Nieuwe speedboten naar de sloop: Kustwacht spoelt 1 miljoen weg

Een RHIB-speedboot van de politie.

Twee verkeerd bestelde, nagelnieuwe speedboten voor Rijkswaterstaat kunnen naar de sloop.

De boten zijn onverkoopbaar en worden ontmanteld. Inframinister Cora van Nieuwenhuizen meldt dat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor de speedboten was een Europese aanbesteding opgesteld. Dat is niet precies genoeg gebeurd. De zogenaamde RHIB's (rigid hull inflatable boat) bleken na aflevering te kunnen omslaan op een ruige zee.

De boten zijn gebouwd door de Italiaanse werf Arimar. De Auditdienst van het Rijk heeft de aanbesteding onder de loep genomen en concludeert nu dat er sprake is geweest van onomkeerbaar geklungel.

Waar mogelijk worden onderdelen van de speedboten ontmanteld en verkocht.

Volgens de minister ,,betreurt Rijkswaterstaat deze uitkomst van de aanbesteding zeer’’ en ,,rekent zij dit zich ook aan’’. ,,RWS doet alles wat in haar vermogen ligt om een dergelijk situatie in de toekomst te voorkomen.’’

De fout is niet de enige in de recente geschiedenis. Vorig jaar kocht de Kustwacht drie nieuwe patrouilleschepen voor de somma van 26,3 miljoen euro. De schepen, gebouwd bij scheepswerf Bijlsma in Wartena, hadden teveel diepgang voor de Waddenzee.

Rijkswaterstaat moest het ontwerp tijdens de bouw laten wijzigen en dat kostte 1,4 miljoen euro meer dan voorzien.

In december bleek de automatisering van de Friese bruggen op de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl verkeerd te zijn uitgepakt. Rijkswaterstaat dacht dit klusje zelf te kunnen ontwikkelen en uitvoeren, maar de dienst overschatte zichzelf, met chaos en oplopende kosten als resultaat.

Nieuws

menu