Nieuwe roman over het oude Rome | LC Toptalent

Eline Schaap (links ) en Christina Vlieg schreven een roman over het oude Rome: ,,De details moeten kloppen.'' Foto: Niels Westra

‘We wilden iets origineels doen’ en ‘we wilden er plezier in hebben’, zeggen Christina Vlieg en Eline Schaap. Ze schreven een wetenschappelijk verantwoorde historische roman over het oude Rome.

Lol: de eerste druk van De Vuurkinderen van Rome is uitverkocht. ,,Tijdens de presentatie van ons profielwerkstuk hebben we er nog twee verkocht’’, zegt Eline Schaap (17) uit Mantgum. ,,We hadden er 29 laten maken’’, vult Christian Vlieg (18) uit Leeuwarden aan.

De leerlingen van christelijk gymnasium Beyers Naudé hebben een bijzondere prestatie geleverd: hun historische roman over het oude Rome telt al 222 pagina’s, wat bepaald geen kleinigheid is. Maar daarna volgen nog eens tachtig pagina’s waarin ze al hun keuzes in het verhaal verklaren en aangeven hoe die passen in de historische kennis over de Romeinen.

Een uitputtende lijst, van uitleg over de Vestaalse Maagden die een belangrijke rol spelen in hun verhaal tot discussie over het verhaal dat keizer Nero bij de Grote Brand die Rome in 64 na Christus trof al musicerend had staan toekijken bij de verwoesting. Er zijn vraagtekens te plaatsen bij die uitleg van de geschiedenis, schrijven ze.

Het vonkje voor het vuur dat bij de leerlingen ontbrandde lag in de lessen over het Oude Rome. ,,Dat vinden we allebei heel interessant’’, aldus Eline. Na wat brainstormen besloten ze: we gaan voor ons PWS zelf een boek schrijven.

Om het project toch nog enigszins behapbaar te houden schreven ze allebei eigen verhaallijnen, die in het boek om en om verteld worden en uiteindelijk samenvloeien. Door die constructie konden ze zich concentreren op hun eigen verhaal.

Hun belangrijkste personages – slaaf Bricius en Vestaalse Maagd-in-opleiding Emilia – kregen stukje bij beetje vorm. Ze situeren het verhaal in het Rome van vlak voor en tijdens de brand die in negen dagen de stad grotendeels in de as legde. Dat de brand zo verwoestend kon huishouden kwam door de combinatie van droogte, harde wind en het gegeven dat de Romeinen bij de bouw van woningen veel hout gebruikten.

Voor hun research kregen ze toegang tot de archieven van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Eline, opgetogen: ,,Dat was echt heel bijzonder. De conservator gaf ons in een gesprek al veel historische informatie, maar we mochten ook in de museumbibliotheek op zoek naar gegevens voor ons verhaal.’’

,,We wilden dat de details kloppen. Van welk materiaal was een waterkan gemaakt, gebruikten de oude Romeinen al spiegels, hoe gedroegen de vigiles (brandweermannen) zich, wat waren hun taken precies?’’, somt Christina op.

Alle verzamelde kennis leidt tot een roman waarin de lezer tweeduizend jaar terug in de tijd gaat. ,,Mijn personage is Emilia, aangesteld als leerling bij de Vestaalse Maagden. Dat waren priesteressen die de godin Vesta vereerden.’’ Een van hun taken was het eeuwige vuur in de tempel van Vesta brandend te houden. Eline creëerde de slaaf Bricius, die werkte in een broodbakkerij. Hij wordt uiteindelijk een van de vigiles van Rome.

,,Het was heel leuk om te doen’’, zegt Eline. ,,Het verzamelen van de informatie, het werken aan de personages, het schrijven. We hebben nooit last gehad van een writers block, het ging soepeltjes.’’

Het verhaal over hun prestatie gaat als een lopend vuurtje rond op school. Verschillende docenten willen het boek alsnog aanschaffen, hoorden de schrijfsters. Goed nieuws: er komt een tweede druk.

Nieuws

menu