Nieuws uit Friesland van 1 september | Onbemand verkenningsvliegtuig vliegt boven Leeuwarden en Friesland van risiconiveau zorgelijk naar ernstig

De MQ-9 Reaper boven Leeuwarden woensdag. FOTO PRONEWS

Voor het eerst vloog er een MQ-9 Reaper, een onbemand verkenningsvliegtuig, boven de Vliegbasis Leeuwarden. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

In juli rolde het eerste exemplaar van de MQ-9 Reaper voor Nederland uit de fabriek in de Verenigde Staten. De Koninklijke Luchtmacht krijgt in totaal vier van zulke drones, ze komen op Vliegbasis Leeuwarden te staan.

De drone die woensdag boven Leeuwarden vloog werd bestuurd door een piloot vanuit het Verenigd Koninkrijk en gecontroleerd door het Nederlandse Military Air Traffic Control Centre.

Friesland van risiconiveau zorgelijk naar ernstig vanwege stijgende besmettingen

Het risiconiveau in Friesland gaat omhoog van zorgelijk naar ernstig vanwege het stijgende aantal besmettingen in de provincie.

Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status de 25 veiligheidsregio’s krijgen, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Het laagste risiconiveau, waakzaam, geldt sinds 13 juli nergens meer.

In vijf regio’s is het aantal positieve coronatests en het aantal ziekenhuisopnames zo sterk gestegen, dat ze vanaf woensdag op het hoogste risiconiveau staan. De situatie is er zeer ernstig. Het gaat om Drenthe, Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland, Gooi en Vechtstreek en Zuid-Holland Zuid.

Naast Friesland gaat in drie andere regio’s gaat het risiconiveau ook omhoog , maar dan van zorgelijk naar ernstig. Dat zijn Noord-Holland Noord, Kennemerland en Hollands Midden.

Woensdag meldde het RIVM dat er in de 24 uren daarvoor in totaal 112 besmettingen zijn geconstateerd. De dag ervoor ging het nog om 80 gevallen.

Boeren in negen gemeenten mogen nog twee weken drijfmest uitrijden over hun grasland

Boeren in negen Friese gemeenten mogen nog twee weken dierlijke mest uitrijden over hun grasland, zo heeft minister Carola Schouten van Landbouw beslist. Dit vanwege de natte zomermaanden.

De wettelijke uitrijdperiode liep dinsdag 31 augustus af. LTO Noord vroeg het ministerie van Landbouw om verlening omdat boeren in Friesland door de vele regenbuien nauwelijks hun land konden bewerken. De percelen hebben te weinig bemesting gekregen, stelde LTO Noord.

Minister Schouten neemt dat verzoek nu over. In Achtkarspelen, Dantumadiel, de Fryske Marren, Heerenveen, Noardeast-Fryslân, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf mogen boeren tot 15 september drijfmest uitrijden. Ook in de Groningse gemeente Westerkwartier krijgen boeren een ontheffing voor veertien dagen.

Lichaam gevonden in zee bij Terschelling: mogelijk van vermiste zwemmer

In de zee bij Terschelling is woensdagochtend het lichaam van een overleden persoon gevonden . De politie houdt er rekening mee dat het het lichaam van de man is die donderdag tijdens het zwemmen in zee is verdwenen.

Het lichaam is geborgen en wordt naar het vasteland gebracht, daar zal nader onderzoek plaatsvinden.

Tom Egberink is weer ‘los’ genoeg en dwingt in het enkelspel tweede medaillekans af

Vol overtuiging tenniste Tom Egberink zich ook in het enkelspel de halve finale in. De inwoner van Sneek heeft er in Tokio een ‘unieke’ tweede medaillekans bijgekregen.

De 28-jarige rolstoeltennisser speelt in de hoofdstad van Japan zijn allerbeste spel. ,,Dit is na zes elleboogoperaties en wat slechte jaren een beloning voor heel hard werken’’, zei de als achtste geplaatste Egberink na de zege in de kwartfinale op de Spanjaard Daniel Caverzaschi: 6-4, 6-3.

Man (55) uit Leeuwarden steelt aanhangwagen van scoutinggroep: drie weken cel

Een 55-jarige man uit Leeuwarden is woensdag door de politierechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie weken voor de diefstal van een aanhangwagen van scoutinggroep Burmania uit Leeuwarden.

De man beweerde dat hij in november vorig jaar de aanhanger van een kennis had gehuurd. Hij zou 75 euro aan huur hebben betaald. Hij kon de kar probleemloos ophalen van het terrein van de scoutinggroep. „Het hek stond open”, aldus de verdachte.

Toen de mensen van Burmania ontdekten dat de aanhanger gestolen was, vonden ze op hun terrein alleen nog de verbroken sloten terug. De huif, met daarop in grote letters de naam van de scoutinggroep, had de verdachte eraf gehaald. „Er moest een bankstel op”, zei hij.

En verder in het nieuws:

* Vanaf vrijdag wordt het mooi nazomerweer in Nederland. We kunnen een langere periode met droog, zonnig en warm weer verwachten.

* Reuring rond herbenoeming van Fred Veenstra (CDA) als burgemeester van De Fryske Marren.

* Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, komt volgende week naar Leeuwarden. In het gebouw van Campus Fryslân praat hij dinsdagochtend over klimaatadaptatie. Ook voetballer Arjen Robben gaat spreken.

Tip van de redactie:

* Als laatste grote gemeente in Friesland krijgt Smallingerland de regenboogstatus.

* Zo moet de natuur in Friesland de komende jaren herstellen: van vaker maaien tot begroeiing weghalen (en op Schiermonnikoog moeten echt meer konijnen komen)

* In de herfst opent de nieuwe Pathé-bioscoop in Leeuwarden zijn deuren en houden Tivoli en Cinema op te bestaan. Een kleine tentoonstelling in Cinema toont 125 jaar Leeuwarder bioscoopgeschiedenis .

Nieuws

menu