Nieuws uit Friesland van 1 december | VVD'er Aukje de Vries op hoge plek 8 en drugsverdachten 'de baas op straat'

FOTO POLITIE ZUIDOOST FRYSLÂN

Ze stonden op de stoep bij gemeenteraadsleden, intimideerden horecaondernemers, politieagenten en inwoners van Wolvega. Het dorp is opgelucht dat de politie een zestal drugsverdachten oppakte. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het gaat om twee mannen van 30 jaar, een 20-jarige, 25-jarige, 27-jarige en een 36-jarige man. Ze zijn aangehouden voor de handel in heroïne en cocaïne, witwassen en het vormen van een criminele organisatie. Op papier hadden deze mannen geen bezit of inkomen. „En toch reden ze in snelle auto’s en lieten het breed hangen. Het leek alsof deze mannen van de lucht leefden ”, zei de politiechef.  Na de aanhoudingen heeft de politie twee woningen in Heerenveen, vier woningen in Wolvega en een aantal bedrijfspanden in Wolvega doorzocht. In de bedrijfspanden hadden de mannen een autohandel.

Ook in hoger beroep 20 jaar cel voor weduwe Van Seggeren

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft de weduwe van de in juli 2017 vermoorde Tjeerd van Seggeren veroordeeld tot celstraf van twintig jaar. Het Hof acht haar schuldig aan het medeplegen van de moord op haar 37-jarige man. De vrouw heeft altijd alle betrokkenheid bij de dood van haar man ontkend . De kans dat ze in cassatie gaat, loopt volgens haar raadsman Brian de Pree ,,richting de 100 procent. Ze zal alles aangrijpen om haar onschuld te bewijzen.’’ Het levenloze lichaam van Tjeerd van Seggeren uit Kollumerzwaag werd op 9 juli 2017 in een weiland in De Westereen aangetroffen door een voorbijganger.

Aukje de Vries op hoge plek 8 op VVD-kandidatenlijst Tweede Kamer

Leeuwarder Aukje de Vries is door de VVD op een hoge plek 8 gezet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer tijdens de verkiezingen in maart. Dat is een ereplek, want bij de VVD is het de gewoonte dat Tweede Kamerleden na twee termijnen afzwaaien . De Vries mag nog een periode door. De afdeling Noord heeft zich daar sterk voor gemaakt, zei Fries voorzitter Zwany van Brussel eerder al. Van Brussel spreekt van ,,een eervolle en zeer verdiende plek’’. Vanuit Friesland werden vier kandidaten aangedragen die we allemaal terugzien op de lijst. Harry Bevers uit Leeuwarden staat op een 43ste plek. Voor hem komt zitting in de Tweede Kamer in zicht na een eventuele kabinetsformatie. Ivo de Wolff, fractievoorzitter voor de VVD in de gemeente De Fryske Marren, staat op plek 65, Roelof Theun Hoen, wethouder van Weststellingwerf, staat op plek 74.

Vaccinatie tegen corona mogelijk vanaf eerste week van januari

In de eerste week van januari worden mogelijk de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Minister Hugo de Jonge heeft dat dinsdag laten weten naar aanleiding van de planning van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dat het vaccin moet goedkeuren. Hij houdt vanwege die beoordeling nog wel een slag om de arm.

De logistieke operatie is er in ieder geval op gericht om in de week van 4 januari te beginnen met de vaccinatie. Het RIVM, GGD's, de huisartsen en de artsen in verpleeghuizen en instellingen werken hierin samen. Het kabinet besloot dat bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen, als eerste aan de beurt komen. Het gaat om ruim 150.000 mensen.

Provincie Fryslân waarschuwt Smallingerland nog één keer

De gemeente Smallingerland krijgt nog twee weken de tijd van de provincie Fryslân om een nieuwe begroting voor 2021 in te leveren. Doet Smallingerland dat niet, dan komt het onder preventief toezicht van de provincie te staan. Gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA, financiën) heeft dat dinsdagmiddag bekendgemaakt . Volgens hem voldoet de begroting van Smallingerland niet ,,aan de eisen van structureel reëel evenwicht’’. Hij geeft de gemeente nu twee weken de tijd om met een nieuwe begroting te komen. Lukt dat niet, dan komt de gemeente Smallingerland onder preventief financieel toezicht te staan van de provincie. Dat betekent dat Smallingerland bij het doen van grote financiële uitgaven eerst toestemming moet vragen van de provincie.

Minister maakt vaart en geeft eerste trekkerkenteken uit

Inframinister Cora van Nieuwenhuizen heeft het eerste trekkerkenteken uitgereikt. Dat is een maand eerder dan verwacht. Alle nieuwe trekkers krijgen vanaf deze week een kentekenplaat. Er geldt een overgangstermijn van een jaar. Vanaf 2022 moeten alle trekkers die harder gaan dan 25 kilometer per uur zijn geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer en voorzien van een kentekenplaat. Die plicht komt er na een lange strijd in de Tweede Kamer. De Europese Commissie draaide Nederland de duimschroeven aan. Nederland is een van de weinige landen waar de kenteken- en registratieplicht niet gold .

Verder in het nieuws:

* Een nieuw ‘kennisberaad voor het Fries’ moet de dynamiek terugbrengen in de kennisinfrastructuur rondom het Fries. Die kennisinfrastructuur hapert aan alle kanten, aldus het adviesorgaan voor de Friese taal DINGtiid .

* De gemeente Súdwest-Fryslân is op zoek naar kopers die een passend plan hebben voor het voormalige schoolgebouw van het Bogerman in Wommels. De gemeente en Doarpsbelang zien op deze plek aan de Walperterwei het liefst woningen voor starters verrijzen .

* Op waddeneiland Rottumerplaat is woensdagavond een dode dwergvinvis van 4,70 meter lang aangespoeld . Rijkswaterstaat heeft besloten het kadaver op een veilige plek op het onbewoonde eiland te laten liggen om de impact van het kadaver op de natuur te monitoren.

Tip van de redactie:

* Bergen plastic spoelen jaarlijks aan op het strand van Terschelling. Stichting de Jut Fabriek Terschelling, een initiatief van de vrienden Vincent Kooijman (31) en Ivo Wiersma (33), maakt nieuwe producten van dit afval .

* Zo'n beetje als laatste land van Europa geldt ook in Nederland vanaf vandaag een mondkapjesplicht in publieke binnenruimten. Waar moet het wel en waar niet? Wie wel en wie niet? Gaat het boetes regenen? Zes vragen en antwoorden .

* December is weer Dr. Denkermaand! Feestelijker dan ooit, want de Dr. Denker Kerstpuzzel bestaat veertig jaar. Vanaf dinsdag 1 december staat er elke dag een puzzeltje op pagina 2 in de krant, op Pakjesavond en rond Oudejaarsdag een grotere puzzel en op 19 december verschijnt de veertigste Grote Dr Denker Kerstpuzzel.

Nieuws

menu