Nieuws uit Friesland van 1 januari | Buma sluit meerdere aanhoudingen niet uit en verdachten 'carbidbom' Joure melden zich bij politie

Foto: Anton Kappers - Thomasson

Burgemeester Sybrand Buma zegt dat het heel goed mogelijk is dat er nog meer aanhoudingen worden verricht voor de rellen tijdens de jaarwisseling in Leeuwarden. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

De politie-inzet was vooraf al fors verhoogd, zegt Buma, die ‘s nachts met de politie op pad was. Dat er iets zou gaan gebeuren, leek ook wel duidelijk. ,,Maar dat is wat anders dan als groep optrekken en je richten op dienders die hun werk doen. Het is een vreemde gedachte als je denkt dat dit erbij hoort. Dat is abnormaal. Het is ongehoord dat relschoppers met een vooropgezet doel agenten met van alles en nog wat bekogelen.’’

De politie heeft meerdere aanhoudingen verricht. Buma sluit verdere arrestaties niet uit . ,,Vergeet niet dat het gaat om ernstige misdrijven, als je met zulk vuurwerk naar agenten gooit.’’

Belaagd

Op meerdere plekken in de provincie zijn hulpverleners belaagd door kwaadwillenden. In Anjum kregen agenten de nacht voor oud en nieuw al de volle laag van jongeren en ook in Oudega (sm.) en Nieuwehorne moest de Mobiele Eenheid (ME) worden ingezet om de situatie tot bedaren te brengen .

De politie is duidelijk over geweld tegen hulpverleners. Het wordt absoluut niet getolereerd en er wordt hard tegenop getreden. Dat is ook de reden dat de ME op meerdere plekken is ingezet. ,,Als er doelbewust vuurwerk wordt gegooid richting hulpverleners of burgers, riskeer je hen levensbedreigend te verwonden’‘, aldus de politie.

Vuurwerk

Ondanks het landelijke verbod op vuurwerk deze jaarwisseling, was op veel plekken toch het nodige siervuurwerk in Friesland te zien. Het beeld in Friesland wijkt niet af van de rest van het land. Vanuit meerdere plaatsen in het land kwamen berichten van vuurwerk dat niet onderdeed voor andere jaren.

In Leeuwarden was het wat dat betreft relatief rustig, zegt Buma. De stad was stiller vanwege het vuurwerkverbod en de straten waren op nieuwjaarsdag een stuk schoner. ,,Ik zag vanuit mijn dakraam ook wel overal siervuurwerk, maar het was minder dan afgelopen jaren’’, aldus Buma. ,,In het ziekenhuis waren veel minder gewonden door vuurwerk. En dat is mooi, want de zorg staat onder druk. De effecten van het vuurwerkverbod waren zichtbaar.’’

Brandweer rukt 76 keer uit

De brandweer moest 76 keer uitrukken tijdens de jaarwisseling. Dat is minder dan de voorgaande jaren (83 en 96 keer). Het meest opvallende was de woningbrand in Langezwaag en een aantal vreugdevuren her en der in de provincie. Bij Burgum stond een brandende auto in een weiland bij de Sintrale As.

Volgens brandweerbaas Wim Kleinhuis was het een ,,beheersbare nacht, maar dat neemt niet weg dat we het de hele nacht druk hebben gehad’’. Het viel Kleinhuis op dat zijn mensen meer dan vorig jaar zijn gehinderd bij het uitvoeren van hun werk.

Ziekenhuizen

De Friese Dokterswacht heeft een drukke nieuwjaarsnacht achter de de rug. Vooral uit het noorden van de provincie en Leeuwarden kwamen meldingen binnen. En dat ging dan vaker om vechtpartijen dan vuurwerk.

De ziekenhuizen hadden het ongeveer net zo druk als vorig jaar. Bij Tjongerschans in Heerenveen kwam één vuurwerkslachtoffer binnen en een handvol meldingen die met de jaarwisseling te maken hadden. Dat ging dan voornamelijk om mensen die te veel hadden gedronken en ook om vechtpartijen.

