in het WTC-hotel, waar de eerste ‘reguliere’ algemene ledenvergadering sinds 2019 werd gehouden. Met leden in de zaal dus. Thuisblijvers konden een livestream volgen.

Revalidatieafdeling Luchtenfjild in Joure is per direct gesloten; werkgever krijgt roosters niet langer rond

Zorgorganisatie Patyna kan revalidatieafdeling Luchtenfjild in Joure niet langer in de benen houden. Ziekte onder het zorgpersoneel en onvoldoende vervangers gaven de genadeslag.

Begin vorige week maakte Patyna de sluiting bekend, vrijdag ging de deur al op slot. De sluiting zal een permanent karakter hebben, meldt Patyna in een persbericht.

In kerstpak op de motor door Friesland voor kinderen met kanker

Drieduizend euro was het doel, dat is de motorrijdende kerstmannen en -vrouwen van Santa Máxima Friesland zaterdag gelukt. Het bedrag gaat rechtstreeks naar het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

,,We riden mei 26 minske fan Drachten nei It Hearrenfean en dan troch nei Ljouwert’’, vertelt Drachtster voorvrouw Petra Reitsma (44) van de groep. Op een koude zaterdag reden ze in kerstornaat een rondje Drachten-Heerenveen-Leeuwarden om aandacht te vragen voor kinderen met kanker. Het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie gebruikt het opgehaalde geldbedrag om kinderen van afleiding te voorzien tijdens hun behandeling.

Verder in het nieuws

* Sinan Can kiest voor werk van Gabriëlle Westra uit Heerenveen in televisieprogramma Sterren op het Doek.

* Bioloog en uilendeskundige Johan de Jong is overleden. Hij is 81 jaar oud geworden.

* FIFA onderzoekt wangedrag Argentijnen en Oranje.

* Man (49) overleden nadat hij in het water belandt aan Merkelân in Witmarsum.

Tip van de redactie

* Zorggroep Hof en Hiem blikt terug op coronapandemie: ,,Geen afscheid nemen van overleden bewoners: dat nooit meer.”

* Met ChatGPT kan kunstmatige intelligentie bijna net zo goed schrijven als een mens: hoe werkt deze technologie?

* Mirjam uit Britsum steunde psychiatrisch zieke dochter bij euthanasiewens. ,,Ze kon niet leven zonder ons en niet sterven zonder ons.”

* Misdaadjournalist John van den Heuvel kan al vijf jaar niet spontaan gaan en staan waar hij wil. ,,Zou al mijn succes inruilen voor mijn oude leven.”

Nieuws

menu