Nieuws uit Friesland van 1 juli | Belgische F-16 accelereerde bij opstarten en raadsleden boos om verhuurde appartementen in Oranjewijk

De piloot van de Belgische F-16 aan zijn parachute. Rechts van hem ligt zijn schietstoel in het weiland, uiterst links op de foto ligt de cockpitkoepel op het dak van een gebouw. Foto ANP/Persbureau Meter

Het Belgische F-16-vliegtuig dat donderdagochtend op de vliegbasis in Leeuwarden op hol sloeg, accelereerde bij het opstarten en botste tegen een gebouw. De piloot maakte gebruik van de schietstoel en raakte daarbij gewond. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het gevechtsvliegtuig reed een gebouw binnen en ook daar raakte iemand gewond. ,,Op een gegeven moment mochten de kisten opstijgen en hoorden we ineens veel kabaal'', vertelt omstander Tycho Del Grosso. ,,Dat was vergelijkbaar met het geluid dat een opstijgende F-16 maakt, maar er was geen geen radiocontact geweest over dat ze zouden weggaan. Dat was redelijk vreemd.''

Henk Doorten, commandant van de vliegbasis in Leeuwarden, gaf donderdagmiddag tekst en uitleg over het incident met een Belgische F-16. ,,De motor ging meer vermogen produceren en het vliegtuig bleef niet staan waar het zou moeten staan. De vlieger trapte hard op de remmen, maar de acceleratie ging door en hij was genoodzaakt de schietstoel te gebruiken.’‘

De Belgische piloot kon het toestel vlak voor een gebouw werd geraakt, verlaten en belandde uiteindelijk met zijn parachute buiten de hekken van de basis. Een ‘crew-chief’ die checks aan het vliegtuig deed, werd in eerste instantie meegesleurd en zag het vliegtuig in het gebouw boren.

Het incident was gauw voorbij, in een tijdsbestek van 5 seconden gebeurde het. De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat op de vliegbasis Leeuwarden een verkennend onderzoek doen naar de oorzaak. ,,Ook collega’s uit België zijn onderweg om het te onderzoeken.’‘

Appartementen in de Oranjewijk in Leeuwarden aan toeristen verhuurd. Raadsleden boos

Boos. Waardeloos. Dit kan dus niet. Zomaar wat reacties van raadsleden uit Leeuwarden nu blijkt dat appartementen voor expats in de Oranjewijk aan toeristen worden verhuurd.

,,Met de wetenschap van nu kun je stellen dat we misleid zijn”, vindt Marcel Visser van de VVD. ,,Als we dit geweten hadden, waren we niet akkoord gegaan. Het voelt alsof we voor de gek gehouden zijn”, reageert Eline de Koning van de PvdA. ,,De wethouder mag uitleggen hoe dit kan”, vult Carlijn Niesink van de ChristenUnie aan.

In 2019 gaf de raad toestemming voor de bouw van 23 zogenaamde ‘extended stay appartementen’ in de Oranjewijk. Appartementen voor expats die voor minimaal een maand en maximaal een jaar verhuurd zouden worden. Ondanks protesten uit de wijk - het complex is gebouwd op het laatste stukje ongebruikt groen in de buurt. En ondanks dat het complex niet paste binnen het bestemmingsplan. Daarom was er speciaal toestemming van de raad nodig. En die kwam, want er was echt dringend behoefte aan deze specifieke woonruimte voor expats, aldus het college van b en w. De minimale verhuurtermijn van een maand staat dan ook expliciet vermeld in de ‘Verklaring van geen bezwaar’ waarmee de raad de bouw mogelijk maakte.

Een 40-jarige Drachtster wisselde 12.000 (!) chatberichten uit met een meisje van 15 met wie hij seks had

Een 40-jarige Drachtster wilde beslist niet terug naar de gevangenis. Maar als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat dat wel gebeuren.

Het eiste donderdagochtend een celstraf van dertig maanden tegen hem, waarvan tien voorwaardelijk vanwege seks met een minderjarige en chantage. Luid snikkend hoorde de berouwvolle Drachtster de officier van justitie aan.

De man was tijdens zijn voorlopige hechtenis bedreigd, zo liet hij weten. Onder meer door een bewaker, die hem tijdens de visitatie een kwartier ,,in zijn nakie’’ liet staan.