Ook bij MCL in Leeuwarden, Antonius in Sneek en bij Nij Smellinghe was de drukte vergelijkbaar met vorig jaar. Ziekenhuispersoneel is tijdens het werk niet agressief benaderd, aldus de Veiligheidsregio.

Burgemeester Brouwer is trots op Twijzelerheide: ‘Se hawwe sjen litten dat it ek oars kin’

Burgemeester Oebele Brouwer kijkt tevreden terug op de jaarwisseling in zijn gemeente Achtkarspelen. Hij is vooral trots op Twijzelerheide waar het volgens hem na een paar onrustige weken ,,hiel knap gongen is.’’

Dat het tijdens de jaarwisseling rustig bleef, had volgens de burgemeester niet alleen te maken met de noodverordening die gold voor het veld. Dat is tussen 16.30 en 8.30 verboden terrein. De burgemeester heeft het dorp op oudejaarsdag een paar keer bezocht. En ook gemeentelijke handhavers en de wijkagenten kwamen een paar keer vaker langs in Twijzelerheide. ,,It doarp hat it goed oppakt. Der hat alle dagen kontakt west mei Pleatslik Belang. Wy hawwe ús faker sjen litten.’’ Lees hier ook de reacties van burgemeesters Johannes Kramer (Noardeast-Fryslân) en Tjeerd van der Zwan (Heerenveen).

Deurbelcamera legt enorme carbid-knal in Joure vast

De enorme knal die alle ramen liet springen bij Hotel Anne-Klare in Joure, is vastgelegd door een deurbelcamera. Een witte VW Polo kwam vanaf de Appelwyk via het bruggetje over De Kolk de Tolhûswei opgereden. Op beelden is te zien dat een aantal jongeren de auto staat op te wachten, wetende wat er gaat komen. ,,Doch de fingers mar yn de earen’’, zegt iemand.

Wellicht was het de bedoeling dat de knal op het bruggetje zou komen, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. De dreun kwam pas op de Tolhûswei, vlak naast Hotel Anne-Klare. Eigenaren Ardi Anker en Anne-Klare schrokken zich rot. ,,Het had mensenlevens kunnen kosten’’, zeiden ze ‘s nachts al .

De knal was zo hard, dat alle ramen van het hotel sprongen. Tientallen meters verderop ging zelfs nog het alarm van een auto af.

Verder in het nieuws:

* Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De leden van Vesuvius club Elsloo hebben hun dorpsgenoten tijdens de nieuwjaarsnacht toch getrakteerd op een stunt .

* Een groep Leeuwarder buitenzwemmers vierde het nieuwe jaar vrijdag met een zwempartij in de Leeuwarder stadsgracht bij de Prinsentuin, ter plaatse bekend als De Inktpot .

* Zijn ‘rustigste jaarwisseling in 34 jaar bij Het Oogziekenhuis’ sterkt oogarts Tjeerd de Faber in zijn overtuiging dat het vuurwerkverbod een permanent karakter moet krijgen .

* De jaarwisseling in Dantumadiel verliep rustig, op een aantal incidenten na. In Driezum werden beveiligers bekogeld met vuurwerk .

* Het beeld van een blauwe hond, dat op een ponton in Burgum voor het politiebureau dreef, is tijdens de jaarwisseling vernield .

Tip van de redactie:

* Heb je nog oliebollen overgehouden van gisteren en krijg je ze vandaag ook niet op. Geen probleem. Met deze tips kun je nog weken genieten van de baksels .

* Zoals ieder jaar gaan er heel wat wets- en belastingwijzigingen in op 1 januari 2021 . Waar veel werknemers er onder aan de streep op vooruit gaan, worden bijvoorbeeld vliegen, roken en een energielabel aanvragen duurder. Dit zijn de belangrijkste veranderingen op een rij.

Nieuws

menu