Nieuwe sporthal in Burgum: als vanouds, of een duurdere

De voorlopige schets van de ‘Nije Westermar’ in Burgum. De oude Westermar brandde af in de nacht van 4 op 5 oktober 2017. ILLUSTRATIE ALYNIA ARCHITECTEN

Een nieuwe sporthal in Burgum van dezelfde snit als de oude Westermar, of een duurdere, ‘ambitieuze variant’? Dat is de keuze voor Tytsjerksteradiel.

De Westermar in Burgum ligt er nog altijd verlaten bij, nadat de sporthal in oktober 2017 volledig afbrandde . Ondertussen krijgen de plannen voor nieuwbouw steeds meer vorm.

Bekijk hieronder beelden gemaakt vlak na de brand.

Inmiddels liggen bij de gemeente Tytsjerksteradiel twee opties op tafel, die al zijn gepresenteerd aan de sportclubs en de gemeenteraad. Het ontwerp komt van Harlinger architectenbureau Alynia.

Voor de eerste variant loopt vrijwel niemand warm. Kort door de bocht komt die neer op bouwen wat er al stond. Dit betekent ook: geen ruimte voor de fuserende voetbalclubs vv Bergum en BCV (samen BBC) binnen hetzelfde complex.

Ambitieuze variant

Aangestuurd wordt daarom op de ‘ambitieuze variant’, die de voorkeur heeft van de sportclubs en burgerinitiatief Stuurgroep Westermar. De kantine wordt in dit geval opgeschaald van 100 vierkante meter naar 300. Fusieclub BBC kan zo terecht onder één dak.

Verder komt er dan een tweede ontsluiting aan de noordzijde van de sporthal, via de Elingsloane. Dit om de drukke Burgemeester Bothenius Lohmanlaan te ontlasten. De huidige ontsluiting wordt dan alleen toegankelijk voor fietsers. De ligging van de hal zelf blijft ongeveer hetzelfde als die was, maar dan 180 graden gedraaid.

10 miljoen euro

Het grote nadeel: geld. Waar de eerste variant naar schatting ruim 8 miljoen euro kost – geld dat de raad eerder al beschikbaar heeft gesteld – stijgen de kosten met de tweede variant naar bijna 10 miljoen euro. De vraag is: is dat geld er?

Hoe de politiek daarover denkt, blijkt op 24 januari. Dan buigt de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel zich over de plannen. Welke keuze de raad ook maakt: vóór oktober 2019 moet de schop in de grond.

Nieuws

Meest gelezen