Antonius in Sneek sluit psychiatrische bedden half juli al. Poliklinische dagzorg gaat voorlopig door

Antonius sluit de bedden op de psychiatrische afdeling al op 15 juli in plaats van aan het eind van dit jaar. Poliklinische dagzorg van de 350 patiënten die nog in behandeling zijn gaat voorlopig nog wel door in het Sneker ziekenhuis.

Antonius ziet zich genoodzaakt de zorg eerder dan gepland te moeten afbouwen omdat een deel van het personeel al vertrokken is, meldt woordvoerder Jannet Jouwsma in een reactie. Vanaf half juli is er geen 24/7 beschikbaarheid meer van psychiaters. Volgens Antonius hebben ggz-zorgaanbieders aangegeven dat er binnen Friesland voldoende beddencapaciteit is om deze zorg op te vangen.

Het vernielde hondenbeeld uit het Rengerspark in Leeuwarden wordt vrijdag teruggeplaatst

De vernielde Friese stabij van het Rengerspark in Leeuwarden wordt vrijdag teruggeplaatst door kunstenaar Hans Jouta, die het kunstwerk de afgelopen maanden heeft gerestaureerd.

De stabij staat vrijdag weer bij de wetterhoun. Het beeld werd in november vorig jaar met grof geweld afgezaagd en gestolen. Enkele dagen later is het in stukken teruggevonden bij een oud-ijzerboer.

'Speciale gasten' zijn vrijdagmiddag stabij- en wetterhounen die bij het kunstwerk Us Hounen zullen poseren.

In iedere politieregio in Nederland komt een slimme camera waarmee je kunt zien of een automobilist een telefoon gebruikt

De politie gaat de jacht op automobilisten die hun telefoon tijdens het rijden gebruiken, intensiveren. Zo krijgen alle politieregio’s één of meer slimme camera’s waarmee vanaf een viaduct kan worden gezien of iemand achter het stuur een telefoon in de hand heeft.

„Afleiding is één van de belangrijkste ongevalsoorzaken in het verkeer en met dit wapen denken wij dat de pakkans dusdanig te vergroten, dat mensen hun gedrag gaan aanpassen. Want straks kunnen bellende en appende automobilisten bij iedere viaduct gepakt worden. Dat zullen ze anders zeker doen als ze geflitst worden en een bekeuring van 240 euro volgt”, stelt Paul Broer van de Nationale Politie.

Vakantiegangers uit Friesland, Drenthe, Groningen en Friesland mijden deze zomer massaal het buitenland

Minder dan één op de vijf vakantiegangers uit Friesland, Drenthe en Groningen kiest deze zomer voor een vakantie in het buitenland.

Dat blijkt uit een enquête onder 30.000 deelnemers aan het gezondheidsonderzoek Lifelines van het UMCG.

Ruim de helft van de ondervraagden gaat op vakantie, maar van die groep blijft zo’n twee derde in eigen land.

En verder in het nieuws:

* Het aantal positieve coronatests is donderdag gestegen tot het hoogste aantal in ongeveer twee weken.

* Wie op vakantie gaat met zijn elektrische auto moet rekening houden met grote prijsverschillen bij het opladen

* Er komt dit jaar geen Keatsoff voor de PC in Franeker. Die is verschoven naar een weekend voor de PC, dat vindt het bestuur van de kaatspartij te dichtbij de PC.

Tip van de redactie:

* De nieuwe alcoholwet gaat vandaag in en je betaalt dan statiegeld op kleine plastic flesjes. Maar er gebeurt meer. We zetten een aantal veranderingen per 1 juli op een rijtje .

* De meeste Nederlanders weten inmiddels wel dat oplichters zich op WhatsApp kunnen voordoen als een vriend of familielid om je geld te kunnen ontfutselen. Dat daarna een nieuwe oplichtingspoging volgt, komt nu steeds vaker voor .

* Bij Friesland denken de meeste mensen van buiten de provincie eerder aan koeien en meren dan start-ups en high tech. Toch liggen er ook voor innovatieve ondernemers van buiten wel degelijk mogelijkheden in Friesland. Er is een sterk ecosysteem rond water, cleantech en de provincie is een voorloper in de circulaire economie .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Dagoverzicht