Nieuws uit Friesland van 1 december | Friese Poort en Friesland College maken nieuwe naam bekend & Empatec legt tomatenteelt in eigen kassen stil

Beeld: LC

De mbo scholen Friese Poort en Friesland College gaan samen verder onder de naam ‘Firda’. Dat werd donderdag om 12 uur op alle vestigingen tegelijk bekendgemaakt. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

De naam is afgeleid van het Zweedse woord ‘fira’, wat vieren betekent. ,,Een werkgroep van twintig mensen, bestaand uit leerlingen en medewerkers van beide scholen, hebben wel honderd namen bedacht”, vertelt Remco Meijerink, voorzitter van het College van Bestuur. ,,Dat is teruggebracht tot drie en daar hebben wij als bestuur ‘Firda’ uit gekozen .”

Twee medewerkers jeugdzorginstelling Woodbrookers in Kortehemmen hadden seks met minderjarige bewoner

Twee medewerkers van Woodbrookers hebben seks gehad met een 17-jarige bewoner van de jeugdzorginstelling in Kortehemmen. Dat melden strafrechtadvocaat Paul Logemann uit Leeuwarden, die de jongen bijstaat, en jongeren die het slachtoffer kennen.

Het seksuele contact tussen de medewerkers en de minderjarige bewoner, vond plaats binnen de muren van Woodbrookers, melden zowel de advocaat als de jongeren. Logemann benadrukt dat het strafbaar is om seks te hebben met een minderjarige die aan jouw zorg is toevertrouwd.

Empatec legt tomatenteelt in eigen kassen stil vanwege hoge energiekosten

De directie van Empatec stelt dat een rendabele teelt van cherry- en snacktomaten in de kas aan de Gernierswei in Wier door de hoge energiekosten niet langer mogelijk is .

Het doorberekenen van de stijgende energiekosten aan de afnemers bleek niet haalbaar, waardoor de tomatenteelt in de kas per 1 januari 2023 stil komt te liggen. Het bedrijf verwacht dat de hoge energieprijzen van 2022 ook in 2023 stand zullen houden.

Grote financiële tegenvaller voor SC Heerenveen en Sportstad: ambtenaren trekken niet in Abe Lenstra-stadion

Een f ikse financiële tegenvaller voor voetbalclub SC Heerenveen en Sportstad: de gemeente verplaatst het gemeentehuis niet naar het Abe Lenstra-stadion.

Dat is althans het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De raad vergadert later deze maand over de (andere) verhuisplannen. Het is ,,jammer’’. Maar van een echte tegenvaller willen de directeuren Cees Roozemond en Rinse Bleeker van respectievelijk SC Heerenveen en Sportstad Heerenveen niet spreken.

Wat als een makelaar wordt gehackt? ‘Het hele systeem werd op slot gezet, maar we hadden een back-up’

Hoe erg is het als een makelaar wordt gehackt? De MKB Cyber Campus gaat tientallen Friese NVM-makelaars laten zien hoe ze hun digitale veiligheid op orde krijgen.

Natuurlijk kennen de aan- en verkopers van huizen de gevaren. Zij weten ook dat onderzoeksinstituut Wetsus in Leeuwarden eens is gehackt en losgeld moest betalen om de eigen versleutelde bestanden terug te krijgen. Het voorbeeld van leerlingen van CSG Comenius Mariënburg die hun eigen school met digitale aanvallen bestookten, staat velen eveneens nog wel bij.

Verder in het nieuws:

* Op maandag 5 en donderdag 8 december oefenen straaljagers van de Belgische luchtmacht tussen 11.00 en 12.00 uur op de Vliehors.

* Meerdere omwonenden, onder wie een groep die zich Buurtcollectief Koumarwei noemt, maken bezwaar tegen de komst van een groot zonnepark bij de elektriciteitscentrale in Burgum.

* Na een politieke carrière van twaalf jaar in Provinciale Staten, maakt Hetty Jansen uit Leeuwarden zich op voor vier jaar Eerste Kamer. De PvdA heeft haar op plaats 3 van de kieslijst gezet.

Tip van de redactie:

* Dick Lukkien nog niet vermaakt door Oranje: ‘we moeten als Nederland wel ergens voor staan’ | Beluister hier de podcast Radio Qatar

* In Memoriam | Zangeres Christine McVie was de hitschrijver van Fleetwood Mac . Ze werd 79 jaar.

* We gaan bibberend de maand december in : overdag wordt het slechts 2 graden, lichte vorst in de nachten.

Nieuws

menu