Nieuws uit Friesland van 10 augustus | Drie op een rij en vierde zege voor Langweer & hoe kan het dat de benzineprijzen weer dalen?

Lemmer maakt een ereronde. FOTO LC

Na de Snitser Mar, het IJsselmeer en de Hegemer Mar heerst Langweer ook over de Lemster Baai. Schipper Harmen Brouwer pakte de vierde dagzege in negen wedstrijden, bovendien drie op een rij. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Langweer leidde vanaf de start de wedstrijd. De Jonge Jan, het Langweerder skûtsje, rondde iedere ton als eerste. De wedstrijd ging met een vertraging van tien minuten van start. De wind draaide vlak voor de start, waardoor de baan verlegd moest worden.

We kunnen weer benzine tanken onder de 2 euro. Waar komt deze prijsdaling vandaan?

Benzine tanken voor minder dan 2 euro: het kan weer. Waar komt dat door? En zal de prijs voor fossiele brandstoffen blijven dalen?

1,98 euro bij Joontjes in Sneek, 1,96 bij Tinq in Dokkum, 1,98 bij de Esso in Leeuwarden: benzine tanken onder de 2 euro is sinds kort weer mogelijk. Als je tenminste de snelwegen mijdt en vooral je toevlucht zoekt bij de onbemande pompen.

Deze hittegolf wordt een stuk dragelijker dan de vorige. Hoe zit dat?

In Friesland tikt de thermostaat vanaf donderdag met gemak dertig graden aan: je hoeft niet op vakantie om te genieten van zomerhitte. ’s Nachts koelt het lekker af.

Overdag wordt het warm, maar ‘s nachts hebben we geen last van de hittegolf . En de hitte voelt ook nog eens iets prettiger. Hoe kan het dat we nu zoveel minder last hebben van plakkerige nachten, terwijl dat in juli wel het geval was? Weerman Jannes Wiersema van Meteo Roodeschool legt het uit.

Droogte nu ook in Friesland zorgelijk, volgende week inspecties van veendijken

De droogte begint ook in Friesland een probleem te worden. Wetterskip Fryslân gaat vanaf volgende week de veendijken inspecteren.

Het neerslagtekort in Friesland is in een week tijd opgelopen van 130 naar 160 millimeter. Dat is nog altijd fors minder dan de 300 millimeter in het westen van Zeeland of de ruim 250 millimeter in Limburg en delen van Oost-Nederland. Maar inmiddels noemt Wetterskip Fryslân de situatie toch ook ‘soarchlik’.

Volg hier de 120e Freule in Wommels | liveblog

Wommels stroomt vandaag weer vol voor de 120e Freule-partij. 35 parturen strijden er om de winst. De Freule is hier de hele dag te volgen in een liveblog.

Bedrijfsongeval aan Yndyksloane Damwâld: traumahelikopter aanwezig

Op een boerderij aan de Yndyksloane bij Damwâld vond woensdagmiddag een bedrijfsongeval plaats.

Wat er precies is gebeurd, kan de politie niet vermelden. Er zijn in ieder geval twee ambulances aanwezig, evenals het Mobiel Medisch Team met de traumahelikopter. Ook de politie is op de locatie aanwezig.

Oproep: vanuit de Randstad naar Friesland verhuisd?

Ben jij (of zijn jullie) de afgelopen drie jaar vanuit de Randstad naar Friesland verhuisd? Niet vanwege je werk, maar vooral omdat je hier graag wilde wonen? Dit terwijl je helemaal geen Friese wortels hebt?

En verder in het nieuws:

  • De familie van Donny van Iperen stelt alles in het werk om de voetballer die nog steeds in coma ligt heel snel naar Nederland te krijgen. Zijn broer Joey: „Zelfs de beste artsen in Moldavië zeggen dat het niveau van medische zorg bij ons veel hoger ligt.”

  • De politie weet wie de overleden man is, die langs De Burd in Heeg in het water gevonden is. Zijn familie is inmiddels ingelicht.

  • Voor grote groepen Nederlanders wordt het lastiger om een hypotheek te krijgen. Een aantal hypotheekverstrekkers perkt de mogelijkheden voor maatwerk namelijk flink in, zo melden meerdere hypotheekadviseurs.

  • Sai van Wermeskerken is terug op het oude, vertrouwde nest bij SC Cambuur. De rechtsback hoopt in Leeuwarden weer de ‘minutenvreter’ te worden die hij was.

Tip van de redactie:

  • De vierde dag van de Sneekweek was een bijzondere. Na 32 jaar keerden de windsurfers terug en dat ook nog eens op een tweede wedstrijdbaan. Dat was sinds de start van dit grote zeilfeest, in 1934, niet eerder vertoond. Twee Friese plankzeilers - met hun eigen, bijzondere verhalen – genoten volop mee.

  • Kris reist in haar eentje in haar rolstoel door Europa: „Pas op mijn 21e kon ik echt beginnen met leven.”

  • Met deze hoge temperaturen zoeken veel mensen verkoeling op. Maar waar in Friesland is het buitenzwemwater schoon genoeg om in te zwemmen?

  • In Oosternijkerk staat een vrijstaande woning te koop voor 75.000 euro, maar daar moet wel veel aan gebeuren. Eigenlijk alles.

Nieuws

menu