Nieuws uit Friesland van 1 juli | Vraagtekens rond Harlinger grondschokken blijven & criminele uitbuiting maakt duizenden slachtoffers onder jongeren

Lenger Seafoods. FOTO HOGE NOORGEN/JACOB VAN ESSEN

De kans lijkt klein dat de lichte schokken in de Harlinger ondergrond worden veroorzaak door het oppompen van grondwater. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Maar wat is dan wel de verklaring? Vorige week maakte onderzoeksbureau Antea de eerste uitkomsten bekend van de Pilot Harlingen, het meetnetwerk dat in de stad is aangelegd om de gevolgen van zoutwinning onder de Waddenzee te meten.

Criminele uitbuiting maakt duizenden slachtoffers onder jongeren

Duizenden jongeren worden jaarlijks het slachtoffer van criminele uitbuiting, blijkt uit een nieuw onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).

De officiële cijfers laten echter een heel ander beeld zien. In twee jaar tijd werden slechts 68 Nederlandse slachtoffers geregitstreerd. ,,Het rapport toont aan dat criminele uitbuiting van kinderen en jongeren een belangrijke maar onzichtbare pijler vormt onder het verdienmodel van criminelen”, zegt Shamir Ceuleers van het CKM. ,,Slagen we er niet in om deze slachtoffers te signaleren en te beschermen, dan is de kans groot dat we hen verliezen aan het criminele circuit.” Het dwingen van jongeren tot criminele daden valt net als seksuele uitbuiting onder de term mensenhandel.

Weg Fochteloërveen definitief afgesloten

Het college van Ooststellingwerf heeft definitief besloten om de weg door het Fochteloërveen voor 2,5 jaar af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer.

Aanwonenden en landbouwers uit de omgeving krijgen gedurende deze periode een ontheffing voor hun voertuigen. Ook heeft de gemeente naar aanleiding van ingediende zienswijzen en zorgen van raadsleden nu besloten dat ook mindervalide mensen die in het bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart een ontheffing kunnen aanvragen.

Aanvaller Silvester van der Water twijfelde geen moment over Cambuur

Er leken meerdere kapers op de kust, maar toen Cambuur zich meldde was Silvester van der Water er naar eigen zeggen snel uit . De rechtsbuiten tekende vrijdagmiddag een meerjarig contract in Leeuwarden. Hij vertelde in het Cambuurstadion voor het eerst over zijn transfer. ,,Het was gelijk ‘ja’, ik heb niet hoeven twijfelen.”

De 25-jarige vleugelspeler komt over van het Amerikaanse Orlando City, dat hem begin 2021 voor meer dan een miljoen euro overnam van Heracles Almelo. Met zijn transfer ging destijds een droom in vervulling. ,,Het was een mooie tijd daar, prachtig weer altijd ook in Florida. Ik heb bovendien veel van het land kunnen zien door alle uitwedstrijden. En toch ben ik blij hier te zijn.”

Leeuwarden zorgde voor bijna de helft van Friese huizengroei in 2021: duizend nieuwe woningen erbij, weinig gesloopt

Leeuwarden beleefde in 2021 een uitstekend bouwjaar : de woningvoorraad groeide met 921 woningen. Dit is bijna de helft van de totale Friese toename, die bestond uit 1940 huizen.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS . De gemeente Leeuwarden kreeg er vorig jaar 995 nieuwe huizen bij. Ondertussen werden er 74 aan de voorraad onttrokken, bijvoorbeeld door afbraak.

Start-up Kryptomon uit Leeuwarden: NFT’s, cryptomunten en mythische wezens met een waarde van 50 miljoen dollar

De Leeuwarder start-up Kryptomon wil met behulp van blockchain, crypto en NFT’s de wereld van gaming flink opschudden . Investeerders geloven in hun product en staken er al miljoenen in.

Op het eerste gezicht lijkt Kryptomon niet veel bijzonders. Wie een beetje thuis is in games ziet er vooral een kruising in van Pokémon en Tamagotchi. Spelers krijgen een ei dat ze moeten verzorgen en uit laten komen. Uit dat ei komt een mythisch wezen dat de spelers kunnen trainen, laten vechten tegen anderen of laten paren om weer nieuwe nog sterkere wezens voort te brengen. Elk wezen heeft zijn eigen unieke karaktereigenschappen en geen enkel dier is hetzelfde.

Meer dan 50 mensen aan de deur krijgen voor spullen die je niet verkoopt

De bel gaat, je doet open en een paar verwachtingsvolle ogen kijken je aan. ‘We komen de MacBook ophalen die u te koop heeft staan’. Meer dan twee uur heeft de persoon die voor je staat ervoor gereisd, maar je moet hem of haar teleurstellen. Die MacBook verkoop je namelijk helemaal niet.

Het gebeurde Naomi Logtenberg en haar huisgenoot Susan van der Veen uit Hoogeveen meer dan vijftig keer de afgelopen weken. Continu kregen ze kopers aan de deur die kwamen voor een MacBook, een JBL box of een Playstation. Hun adres in Hoogeveen was via Facebook opgegeven door ene Erick, die zogenaamd spullen verkoopt en mensen er dus honderden kilometers voor laat reizen.

Tsjerkepaad wil kerken door de week open

Tsjerkepaad stimuleert kerken om de deuren in de toekomst ook door de week open te gooien en ruimte te maken voor jongerenactiviteiten. ,,Jongeren binne ek mei sinjouwing dwaande, mar tinke net yn tradisjonele kaders.”

Gerrit Groeneveld, voorzitter van Tsjerkepaad, denkt bij activiteiten voor jongeren aan een podium voor muzikale of culturele bezigheden. ,,Hooplik krije se dêrfoar de romte fan in tsjerkebestjoer of in pleatslike kommisje en kinne se mei harren goede ôfspraken meitsje.” Hij sprak die wens vorige week zaterdag uit bij de officiële opening van het nieuwe tsjerkepaadseizoen in de Sint Martinuskerk in Sneek. Zaterdag start de openkerkenroute.

Verder in het nieuws:

* Vrijdag viert Leeuwarden Keti Koti . Filmmaker Sammy Shefa Idris uit Hurdegaryp: ,,De afschaffing van de slavernij in Suriname zou op veel meer plekken gevierd moeten worden.”

* Dit is het goede nieuws van deze week : gymzaal gered van sloophamer, eerste paal Cambuurstadion en minder broeikasgas in Friesland.

* SC Heerenveen dreigt een van de grootste talenten van de opleiding kwijt te raken.

Tip van de redactie:

* In memoriam | Klaas Wolter Betten , gefinisht in de loodzware Elfstedentocht van 1963, maar altijd wars gebleven van Elfstedengekte.

* Waarom een kenteken op een trekker nu echt verplicht is, behalve voor deze voertuigen.

* Wat is er dit weekend te doen in Friesland? Vijf tips voor leuke uitjes .

Nieuws

menu