Nieuwe portretten en oude geheimen van Mata Hari

Anneke Boekema legt een van haar grote Mata Hari-portretten uit aan dochter Mattie en Wyb Feddema, eigenaar van het geboortehuis van de befaamde spionne.

Twee ‘geheimen’ rond Mata Hari werden gistermiddag onthuld bij de opening van een kleine tentoonstelling. Meer onthullingen volgen binnenkort.

Het werk van zes Friese kunstenaars die zich lieten inspireren door Mata Hari – in Leeuwarden geboren als Margareta Zelle – is vanaf vandaag te zien in de Auckemakelder van het stadhuis. Vooral portretten zijn het, van enorme van Anneke Boekema, tot intieme van Joke Stapensea.

Ertegenover hangen foto’s, documenten, boeken en films over de vrouw, die als danseres furore maakte en in 1917 als spionne is geëxecuteerd. Dat materiaal komt uit de verzameling van Jan Brugman. Die kwam zelf twee geheimen onthullen, een over vader Adam Zelle, die een hoedenwinkel had in Leeuwarden, en een over diens dochter.

Vader Zelle werd in 1889 failliet verklaard op aandringen van Willem Sprenger, die hem 40.797,33 had geleend. Brugman beredeneert dat Zelle dat geld verloren moet hebben met aandelen in het Panama-kanaal.

Het tweede ‘geheim’ van Brugman was dat Margarethe Zelle in Indonesië zwanger is geraakt van een minnaar. Toen ze het niet langer voor de buitenwereld kon verbergen, is ze een tijd weggeweest, zogenaamd voor een behandeling tegen tyfus. ,,Hoe zal iemand van gegoede stand nou tyfus hebben gekregen’’, zegt Brugman. ,,Dat kregen alleen armoedzaaiers.’’

Op de opening, een opmaat naar de Mata Hari-tentoonstelling in het Fries Museum, werd een boekje aangekondigd met een Mata-Hariwandelroute. Ook daarin komen nieuwe zaken aan het licht, die in het gemeentearchief zijn teruggevonden.

De Auckemakelder is de eerste van vijftien nieuwe ‘stadsgaleries’, voor werk van Friese kunstenaars. Die route is een tegemoetkoming aan de kritiek dat bij ‘2018’ de nadruk enkel op internationale kunstenaars zou liggen.

Nieuws

Meest gelezen